Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Tommy21
Spol: M

Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa

Post Postao/la Tommy21 »

Ovdi je problem i to sto postoji milijarde linux distribucija koje same po sebi stvaraju zbunjozu nekome ko mozda ima volju isprobati ga i vidjeti kako funkcionira.

Zar nebi bilo bolje imat mali broj distribucija,te bi se onda valjda naslo vise vremena za popraviti ili unaprijediti alate koji bi olaksali rad nekome ko ne zna puno o racunalima,tamo gdje windowsi ipak imaju jednostavnija i razumljivija rijesenja za prosjecnog korisnika.

Svaka cast terminalu,ali u 21 stoljecu 99% ljudi nemaju ni zelju ni volju koristiti ga po vise puta dnevno,zapravo mislim da se vecina prosjec
nih korisnika ne zeli nikad susresti s njime.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Tommy21 je napisao/la:Ovdi je problem i to sto postoji milijarde linux distribucija koje same po sebi stvaraju zbunjozu nekome ko mozda ima volju isprobati ga i vidjeti kako funkcionira.
Svaki korisnik koji tek ulazi u linux svijet je zbunjen, to je barem očito. Čovjek je zbunjen kad ulazi u bilo koje njemu nepoznato područje :kava
Tommy21 je napisao/la:Zar nebi bilo bolje imat mali broj distribucija,te bi se onda valjda naslo vise vremena za popraviti ili unaprijediti alate koji bi olaksali rad nekome ko ne zna puno o racunalima,tamo gdje windowsi ipak imaju jednostavnija i razumljivija rijesenja za prosjecnog korisnika.
Pobogu, ne! pface
Mali broj distri značio bi manji broj projektata, manje rasipanje resursa, unaprijeđenje alata i vjerojatno kvalitetniji razvoj. Ali veliki broj distri postoji s razlogom. Dobrim razlogom.
Tommy21 je napisao/la:tamo gdje windowsi ipak imaju jednostavnija i razumljivija rijesenja za prosjecnog korisnika.
Upravo tako - logika windowsa je na vrlo niskoj razini. Jedino tako je moguće udovoljiti prosječnom korisniku - zato i jesu toliko prošireni. Logika Maca je još jednostavnija - zato i jest toliko popularan :thmbs-up
Tommy21 je napisao/la:Svaka cast terminalu,ali u 21 stoljecu 99% ljudi nemaju ni zelju ni volju koristiti ga po vise puta dnevno,zapravo mislim da se vecina prosjecnih korisnika ne zeli nikad susresti s njime.
Ista stvar je i s automobilima - što nekome treba znanje o promjeni guma, kontroli zraka u istima, razlika zimske-ljetne gume, kontroli razine tekućina, zamjena remenja, paljenje "na kablove", princip vožnje sa standardnim (neautomatskim) mjenjačem i sl. Kome to treba u 21. stoljeću, nismo svi mehničari niti to želimo biti. Zato i postoje ovlašteni autoservisi! :kava

Ne bi bilo zgorega pročitati temu od početka, a korisnih savjeta ima i ovdje:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... lemi+linux
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
holden

Post Postao/la holden »

Tommy21 je napisao/la:

Svaka cast terminalu,ali u 21 stoljecu 99% ljudi nemaju ni zelju ni volju koristiti ga po vise puta dnevno,zapravo mislim da se vecina prosjec
nih korisnika ne zeli nikad susresti s njime.
Ja sam ispodprosečni korisnik, pa sam baš juče odlučio da ću da se načim koristiti konzolu
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

holden je napisao/la:
Ja sam ispodprosečni korisnik, pa sam baš juče odlučio da ću da se načim koristiti konzolu
To će ti vjerojatno postati jedna od boljih odluka u životu :D
I vidjet ćeš da, jednom kad se kreneš baviti time, uopće nije takav "bauk" ni tako strašno teško kako se često predstavlja.
DokiZG
Spol: m

Post Postao/la DokiZG »

calisto053 je napisao/la:
Tommy21 je napisao/la:Svaka cast terminalu,ali u 21 stoljecu 99% ljudi nemaju ni zelju ni volju koristiti ga po vise puta dnevno,zapravo mislim da se vecina prosjecnih korisnika ne zeli nikad susresti s njime.
Ista stvar je i s automobilima - što nekome treba znanje o promjeni guma, kontroli zraka u istima, razlika zimske-ljetne gume, kontroli razine tekućina, zamjena remenja, paljenje "na kablove", princip vožnje sa standardnim (neautomatskim) mjenjačem i sl. Kome to treba u 21. stoljeću, nismo svi mehničari niti to želimo biti. Zato i postoje ovlašteni autoservisi! :kava
Al opet kad pogledas realno ako cemo raditi takve usporedbe na windowsu mozes "promjeniti gume,kontrolirati zrak,staviti zimske-ljetne gume i sve sta si nabrojao bez terminala u Windows slucaju CMD-a samo u jako rijetkim situacijijama sam morao otici u CMD...
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Možeš i na Linuxu hrpu stvari napraviti bez terminala. Samo što je nekad lakše to napraviti u terminalu.
Početnici misle da se sve na Linuxu radi pomoću terminala. Pola toga nije tako, već je lakše nekom tko radi upute za njih reći:"Ajde ukucaj to i to u terminal pa javi što napiše.", nego odi tamo, klikni na to, otvori padajući izbornik i u njemu odaberi ovu opciju i u novonastalom prozoru potraži to i to. I tako deset puta.
Kad vam se poštima sustav i sve radi kako treba, terminal gotovo niti ne vidite. Da ste taj laptop dali nekom tko se razumije u Linux da vam ga poštima, za terminal ne bi niti znali. Takva je situacija i na Windowsima. Vi dobijete laptop koji ima sve poštimano. Instalirani driveri i sve radi kako treba. Sve dalje radite bez da otvarate CMD.
Hrpa stvari se da napraviti iz GUI-a. Pogledaj samo Yast na openSUSE-u. Taj može gotovo sve. Samo je stvar osobnog izbora da li želiš nešto napraviti u terminalu ili ne. Npr, meni je lakše u root terminalu ukucati pacman -Syu i obaviti update nego otvarati GUI za to. Neko drugi će npr. više voliti GUI.
Ljudi koji dođu s Windowsa se prirodno boje terminala jer nisu navikli na takav način rada s računalom. Ali nakon nekog vremena većina njih će barem dio rada na računalu obavljati preko terminala. Ne zato što moraju, već zato jer im je tako lakše i efikasnije.
DokiZG

Post Postao/la DokiZG »

Sve sto ste rekli stoji i slazem se sa time,nije bilo namjere vrijedati linux. Samo moje misljenje koji je nedostatak Linuxa kada dodes sa Windowsa...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

linuxov terminal nije nedostatak nego feature. terminal neće nikada nestati niti to itko planira, a bitan je pogotovo na serverima jer na dotičnima GUI ni ne posotji. terminal isto tako može mnogo više nego bilo koji GUI, a što se same moći tiče, GUI od windowsa je minijaturni subset onoga što linux cli može napraviti. I za kraj, Linux nije zamjena za widnows niti to pokušava biti. Linux je OS sam za sebe koj ise može koristiti za iste stvari kao widnows, ali to da je linux klon widnowsa ili da bi trebao biti takav - NIJE i neće nikada biti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
DokiZG

Post Postao/la DokiZG »

Ljudi ne shvacam zasto se tako "ljutite" kad neko napise svoje misljenje,nemojte se odma uvrijediti i svatiti to kao hejt...
Ovo je tema nedostatci Linuxa i naveo sam nedostatak za nekoga ko je nakon dugo godina koristenja windowsa prvi put koristi linux i siguran sam da 90% koji su u toj istoj situaciji ce reci da je terminal mana dok se ne upoznaju sa OS om...

Sto vi govorite da terminal nije mana,slazem se u potpunosti ima svoje prednosti...Ali za nekoga ko prvi put u zivotu treba nesto instalirati preko terminala misli si ovo sam na windowsu rijesio u par klikova i za njega je to mana.
No nakon nekog vremena kada se malo bolje upoznas sa OS om terminal ti vise nije mana jer si se navikao na njega i u prirodi ti je da ces ga koristiti tu i tamo za odredene stvari...
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

@DokiZG:
Nemoj se ni ti odmah "uvrijediti" što drugim ljudima terminal nije nedostatak nego prednost pa iznose svoje mišljenje.
Zaključano