openSUSE 12.3

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zole052
Spol: M

Re: openSUSE 12.3

Post Postao/la zole052 »

i koja je razlika izmedju dup i up?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

up ne switcha repo za neki paket iako ima noviju verziju tog paketa.
dup nađe najnoviju verziju paketa na svim dostupnim repoima.

i jedan i drugi paze da pri tome ne strgaju zavisnosti.

ovo da neće instalirati znači: imam novije pakete ali na drugom repou
change vendor znači: ove pakete skidam sa drugog repoa.

drugi repo = ne onaj sa kojeg su trenutno instalirani ti paketi ;)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

malo sam kaotično to sročio, ali da se skužiti... nekako ;)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
zole052

Post Postao/la zole052 »

stefan je napisao/la:malo sam kaotično to sročio, ali da se skužiti... nekako ;)
nije kaoticno, skuzio sve :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
zole052

Post Postao/la zole052 »

openSUSE: Ubuntu Killer? | LAS | s26e02
(pocinje na 0:33:13 ako necete sve gledati...)
redundant

Post Postao/la redundant »

stefan je napisao/la:smanjenje potrošnje na laptopima sa Intel chipsetom
http://www.sysrich.co.uk/?p=190

može li netko isprobati ovo? ako radi, onda je to super tweak!

Čini mi se da na mojoj toshibi c660 sa i3-2310M procesorom ne pomaže ništa bez novijeg kernela...
Dolje frajer daje ove instrukcije

Kod: Označi sve

zypper ar http://download.opensuse.org/repositories/Kernel:/stable/standard Kernel:stable

Then install the latest kernel from this recently added repository with zypper in

zypper dup –from Kernel:stable
Koliko je to sve skupa opasno za zavisnosti?
Općenito, koje su moguće posljedice korištenjea najnovijeg kernela?
Dali bi bilo pametno da napravim to gore i onda isključim tah repo u yastu...
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

U /etc/zypp/zypp.conf
moraš imati odkomentiranu liniju

Kod: Označi sve

multiversion = provides:multiversion(kernel)
i onda možeš imat kernel verzija kolko ti srce želi :)

slika
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

zole052 je napisao/la:od kad sam ga instaliro vec danima niti jedan update... jel to normalno?
Ako koristiš apper:
a) možeš instalirat apper-plasmoid paket pa dobiš ikonu u trayu
b) provjeri koliki je interval provjere updatea

Ili, samo koristi zypper :)
stefan je napisao/la:up ne switcha repo za neki paket iako ima noviju verziju tog paketa.
dup nađe najnoviju verziju paketa na svim dostupnim repoima.
Skoro :) , ako imaš "paralelno" složene repoe, odnosno bez prioriteta.
Dok si fino složiš repoe po prioritetima, onda prvo pazi da updejta na zadnju dostupnu verziju iz repoa većeg prioriteta.

@zole i ostali, stefan se točno izrazil, najnoviju verziju, ne najveću dostupnu
Dakle, up upgradea na najveću dostupnu verziju bez vendor switcha, dup mijenja i vendore, ako se tak zavisnosti i prioriteti slože, uz mogućnost downgradea i uklanjanja određenih paketa.

Ako je ovo zbunjujuće, zanemarite :D
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Razočaran.

Boot je značajno brži. :thumbs

Dolphin također, ali nedovoljno, očekivao sam više, jer me to mučilo na 12.1

Firefoxu i Thunderbirdu uvijek treba 10-30 sekundi za start, ne samo prvi put nakon boota, kaj bi još prihvatio.
Chromiumu nešto manje, ali i dalje nezadovoljavajuće. Znači kao na 12.1.

Veeliki problemi sa zvukom preko spidifa, preko HDMI-a 0 bodova.
Instaliran pavucontrol.

U Dolphinu od svih thumbnailera radi samo onaj ultra spori mplayerov thumbnailer koji, em što sve do jednog izvuče nereferntne thumbove, radi izuzetno sporo i nije upotrebljiv.
Meni vrlo važna stvar, pa me zanima da li kod vas to fercera normalno.

USB stikiće uopće ne prepoznaje, niti montira. Suse image writer je skužio stick, ali u programu ne radi drag&drop.
Mislim da je malo TuMač da ti OS ne prepoznaje USB stikove outofbox.

Icon only task menager različito tretira ikone glede podešenja njihove veličine širinom samog panela, te ostavlja prevelik prostor među njima bez obzira na podešenja. Navikao sam na icon-only tm, logično je za ove 16:9 plitke ekrane.

Već sam se pomirio da mi je računalo prastaro (5g), al se sjetih da je w7 na njemu letio barem 2 godine. Za probu sam instalirao LMDE Mate i šokirao se brzinom. Sve (SVE) se otvara trenutno (klik-bum). Leti. szbunjen

Jako volim KDE i Suse i za koji dan ću probati novu instalaciju. Možda ubacim ssd da vidim ima li pomaka u KDE-ovoj brzini.
:sokiran :sokiran :sokiran
Where there is a gui there's a way.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Stavih i ja novi openSUSE kojeg sam zadnji put koristio prije nekih 3 godine (jos tamo 11.x).

Prvi dojmovi:
* GUI instalacije je impresivan po količini opcija (čak se iz njega mogu podešavati i fstab parametri!)
* artwork je zbilja lijep - KDE je skroz ušminkan
* pri prvom ažuriranju čistog sustava instaliran mi je Flash (!) i non-free kodeci bez da sam to tražio (WTF?!)
* NetworkManager nije uključen po defaultu, a ona nativna network skripta mi nije uspostavila mrežu (običan DHCP?), pa sam morao sam uključiti NM te sad sve radi (bez NM aplikacije kao KMail nisu vidjele mrežni status)
* malo sam zbunjen s količinom konfiguracije sustava kroz GUI (YaST) i što je odvojen od KDE-ovog System Settings, iako to nije ništa loše samo nisam navikao da imam toliko "GUI-ja"
* super je sto Firefox dolazi po defaultu s KDE-om (kao i sve druge najjače KDE-ove aplikacije, ali zato je iso 900+MB)
* virtuoso mi nije ugušio komp kako to obično zna na drugim distrama
* zašto je defaultni folder za kde ".kde4", a ne ".kde"?
* sviđaju mi se neke sitnice, npr. da LAN interface odmah ima "wol g" opciju (dakle WakeOnLAN radi out-of-box) i sl.

Nakon par dana imat ću očito više dojmova, ali za sada mogu reći ovo: jako GUI-izirana i estetski lijepa distra koja ne pravi distinkciju između vlasničkog i slobodnog softvera nego donosi sve u paketu. Ovo zadnje je početnicima koji žele "out-of-box" iskustvo super, ali, očekivano, meni nije :mrgreen: :roll:
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Odgovori