Manjaro fan club

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

trzalica
Spol: M

Re: Manjaro linux

Post Postao/la trzalica »

...e sada ću ja nešto pitati i nadam se da me nećete lansirati na Mars :D (bolje na neki planet u drugom sunčevom sustavu :D )
Da li upgradeate i updateate sustav preko Pamac-a ili Pacman-a? Da li je sigurno preko Pamac-a? Vidio sam da postoji Octopi koji je koliko sam shvatio gui od pacmana...
Volio bih naučiti neke najbitnije naredbe i u Pacman-u (ne škodi znati) pa ako imate kakav link sa nekoliko najosnovnijih naredbi (neki kratki tutorijal), bio bih vam baš zahvalan!

Jučer sam instalirao Manjaro a danas mi je skinuo 500+ Mb-a updatea i sve prošlo super brzo i bez greške tako da sam do sada jako zadovoljan (ovo sam obavio preko Pamac-a).
Zadnja izmjena: trzalica, dana/u 13 stu 2013, 19:35, ukupno mijenjano 1 put.
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Ovde imaš dovoljno informacija o pacman-u - https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman
A ovde imaš neke dodatne savete - https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman_Tips
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Kažu ovi na Manjarovom forumu da se updatea preko Pamaca, ali ja osobno sam uvijek updateao preko pacmana (pacman -Syu) i nikad nikakvih problema nisam imao. Znaju se razlikovati veličine updatea između ta dva paketna managera i možda bi bilo najpametnije da se držiš samo jednog za update.
pacman daje jako puno informacija kod updatea, a Pamac baš i ne pa bi ti moja preporuka bio pacman. Ako nešto zapne uvijek imaš ispis u terminalu što je pošlo krivo i to možeš uvijek izguglati.
trzalica

OK, hvala vam na preporukama i informacijama! :) Moram još isprobati ovaj Octopi. Koliko sam vidio to je gui od pacmana pa bi moglo biti zanimljivo premda nije problem niti zapamtiti nekoliko naredbi pa koristiti i čistokrvnom Pacmana.
trzalica

Suko je napisao/la:Znaju se razlikovati veličine updatea između ta dva paketna managera i možda bi bilo najpametnije da se držiš samo jednog za update.
pacman daje jako puno informacija kod updatea, a Pamac baš i ne pa bi ti moja preporuka bio pacman. Ako nešto zapne uvijek imaš ispis u terminalu što je pošlo krivo i to možeš uvijek izguglati.
Pošto sam već napravio update sa Pamacom ne preporučuješ mi znači da sada updateam s Pacmanom ili nije dobro koristi jednog za drugim u kratkom periodu?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Mislim da je Manjaro dovoljno stabilan da se nece srusiti tako lako bez obzira koji package manager koristis.
Al, s obzirom da pacman da vise informacija od GUI-a, preporucam ti njega za updateove, a Pamac za instalaciju pojedinih programa jer ih je lakse s njim pronaci i instalirati.
rem

Post Postao/la rem »

Jel se zna kad bi 0.8.8 trebao ugledati svjetlo dana?
shicy

Post Postao/la shicy »

manjaro ti je rolling release distribucija, daklem, instaliraj i vozi. ne reinstaliraš, samo updateaš
rem

Post Postao/la rem »

Svjestan sam toga.

http://manjaro.org/2013/11/04/manjaro-0 ... nline-now/

Al ovo pitam zbog procesa popravke nekih sitnih stvari koje se ticu procesa instalacije. Naime kod prijatelja sam isao instalirati manjaro i tek juce smo primjetili da recimo sat nije dobro podesen. U "live modu" sat je tacan. Medjutim prilikom instalacije on "pobjegne" jedan sat unaprijed iako znam da smo dobro podesili vrijeme (izgubili sat vremena radeci to 2 puta).
Uspijem ja to podesiti sa # timedatectl set-time "2012-10-30 18:17:16" al zanima me koliko ce ovih djecijih bolesti rijesiti 0.8.8
Manjaro je po meni najperspektivnija distro al mi nesto ove sitnice idu na zivce. Znam da je do mene :D
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Nije do Manjara nego je najvjerojatnije sto su Windowsi u dual bootu s njim. A Windowsi ne postuju UTC standard i stimaju vrijeme kako njima pase.
Ima neki fix toga na netu. Treba nesto u registryu Windowsa podesiti i onda je OK sat.
Odgovori