openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la Max Bunker »

Orkh...pa di si kompa.. Vec sam se zabrinuo kako te nema, a ja grcam u neznanju.. :-)

Dvd sam snimao na ubuntu, mintu, i windows 7, i svuda mi izbaci da nije dobra validacija nakon snimanja. md5sum je provjeren na ubuntu i mintu, pa sam tada se zapitao kako ću na opensuse provjeriti cheksum kada skinem neki iso..

No instalacija je prošla glatko i brzo, pogotovo danas, tako da je izgleda dvd ok.

Tijekom nadogradnje vidim da se instaliraju dva javafilea koji se identično zovu jedino jedan ima oznaku 170 a drugi 180. Java radi, jedino me iz radoznalosti kopka kaj ce mu uz novu i stara verzija...

Začuđava me kako brzo i glatko radi na prastaroj kanti..

I ovdje mi se chromium ne krši kao na ubuntu, ali je ovdje starija verzija chromiuma koja se nije kršila ni na ubuntu dok nije nadogradjena na noviji chromium.. Ak znaš kaj o tome,pomagaj tamo u temi o chromeu, pod aplikacijama za linux..

E da, prije nove instalacije, na staroj instalaciji sam se igrao sa snapperom po onom tvom tutorijalu. Svašta sam instalirao i dodavao i snapper je fino vraćao na stanje prije toga..

Mp4 film nisam uspio pokrenuti na staroj instalaciji. Dodao 1click install codece ali cofeine ( ili sl player) se sruši na mp4 filmu. Na novoj instalaciji još nisam dosao do multimedije..
bluestree
Spol: M

Post Postao/la bluestree »

pa na suse ces ga provjeriti sa md5sum (-c) :-D ,java kao sto sam ti rekao su java runtime enviroment i java developer kit fajlovi ,icedtea i plugins,a za chrome ti ne mogu pomoci, ne volim ga vidjeti , a kamo li koristiti .Ako bas insistiras - koristi firefox :hihi

EDIT: za codecs, dodaj pacman i u consoli uradi

Kod: Označi sve

zypper install libxine2-codecs k3b-codecs ffmpeg lame gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly gstreamer-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-plugins-libav libdvdcss2
pretpostavljam da vec imas vlc i vlc-codecs (za svaki slucaj)
SuSe je napisao/la:Naravno, normalna pojava, koliko bi se samo napatio na nekim starijim mašinama, ma i novim... Nekada ista procedura prođe u 10 slučajeva i zaglavi na 11. iz sasvim bezazlenog razloga. Mada, da ne pišem dalje, to je normalno u ovom svijetu...
Naravno, samo me nekako strah da se sa btrfs ne ponovi ona systemd drama
People disagree with me. I just ignore them.
Max Bunker

Pa te iste codece dodaje i onaj 1click install postupak, i te codece sam imao u staroj instalaciji ali je video player pucao tj rušio se nakon što krene mp4 film...

Firefox radi... zasada... :-)
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Kod: Označi sve

zypper install libxine2-codecs ffmpeg lame gstreamer-0_10-plugins-good gstreamer-0_10-plugins-bad gstreamer-0_10-plugins-ugly gstreamer-0_10-plugins-bad-orig-addon gstreamer-0_10-plugins-good-extra gstreamer-0_10-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-0_10-plugins-ffmpeg libdvdcss2 flash-player dvdauthor07 gstreamer-plugins-base gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-bad-orig-addon gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-ugly gstreamer-plugins-ugly-orig-addon gstreamer-plugins-good-extra gstreamer-0_10-plugins-fluendo_mpegdemux gstreamer-0_10-plugins-fluendo_mpegmux k3b-codecs gecko-mediaplayer vlc smplayer h264enc x264 gstreamer-plugins-libav vlc-codecs
Lupi ovo sve, prije toga vjerovatno si dodao libdvdcss i packman repoe. Kada imaš probleme sa Chromeom, prilikom gledanja videa...?
Max Bunker

Iste ove codece i repoe dodaje i onaj 1click install.

Chromium je ok i na opensuse nema problema. Na Ubuntu me zeza chrome i chromium koji se sruše kad se probam ulogirati u gmail, fejs, wordpress, drupal. Na opensuse chromium ne zeza ali je i na opensuse jedna verzija starija chromium..

Na opensuse me zeza sada mp4 film. Codeci su dodani ali se svaki puta video player smrzne i sruši kad pokrenem mp4 file.

Prilikom dodavanja kodeka su bila ona tri upozorenja gdje sam odabrao opciju 1 za sva tri...
Fugu

Post Postao/la Fugu »

I ja sam odmah odabrao promjenu vendora.
http://opensuse-guide.org/images/screen ... nflict.png

Jesi probao pokrenuti mp4 i u ostalim playerima (SM, VLC i sl.)?
Where there is a gui there's a way.
Max Bunker

E točno ta tri upozorenja dobijem i ja... Kaj točno se desi kada odaberem opciju 1 za sve tri ponude i da li se opensuse nakon toga normalno nadograduje i te codece kroz sistem update ?

Nisam instalirao nikakve playere i za video mi nudi samo jedan za reprodukciju..
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Prva opcija mjenja vendora s opensuse na packman nekim paketima, druga ili ostavlja trenutnu ili daungrejda te pakete, a treća ne mari za zavisnosti :sokiran . Barem sam ja kao ne baš stručnjak za te stvari shvatio. Neka me isprave.

Normalno se apdejtaju i codeci i plajeri, codeci čak vrlo učestalo od instala naovamo pa može biti da su nešto u početku malo zeznuli, pa popravljaju, nisam siguran.

SM player je već godinama moj defaultni video player, VLC uvijek imam kao rezervu, a kaffeine (kojeg nevolim) ne deinstaliram samo iz razloga jer je došao sa sustavom, pa da nešto ne "ponese" sa sobom na odlasku. ;)
VLC obično donosi i svoje codece.

Edit. Sjetio sam se još nečega vezanog za smplayer. U postavkama se unese koliko jezgri ima procesor, pa onda posao dekodiranja i čegaveć kod zahtjevnijih videa podjednako rasporedi po jezgrama.
Where there is a gui there's a way.
Max Bunker

Ode cjelo popodne na opensuse...

Plasma desktop se ruši ali nije prečesto.. :-)

Odradio sam postupak dodavanja kernel repoa i instalirao kernel 317xxx, ni nigdje ga nevidim, a i u naprednim boot opcijama mi nudi samo 316xxxx ...

Kodeke sam dodao,,mp4 se pokrene ali često sruši kofeine player.. Nisam stigao druge plejere dodati i probati..

Cheksum sam otkrio da se odrađuje kao i u ubuntu komandom md5sum u direktoriju di je iso file...

Eto, da nije tih sitnica sa plasmom i kodecima, bilo bi idealno.

Usb wifi mi lovi dobro ko nikad dosad, a ruter je dve etaže iznad. Brzina downloada je odlična. :-)
Čak se i dropbox glatko instalirao i radi fino..
bluestree

Post Postao/la bluestree »

Max Bunker je napisao/la:Cheksum sam otkrio da se odrađuje kao i u ubuntu komandom md5sum u direktoriju di je iso file.
dude,ti si legenda , stvarno :thmbs-up
Max Bunker je napisao/la:često sruši kofeine player..
Zasto kafeine pobogu? Idi u Yast i instaliraj VLC i vlc-codecs i pusti da povuce dependacies. Poslusaj sta ti neko rece par postova prije i instaliraj gstreamer dobar, los, zao i td ...
Max Bunker je napisao/la:instalirao kernel 317xxx, ni nigdje ga nevidim, a i u naprednim boot opcijama mi nudi samo 316xxxx ...
eeeh? sto ce ti to? :place
People disagree with me. I just ignore them.
Odgovori