jurastublic je napisao/la:Ja volim eksperimentirati sa svojim instalacijama i ponekad ostanem bez sustava. Onda mi je najlakše samo prebaciti se na drugi boot i pogledati i prepraviti iz njega ono što ne valja, a usto imam i pristup internetu, kopiranje je puno lakše itd. itd.
Pa nitko ti ne brani da s svojim hardverom radiš što hoćeš... samo sam rekao da je danas puno elegantnije (sigurnije) i jednostavnije riješenje imati nekoliko diskova nego sve na jednom
I to stoji... samo je ponekad problem u laptope ugurati još koji disk... pogotovo ako se radi o ultrabooku.
per aspera ad astra iliti kroz gužvu do šanka...
In a world without walls and fences who needs Windows and Gates?
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone je napisao/la:Pa nitko ti ne brani da s svojim hardverom radiš što hoćeš... samo sam rekao da je danas puno elegantnije (sigurnije) i jednostavnije riješenje imati nekoliko diskova nego sve na jednom
A dobro, ja se u ovom slučaju ne slažem s tvojim mišljenjem. Kepica bi i sa dva diska uletio u isti problem jer je radio particije veće od 2 TB na MBR disku.
Nije ni elegantnije jer moraš nabaviti i postaviti novi disk ako želiš linux uz windowse uz povećanu potrošnju para i struje. Nije ni sigurnije, osim ako ne koristiš jednu particiju drugog diska kao backup prvoga, jednostavno zato što je vjerovatnoća da se pokvari jedan od dva diska veća od vjerovatnoće da se pokvari jedan od jednog diska. I ako taj disk koji je crko nije imao backup, adios amigo!
Osim toga, dual boot stvarno nije nikakav bauk ni rocketna znanost, ne vidim zašto je problem.
iweb je napisao/la:jasno mi je za različite operativne sustave (tipa dualboot s Windowsom i slično), ali zar nemate pametnije stvari za raditi s diskom od dualbootanja Linux distri koje su ionako sve uglavnom slične?
Ja volim eksperimentirati sa svojim instalacijama i ponekad ostanem bez sustava. Onda mi je najlakše samo prebaciti se na drugi boot i pogledati i prepraviti iz njega ono što ne valja, a usto imam i pristup internetu, kopiranje je puno lakše itd. itd.
Točno iz ovog razloga sam i ja dugo imao dual boot, no onda sam prestoa drkati po sustavu pa mi ne treba više. I da, imam 2 diska u laptopu i linux mi je na 1 SSD-u, no ima i odvojena particija na tom istom SSD-u za testne distre. Drugi disk je obični hdd za multimediju i ne vidi mneki posebni razlog zašto bi imao OS po disku.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
"U mojoj situaciji (meni) je najbolji posebni disk za svaki OS."
"Najbolji je posebni disk za svaki OS"
"Meni je crveni ferrari bolji od bijeloga"
"Crveni ferrariji su bolji od bijelih."
"Meni je Gentoo bolji od Archa"
"Gentoo je bolji od Archa"
"Windowsi su bolji od linuxa i obratno..."
Generaliziranje se radi tako da se uzmu u obzir sve dostupne situacije i onda izvuče ono što je zajedničko svima, uz uvjet da je to uopće moguće, a često nije.
I tako dolazi do onih beskrajnih prepucavanja po forumima, saboru i sl.
jurastublic je napisao/la:
Hehe, jel kužiš šta se desilo?
Ne možeš generalizirati nešto tako da ...
Pa i ne baš
Moj prvi komentar je bio u smjeru ukazivanja (podsjećanja ukoliko je korisnik zaboravio da ta opcija postoji) da ukoliko korisnik hoće povremeno (ili stalno) malo eksperimentirati s više distribucija/OS-ova i ima desktop PC, da je danas uz cijene rabljenih diskova puno bolje i sigurnije riješenje nabavka još jednog diska...
... kasnije je krenula rasprava tko ima koliko distribucija na disku, koliko ima diskova u PC-u/laptopu i razloge zašto... no to ničime nije vezano za moju prvu misao
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone je napisao/la:Eto, nije dobro generalizirati
U stvari, kod mene nije bila generalizacija već pogreška da sam krivo protumačio i konstruirao izmišljenu izjavu od prazne slame i onda po njoj ponosno mlatio.