Debian, Arch, Gentoo... traže više vremena, truda, znanja za podešavanje i održavanje od Ubuntua, Minta is sl. distri.
Upravo zato veći dio desktop korisnika koristi upravo te distre koje zahtijevaju minimalni trud i pred znanje.
Naravno niti jedan OS nije savršen pa tako niti Debian ali frustracije i ne zadovoljstvo naj češće nastupaju upravo zbog ne dovoljnog znanja o samom OS. Zato takve postove vidimo u pravilu od ljudi koji tek prelaze na Linux, Ubuntu, Debian, Arch....
Debian za početnike
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
wintermute
Re: Debian za početnike
i, uopste, u odnosu na ceo deo diskusie na tu temu..becho2150 je napisao/la:izgleda da ta iskustva s distribucijama mnogo variraju u zavisnosti od hardvera npr .kod mene je su ubuntu mnogo puta smrzavao i imao neke neobjasnjive prebace ,dok na debianu jest da se izgubi malo vise vremena dok se sve podesi ali sada radi savrseno.Gotovo na svim ovim distrama sto sam probao prilikom koristenja flasha procesor mi se previse opterecuje dok na debianu je to mnogo manje.
priznajem, malo sam (previse) generalizovao i da, naravno, pricam iz svog iskustva za sada i prema svojim potrebama..
na istom tom hardwareu se do sada nasao ubuntu (11.10, 12.04 i 12.10), mint (13, 14 i LMDE), sabayon, manjaro i opensuse i za sada, iako je rano jos za kompletniu presudu, wheezy je jednostavno bolji.. sa posebnim stresom na za moje potrebe..
alfa i omega mojih testova je cycles (blenderov realtime rendering engine) koji radi na cuda gpu racunanju.. inace, koristim istu tehnologiu i pod windows (7) i os x (lion) ali je to vec preduboko u offtopicu.. moje licno, subjektivno, pristrasno, kakogod misljenje, kao sto je i citirano (imho) je da je debian "bolji" na osnovu empiriskog iskustva i poredjenju sa distrama koje sam testirao u prakticno identicnim uslovima, sa tezistem na performanse i stabilnost, ne na etos ili (a)simpatiu.. jednostavno..
downer je sto je (meni) trebalo oko 24h za (trecu u zivotu) instalaciu (ukljucujuci podesavanja u smeru "funkcionalnog" odnosno, desktopa iz ovog stoleca) ali iskreno mislim da se "isplati" (ili mozda opravdavam "izgubljeno" vreme i kompenzujem rantujuci tu sada, ne znam, prosudite sami
ja sam zadovoljan.. debianom, tojest.. ovaj thread sam zapoceo, kako sam i pokusao da obrazlozim, da "spustim gredu" i pokusam da nekome ko se nadje u dilemi da li da kusa debian ili ipak se odluci na nesto lakse, pretegnem vagu, evo recicu opet, jednostavnim objedinjenim instrukciama..nazalost, ovde se stvorilo nesto sasvim drugo, za sta sam delimicno sam "kriv"..
mislim da su odredjena pojednostavljivanja dobrodosla, cak i neophodna za prve korake, kao sto ste u skoli prvo naucili da operisete sa celim brojevima da biste tek godinama kasnije bili "spremni" na kompleksnije koncepte..
apelujem na neku vrstu odgovornosti svih koji ostavljaju ovde postove, pocevsi od mene samoga, odnosno, zapitajte se da li nekome ko trazi informacie na temu u skladu sa naslovom, treba ova nasa polemika..
Re: Debian za početnike
Mislim da je argumentirana polemika uvijek dobra stvar. Ti si iznio ovdje svoje mišljenje i obrazložio ga, i to je OK. Ja sam iznio svoje, pokušao ga obrazložiti, netko se s tim složio, to je sve OK. Time sam ujedno, kako vidim, potaknuo tebe da konkretno obrazložiš zašto baš Debian smatraš boljom distrom od drugih i na tome ti zahvaljujem.
Osim toga, otvorio si jednu temu koju administratori foruma smatraju korisnom, i ja mislim isto. Dobro je da se iznose različita stajališta i da se argumentiraju, jer se tada približavamo istini. A sad manje filozofije, a više programskog rada...
Osim toga, otvorio si jednu temu koju administratori foruma smatraju korisnom, i ja mislim isto. Dobro je da se iznose različita stajališta i da se argumentiraju, jer se tada približavamo istini. A sad manje filozofije, a više programskog rada...