[RIJEŠENO]Problem u radu dva različita laptopa (Dell/Lenovo)
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Problem u radu dva različita laptopa (Dell/Lenovo)
Ekipa pozz! Javljam situaciju nakon obavljene reinstalacije i testiranja. Instalirao samm Linux Mint 18.2 KDE, kernel 4.8.0-53. Općeniti rad u KDE sučelju nešto je sporiji u odnosu na MATE, ali to je valjda normalno, s obzirom da je MATE lakši... Situacija sa Firefoxom ista je kao i prije, pod LM 18, kernel 4.4! Firefox najviše blokira kod otvaranja sajtova Fejs i YouTube, dok npr LZS sajt i forum otvara normalno. U nastavku teksta fotka...
https://imgur.com/wgLkbUj
Pošto sam ažurirao kernel najnovijom verzijom za LM, je li možda riječ o drajverima i što da napravim po tom pitanju? Na što konkretno mislim pod "instalacijom drajvera" prikazano je na fotki u nastavku, aplikacija "Driver Manager..."
https://imgur.com/c3y7TiD
U Driver Manageru nisam ništa htio samoinicijativno dirati prije konzultiranja sa vama. Molim pomoć!
Lp!
https://imgur.com/wgLkbUj
Pošto sam ažurirao kernel najnovijom verzijom za LM, je li možda riječ o drajverima i što da napravim po tom pitanju? Na što konkretno mislim pod "instalacijom drajvera" prikazano je na fotki u nastavku, aplikacija "Driver Manager..."
https://imgur.com/c3y7TiD
U Driver Manageru nisam ništa htio samoinicijativno dirati prije konzultiranja sa vama. Molim pomoć!
Lp!
Idemo od kraja, meni je taj intelov driver (firmware) u 18.2 kidao grafiku dok je u 18.1 radio odlično... uglavnom isprobaj jer nemaš kaj izgubiti, ako ne valja vrati se na stari firmware i to je to.
Iako bi LM trebao imati instalirano, probaj još jednom osvježiti pakete iz terminala i ručno napraviti instalaciju ubuntu-restricted-extras:
I zadnje, kani se fejsa... to je neoptimizirano zlo koje ždere računalne resurse i duše korisnika 
Iako bi LM trebao imati instalirano, probaj još jednom osvježiti pakete iz terminala i ručno napraviti instalaciju ubuntu-restricted-extras:
Kod: Označi sve
sudo apt-get update && sudo apt-get install ubuntu-restricted-extrasRe: Problem u radu dva različita laptopa (Dell/Lenovo)
Linuxmint diže ruke od kde-a pa se nebus bas dugorocno usrećio:vexzvex je napisao/la:Ekipa pozz! Javljam situaciju nakon obavljene reinstalacije i testiranja. Instalirao samm Linux Mint 18.2 KDE, kernel 4.8.0-53. Općeniti rad u KDE sučelju nešto je sporiji u odnosu na MATE, ali to je valjda normalno, s obzirom da je MATE lakši... Situacija sa Firefoxom ista je kao i prije, .... !
https://blog.linuxmint.com/?p=3418
Firefox zna biti u nekim verzijama tezak, pa instaliraj chromium ili jos bolje googleov chrome ( jer za chromium moras jos neke pakete instalirati a chrome je zaokruzen ).
Kde5 , tj plasma, u zadnjih godinu dana je dosta kvalitetnija i optimiziranija u odnosu na prijasnje verzije. Po koristenju resursa je izjednacena sa xfce ili mate-om, a osjetno je laksa od gnome3 ili cinnamona.
Mozda fulas u nekim koracima pa zato imas te situacije ( download iso-a sa maticne stranice, provjera digitalnog otiska, pravilno kreiranje instal medija, pravilno podesen uefi-bios, pravilna instalacija i particioniranje, gpt,.... ).
U mintu ti netreba startup creator jer u svakom mintu su defaultno predinstalirani usb alati za izradu medija i za formatiranje medija.
.
Dali ti se i na Mintu KDE dešava smrzavanje sustava?vexzvex je napisao/la:Ekipa pozz! Javljam situaciju nakon obavljene reinstalacije i testiranja. Instalirao samm Linux Mint 18.2 KDE, kernel 4.8.0-53.
Pozz
Ok i što sad?
- Abzeenth
- Site Admin
Ajmo ne više offtopičariti o Facebooku.
@bertone, instalirao sam intel-minicode firmware v. 3.2010707.1 i nakon instalacije dogodilo se točno što ste naveli - kidanje, tj. "zamrzavanje" sučelja u radu. Vratio sam se na stari firmware izbacivši ga iz upotrebe. Jesam li to pravilno napravio (vidite fotku...)bertone je napisao/la:Idemo od kraja, meni je taj intelov driver (firmware) u 18.2 kidao grafiku dok je u 18.1 radio odlično... uglavnom isprobaj jer nemaš kaj izgubiti, ako ne valja vrati se na stari firmware i to je to.
I zadnje, kani se fejsa... to je neoptimizirano zlo koje ždere računalne resurse i duše korisnikaKod: Označi sve
sudo apt-get update && sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
https://imgur.com/awaNR7l
Kod: Označi sve
sudo apt-get update && sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras@Bunker, kratka anamneza: prije instalacije LM 18.2 imao sam LM 18.1, istu distru na dva različita laptopa. Na Lenovo laptopu sve radi bez problemi, dok su na Dellu problemi prisutni prvenstveno na Firefoxu oko spomenutih sajtova (Fejs i YT,) dok je rad na KDE sučelju čak i ugodan, očito zbog optimizacije koju ste spomenuli. Šteta što Mint ostavlja KDE u sljedećim izdanjima.Bunker je napisao/la:Linuxmint diže ruke od kde-a pa se nebus bas dugorocno usrećio:vexzvex je napisao/la:Ekipa pozz! Javljam situaciju nakon obavljene reinstalacije i testiranja. Instalirao samm Linux Mint 18.2 KDE, kernel 4.8.0-53. Općeniti rad u KDE sučelju nešto je sporiji u odnosu na MATE, ali to je valjda normalno, s obzirom da je MATE lakši... Situacija sa Firefoxom ista je kao i prije, .... !
https://blog.linuxmint.com/?p=3418
Firefox zna biti u nekim verzijama tezak, pa instaliraj chromium ili jos bolje googleov chrome ( jer za chromium moras jos neke pakete instalirati a chrome je zaokruzen ).
Kde5 , tj plasma, u zadnjih godinu dana je dosta kvalitetnija i optimiziranija u odnosu na prijasnje verzije. Po koristenju resursa je izjednacena sa xfce ili mate-om, a osjetno je laksa od gnome3 ili cinnamona.
Mozda fulas u nekim koracima pa zato imas te situacije ( download iso-a sa maticne stranice, provjera digitalnog otiska, pravilno kreiranje instal medija, pravilno podesen uefi-bios, pravilna instalacija i particioniranje, gpt,.... ).
U mintu ti netreba startup creator jer u svakom mintu su defaultno predinstalirani usb alati za izradu medija i za formatiranje medija.
Što se tiče fulanja u koracima, sumnjam, ISO skidam sa linkova navedenih na sajtu Linux Mint. Provjera digitalnog otiska odnosi se na "check MD5 sum?" Ako da, taj korak sam isto korektno napravio. Za UEFI-BIOS nisam siguran, ne znam ništa o toe, dok je instalacija intuitivna i na svakom računalu koristim jedan sustav, bez Dual Boota, tako da particioniranje nikada nisam ni radio, već je izvedeno automatski.
Hahaha, kad smo kod Fejsa, mislim da je sajt zamišljen okej, problem je u korisnicima, ljudima, koji zbog svojih ponašanja izopačuju suštinu te društvene mreže. Sve što su developeri naknadno napravili samo je adaptacija na tržišnu potražnju (barem većim djelom.)Bunker je napisao/la:Dobro da jos nepreporucas glavice cesnjaka da budu uz pc....heheebertone je napisao/la:....
I zadnje, kani se fejsa... to je neoptimizirano zlo koje ždere računalne resurse i duše korisnika
Fb je nezaobilazna digitalna platforma danasnjice, i to sto ga ti mozda nekoristis neznaci nista jer ga koristi 1,5 milijarda osoba. Ne sve i jednoj poslovnoj edukaciji na kojoj sam bio u zadnjih par godina se striktno naglasava digitalna prisutnost na fb u svrhu marketinga, kontakta sa konzumentima, brzine sirenja informacije.... I za fizicke osobe fb nudi mnostvo korisnih mogućnosti, od kojekakvih konferencijskih konverzacija, kontakata, brze razmjene datoteka prema vise ciljanih osoba, kreiranje interesnih grupa , skolskih razreda ( sto je vrlo ucestalo i tako komuniciraju sa razrednicom dvosmjerno, dobijaju upute, zadaće, odgovore... ), pa npr imas zadnju stipendiju mzio gdje je jedina sluzbena i najbrza komunikacija bas na fb grupi koju je ministarstvo otvorilo bas radi te stipendije... Uhlavnom, koliko god netko imao averziju prema fb, fb je tu, implementira se u mnostvo i privatnih i poslovnih sfera, i bolje je ljude educirati kako ga maximalno iskoristiti ( za neki bitan trenutni cilj ) nego nagovarati ljude da ga zaobilaze. Hrpu job gaži sam bas preko fb dobio. Mnostvo tvrtki ulaze veća sredstva u fb ili webshop nego u klasicne tv reklame ili jumbo plakate...
A sad na temu : Fb kao website zna biti malo zesci po resurse, ali obicno samo prvih par sekundi dok neucita gomilu sadrza i skripti, a na chromu to najmanje osjetim.
Točno se to i događa! Na Fejs i YT potrebno je oko minute da se učitaju skripte, a i izbacije se mogućnost "stop script." Ipak, na Dell laptopu to osjetim otprilike jednako na oba browsera - Chromiumu i na Firefoxu.
@NoMaam, da, nakon što sam instalirao intel-minicode firmware v. 3.2010707.1, no zbog smrzavanja sam ga isključio i sada je to okej.NoMaam je napisao/la:Dali ti se i na Mintu KDE dešava smrzavanje sustava?vexzvex je napisao/la:Ekipa pozz! Javljam situaciju nakon obavljene reinstalacije i testiranja. Instalirao samm Linux Mint 18.2 KDE, kernel 4.8.0-53.
Pozz
Lp svima!
@Abzeenth, ispričavam se zbog nenamjernog odlaska u offtopic, došlo je do vremenskog preklapanja moje i Vaše objave, tako da sam Vašu objavu pročitao nakon što sam već objavio svoju i produžio offtopic.Abzeenth je napisao/la:Ajmo ne više offtopičariti o Facebooku.
Lp!
Dobro si napravio, a što se tiče problema sa FB ne znam više što bih predložiovexzvex je napisao/la: @bertone, instalirao sam intel-minicode firmware v. 3.2010707.1 i nakon instalacije dogodilo se točno što ste naveli - kidanje, tj. "zamrzavanje" sučelja u radu. Vratio sam se na stari firmware izbacivši ga iz upotrebe. Jesam li to pravilno napravio (vidite fotku...)
Pa nisi bio ti u OT-u jer ti imaš problem sa FB i otvorio si temu da ti ga pokušamo pomoći riješiti... frend @Bunker i ja smo otišli u OT.vexzvex je napisao/la:@Abzeenth, ispričavam se zbog nenamjernog odlaska u offtopic, došlo je do vremenskog preklapanja moje i Vaše objave, tako da sam Vašu objavu pročitao nakon što sam već objavio svoju i produžio offtopic.Abzeenth je napisao/la:Ajmo ne više offtopičariti o Facebooku.
Lp!
@Bunker, nemam pojma, kako da to provjerim?