Pravila foruma PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake: Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi: [Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Preskoči instalaciju GRUB-a, treba ti dio s GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false pa onda regeneriranje grub.cfg datoteke (sve je u istom postu) i GRUB će vidjet windowse nakon update-grub naredbe.
Sad bi trebao imati ime diska kao boot entry u BIOS-u (Intelov SSD koliko sam zapamtio), postaviš ga na vrh boot liste u BIOS-u i to je sve.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Preskoči instalaciju GRUB-a, treba ti dio s GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false pa onda regeneriranje grub.cfg datoteke (sve je u istom postu) i GRUB će vidjet windowse nakon update-grub naredbe.
Kad si odkomentirao GRUB_DISABLE_OS_PROBER jesi napravio update GRUB-a?
Ako ti je prva cp naredba prošla uredno, onda bi sad trebao vidjeti u BIOS/UEFI boot izborniku ime svog nvme diska, a ne Ubuntu ili Mint.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Odkomentirati znači ukloniti # s početka linije jer sve šta je iza # znaka u shellu se smatra komentarom.
Prema prvoj slici sve izgleda uredno, a ova druga mi nije jasna, zašto si editirao 40-custom datoteku? Nisam gledao video, na poslu sam..
Cooleech je napisao/la:Odkomentirati znači ukloniti # s početka linije jer sve šta je iza # znaka u shellu se smatra komentarom.
Prema prvoj slici sve izgleda uredno, a ova druga mi nije jasna, zašto si editirao 40-custom datoteku? Nisam gledao video, na poslu sam..
Ovako stvari stoje, u međuvremenu sam se odlučio za clean install win 11 i odvojio sam 100 gb plus/minus za linux mint..e sad još nisam instaliral mint pa mi samo dajte link (upute) ili kaj već da sam 100 posto siguran da imam sve particije za LM 21.3
Virginia..onda ću ti dati output naredbi..
Ako si Windowse instalirao na jednu particiju (znači pustio si da se instalacija odradi automatski), Windowsi su za instalaciju uzeli (napravili) dvije od četiri primarne particije, pa nemoj komplicirati sa preostale dvije nego pusti LM instaleru da odradi instalaciju na ostatak prostora (tih 100 GB) i gotovo. Inače bi ti preporučio odvojene root i home particije, ali 100 GB je premalo da bi ih dijelio na recimo 30/70 ili 40/60 GB.
PS. Prije pokušaja instalacije LM moraš u W11 ugasiti "fast boot", odnosno "fast startup" kako to sad zovu.
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]
ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone je napisao/la:Ako si Windowse instalirao na jednu particiju (znači pustio si da se instalacija odradi automatski), Windowsi su za instalaciju uzeli (napravili) dvije od četiri primarne particije, pa nemoj komplicirati sa preostale dvije nego pusti LM instaleru da odradi instalaciju na ostatak prostora (tih 100 GB) i gotovo. Inače bi ti preporučio odvojene root i home particije, ali 100 GB je premalo da bi ih dijelio na recimo 30/70 ili 40/60 GB.
PS. Prije pokušaja instalacije LM moraš u W11 ugasiti "fast boot", odnosno "fast startup" kako to sad zovu.
A što je sa boot/efi particijom..? Sugeriraš samo root..?
Jer moram ići na something else i napraviti root i efi ako se ne varam, neke stranice sugeriraju ext4boot tak da nebrem baš odlučiti odnosno dati instaleru da "sam" odradi..zato sam zamolio još jednom od vas iskusnih da mi budete konkretniji ..
EFI particiju ti je stvorio Win installer, samo je ostavi kakva je, prepoznat će je Mintov installer. Root i home možeš podijelit tipa 40/60 u korist home particije, ali možda je bolje ostaviti sve na jednoj particiji.
bertone je napisao/la:...Windowsi su za instalaciju uzeli (napravili) dvije od četiri primarne particije
Ovo vrijedi samo za MBR particioniran disk, a kod njega je 100% GPT, jer Win11..