Da...po meni - da!Fips je napisao/la:ok, probat ću to sutra, ali nešto mi sad nije jasno. nakratko ću pitat, jel se grub instalirao na pogrešan disk ili.
Moja pretpostavka je slijedeća:
Kada se podiže Linux, onda GRUB upiše nešto u MBR ili neki krucijalni sektor pri podizanju sustava. To što upiše smeta ovome Intelovom RAID-u koji tu čuva neke podatke o samome polju. Prilikom običnog restarta, BIOS ne izvrši potpuni ili uopće ne izvrši POST rutinu (Power On Self Test), te ne reinicijalizira na ovaj način oštećeno raid polje, pa se polje više ne prikazuje, iako su podaci i diskovi i dalje tu.
Prilikom paljenja i gašenja računala uvijek se izvrši POST, koji detektira oštećeno raid polje i reinicijalizira podatke koji se tamo trebaju nalaziti i opet sve štima - do slijedećeg reboota.
Zašto se to ne dešava iz Windowsa?
Zato jer prilikom bootanja WIndowsa GRUB očito ništa ne upisuje u MBR, nego bootanje prepušta Windowsovom bootloaderu preko tzv chainloadinga.
No, ovo je za sada samo moja nedokazana pretpostavka. Vrijeme i tvoja volja učiniti će je dokazanom ili nedokazanom
Više o bootanju Linuxa imamo ovdje na HOW-u, a o GRUB-u, pak ovdje, pa ako si voljan širiti vlastito znanje - samo naprijed