[BASH] Skripta koja radi backup

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: [BASH] Skripta koja radi backup

Post Postao/la 4ndY »

@tbagaric, niti sam te osobno prozvao za nešto niti sam se ogriješio o bilo kakva pravila ovog foruma (citiraj gdje sam to učinio?), već sam te indirektno pozvao da se opravdaš i ispričaš za svoj neumjesan nastup kojim vrijeđaš zapravo druge članove ove zajednice...
A "upozoravati" mene ili bilo koga drugoga već bi se moglo protumačiti kao kršenje uvjeta korištenja ovog foruma, ako ne i nešto opasnije.

I kako sad prozivaš Odina? Odin se umiješao kao što bi prirodno učinuo i svaki drugi član ove zajednice koji ne tolerira ovakav nasilan pristup.

Nemoj povećavati tenzije jer su ti sve manje šanse da ti netko pomogne s ovakvim nastupom. Što je na kraju gubitak samo za tebe... :(
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

tbagaric je napisao/la:Ako Odin želi pomoći, to će učiniti, ako neće pomoći ne mora! Ako misli da to nije moralno (meni napisati skriptu za backup), neka to jednostavno zadrži za sebe... Ja mislim da nije moralno pljuvati ikoga po forumima, da nije moralno kritizirati druge ljude, raspravljati o stvarima koje te se direktno ne tiču...
Odin ti je postal svoju skriptu za backup.Znači odin ti je pomogao.Kaj odin ne radi jer drži da prvo svako mora RTFM!Kažeš da nemaš vremena jer radiš i studiraš.E pa ja radim 8 sati dnevno,završavam drugi fakultet u slobodno vrijeme pišem Linux tutoriale,igram Dungeon and dragons,imam vremana za curu i krenul pisati članak The Mathh behind the string theory.
Nadalje skripte koje sam postal su pod GPL licencom i apsolutno svatko ih može koristiti,mjenjati i distribuirati dalje ali pod uvjetima iz GPL licence.

EDIT

http://bashscripts.org/forum/
http://tldp.org/HOWTO/Bash-Prog-Intro-HOWTO.html
csx

Post Postao/la csx »

frajeru koliko si tu sad potrošio vremena na baljezganje mogao si komotno sam napraviti to što trebaš rofl

a ti odine ne laži da imaš vremena za curu pokraj svih tih aktivnosti :bleh
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

csx je napisao/la: a ti odine ne laži da imaš vremena za curu pokraj svih tih aktivnosti :bleh
Moguće je, ako je to cura s malim requirementsa :zvizdi
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shicy

Post Postao/la shicy »

šta ako i cura sudjeluje u svim tim aktivnostima? :D
Lutherus

Kaj će ti žena koja ne koristi Linux,nezna na koliko kila se zateže šraf glave VR6 motora,koja ne razumije kvantnu fiziku,koja se boji slomiti nokat?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Molim vas da smirite tenzije ili cemo zakljucati temu!
Lutherus

Suko je napisao/la:Molim vas da smirite tenzije ili cemo zakljucati temu!
Lock? :-)
tbagaric

Post Postao/la tbagaric »

odin, andy, ekipa... evo dobio sam zadatak na mail. ako netko ima volje pomoći neka radi. ja počinjem tipkati čim ovaj post bude vidljiv i poslati ću ono što sam ja SAM naheklao

a) pomoću argumenta skripti se zadaje koji direktorij je potrebno backupirati. ako argument nije zadan ili je zadano više argumenata, skripta ispisuje tekst ''Uporaba: nazivskripte direktorij'' , prestaje s radom i objavljuje izlazni kod 100 (naziv skripte treba biti stvarni naziv skripte).

b) u datoteci /etc/backup.deny trebaju biti zapisani direktoriji koji se ne smiju backupirati te ju skripte treba koristiti (to su direktoriji /tmp, /proc, /sys, / mnt, / media). ukoliko datoteka /etc/backup.deny ne postoji tada ju skripta ne koristi.

c) skripta koristi naredbu tar za izradu backupa, potrebno je izvršiti backup i definicija selinuxa.

d) subotom skripta izvodi potpuni backup

e) od ponedjeljka do petka skripta izvodi inkrementalni backup

f)skripta mora prepoznati koji dan u tjednu je pokrenuta i prema tome ''zaključiti'' što treba napraviti

g) koristite referentnu datoteku /var/log/last-backup u kojoj su zapisane backupirane datoteke.
tbagaric

Post Postao/la tbagaric »

#!/bin/bash
datum=¤(date +%Y-%m-%d)
ime=/tmp/backup-full-¤datum.tar.bz2
ime2=/tmp/backup-inc-¤datum.tar.bz2
log=/var/log/backup/backup-¤datum.log
if Ä ¤# -ne 1 Ñ
then
echo "Uporaba: ¤0 direktorij"