Deepin Project

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
Fugu
Spol: M

Re: Deepin Project

Post Postao/la Fugu »

Danke, gazdarice! :thmb-up

Usput i pitanje. Čemu uglate zagrade u "Distribucijama općenito" kao što stoji u uputi na vrhu? :hmm
Where there is a gui there's a way.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ne znam, nisam ja to napisala :D Ali pretpostavljam da je iz istih razloga zašto tražimo da ljudi pišu [RIJEŠENO] u postove - radi preglednosti, lakšeg pretraživanja i eventualnog sortiranja tema.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Isprobao sam novi Deepin u live okruženju. Par sati. Izgleda lijepo. Radi vrlo sporo, pretpostavljam zbog live verzije, ne vjerujem da bi ga samo tako pustili u "promet", pa sam taj detalj ignorirao. Vjerujem da instalirana verzija radi brzo. :zvizdi Nadam se.
Da li sam spomenuo, izgleda lijepo. :-D Iako nije moj par rukava, zanimljivo je osmišljen. Zvuk nisam uspio dobiti niti na spidif-u niti hdmi-u. Možda u instaliranoj to radi normalno, ne znam. Događalo se već... Kao što rekoh lijepo izgleda, pogotovo video player, definitivno najljepši kojeg sam vidio. Desni kontrol panel je zgodno riješen, dock isto. Odjavna "špica" savršena, ali sve to nije presudno za ugodan rad.
Zapravo, isprobah ga zbog simpatije prema nekoj ranijoj verziji, te traženja zanimljive distre za računalo za moju podrumsku radionicu.
Ali otompotom.

Možda ga isprobam ponovo, u mirnijoj atmosferi, klinci me rasturaju, pa mi nozak baš ne radi. :sokiran
Where there is a gui there's a way.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Ok, vidim da nema nekog interesovanja za ovu distru osim Fugu-a, a pa iz još nekih razloga odustajem od pisanja čega za naslovnu.

Ipak, ovih par dana po nekoliko sati korišćenja distre je msm dovoljno da dam neku riječ prije nego napravim nešto sa particijama:

- kod instalacije svake distre, odabere se gdje će se instalirati grub, pa tako i ovdje u Deepin-u, ali nakon reinstalacije nema Deepin grub-a već grub od eOS-a (koji mi je zadnji instaliran), a nema ni Deepina u listu. Ovo je jednostavno riješeno updateom grub-a iz eOS-a.

- nema splash screen-a, već me bijela slova na crnoj pozadini podsjećaju da boot-ujem Arch ili neku drugu distru. Nekad se gledaju sitnice, a kako je Deepin elegantno urađen čudi me da nema splash-a iako je bio u Live. (ne isključujem da je do mene taj problem)

- Deepin desktop baziran na HTML 5 tehnologiji je lijepo urađen, ne izgleda kao kopija drugih OS-a, brz i sa podešavajućim vrućim kutovima i dobrim launcherom koji ima malo ali korisne opcije (kao što je deinstalacija direktno iz menija), bez panela i dobrim rješenjima da se indikatori pojavljuju u dock launcher-u (dock nema opcije za prilagođavanje, osim za launchere i omogućavanja vidljivosti na desktop-u) . Kako koristim laptop a isprobao sam sve DE na distrama - htio sam da nemam panel tj. da dobijem i to malo prostora, a da panel nije skriven.
Sada, kada to traženo imam u ovom DE vidim da to i nije baš zgodno jer, ako ništa lakše mi je okrenuti glavu i vidjeti na sat koja je ura nego vući miša i podizati dock za pogledati još koji indikator. Ovo je moje mišljenje i nikako ne smatram nedostatkom ili nečeg drugog.
- Kod podizanja sustava (koje je brzo) dock se par puta nije pojavljivao, iako nije strašno jer rade vrući kutovi (gornji lijevi je launcher, donji desni centar za kontrolu računara). Najbolje rješenje je bilo logout, iako je moglo i na druge načine da se uključi.

- Libre Office 4.2.4.2 bi neki put znao bagovati, a nakon ponovnog pokretanja bi sve radilo ok.

- Lokalizacija je dobro urađena, dostupno je 10 jezika, zvuk je normalno radio, wifi takođe, bluetooth i td. Mnoštvo dobro i lijepo posloženih opcija u centru za kontrolu računara - koji se pojavljuje kao slide sa desne strane bi podešavanje trebalo učiniti lakim i efikasnim.

Msm da bi recenzija imala malo teksta, vijest bi izgledala "copy - paste", a i našli bi se pokoji "pametni" komentari (da ih ne nagađam sada), pa odlučujem da ovo što imam za reć postam ovdje i nadam se da ako koga zanima kako radi (kao što je to uvijek slučaj - svakome radi drugačije) može pročitati i razmisliti.

Iako, preporučam provati je, ponajviše zbog DE kojeg msm da za sada još nema u ponudi da se instalira na druge distre, i par programa koji dolaze iz Deepin-a.

Lp.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Zasto bi uopce odustao od pisanja? Deepin je poprilicna novost, a cini mi se i da se nelose razvija u posljednje vrijeme. Nevezano za to hoce li ga isprobati ili ne, ljudima je uvijek zanimljivo citati recenzije.
Na forumu gotovo da nitko nije ni cuo za SolusOS dok ja nisam slozio recenziju. Nakon toga ljudi su ostavljali pozitivne komentare, pratili njegov razvoj, a neki ga cak i trajnije prihvatili
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@vision, pa napravi to kad već imaš neko iskustvo s tom distrom. Ubaci par screenshoteva, opiši nam malo taj novi DE...
Ne vdim razlog odustajanja od članka. Pukni ga u [DRAFT], uređuj ga tamo, nemaš rok do kojeg moraš završiti sa pisanjem. U postu si već dosta toga rekao, samo pretoči to u zanimljivu recenziju i svakako puno slika.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Vl@do je profesionalac i zna kako se to radi ;)
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

vlado ce ti pomoci skompajlirati taj post do kraja ;)
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Nakon veće nadogradnje, skršio se deepin do temelja. Da, snovi se ruše i to je u redu. Kolega na IRC-u je utvrdio da se to događa zbog nadogradnje skype-a, a na netu vjerovatno ima i više o tome. Bilo kako bilo, ja sam trenutno sa deepinom samo na čistoj CLI.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
shicy

Post Postao/la shicy »

sad samo zamislite šok koji bi ovakvo nešto prouzročilo apsolutnom početniku. nakon toga, pokušajte odgovorit na pitanje bi li taj isti početnik ikad više probao linux i koliki je broj ljudi kojima bi rekao da je linux smeće koje se urušava samo od sebe...
Odgovori