openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

stefan
Moderator
Spol: M

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la stefan »

konacno sam upgrejdao jedan laptop sa 13.1 na 13.2
radi savrseno!

ali... ova defaultna tema (wallpaper) je ocajna!

Sent from my Transformer using Tapatalk 2
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
blast beat

Re: openSUSE 13.2 - Tweakanje nakon instalacije

Post Postao/la blast beat »

Pa ako imaš ubačene neke šifre u sistemu treba ti. Isto kao što i na Ubuntu-u imaš keyring, ovo ti je na KDE-u pandan.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Ma ne. Pandan keyringu je kde walet, a ova aplikacija koja me gnjavi stvara kljuceve za enkripciju i sifriranje diska.
Max Bunker

@šumski
Toooo majstore,,,pa taj ksysguard mi je ono kaj tražim tjednima. Na opensuse sam pročitao guide o tome, nadodao nove kartice, priključio im senzore i sada je to ono kaj sam želio.
Jedino nevidim kako bih dodao hdd temp i hdd smart status jer mi to ne nudi u senzorima ksysguarda.

Sve je manje nepoznanica za mene u opensusse svijetu.... Krivulja učenja je jako strma zbog više godina na ubuntuoidima, pa je dosta toga drugačije.

U file manageru ( dolphin ) mi za neke iso image sada pokazuje vrstu cd raw image a za neke iso image kaže da su tekstualne datoteke. Na opensuse forumu piše da je to zbog načina u kojem je iso file napravljen. Malo mi je čudno to objašnjenje jer neradim ja iso image pa da mogu utjecati čime bu napravljen. Radi se o iso imageima operativnih sustava downloadanih sa službenih stranica a čak i za opensuse iso kaže dolphin da je txt file.
:(

E da, još nisam našao način da onemogućim onaj softver za enkripciju diska da mi kod svakog pokretanja nudi izradu ključeva. Jbg, jednom sam desnim kikom htio datoteku komprimirati u arhivu, i greškom klikno na kriptiraj file, i od tada stalno to nudi kod svakog starta sistema.

Nigdje nevidim mogućnost da datoteku zapakiram u arhivu i da pritom tu arhivu zaštitim lozinkom.
:(
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Max Bunker je napisao/la:Ma ne. Pandan keyringu je kde walet, a ova aplikacija koja me gnjavi stvara kljuceve za enkripciju i sifriranje diska.
Pardon, pelinkovac sinoć je učinio svoje pa nisam dobro pročitao. :D
Max Bunker

Hehehhehe,,, oće to oće.... :-D
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Arhiviranje sa passwordom:
http://software.opensuse.org/package/peazip
EDIT: Probaj ctrl +esc i nadji kgpg proces i ubij ga:). Nadam se da nije toliko štetan postupak, nikada to nisam ni koristio. Vjeorvatno ti ostane proces u izvrsavanju iako mu zatvoris prozor, onda ti se nanovo pokrece...
Zadnja izmjena: SuSe, dana/u 20 pro 2014, 14:14, ukupno mijenjano 1 put.
Max Bunker

@suse
Ma nekako gledam da čim manje instaliram aplikacija, pogotovo duplića koje bi trebale odrađivati iste zadatke. Vidim da je defaultno instaliran neki ARK ali u njemu nikako nevidim mogućnost dodavanja šifre za arhivu.

Kgpg mise pokrene sa svakim startom računala, i uredno ga ja ugasim u gui sučelju, i ne javlja se više do slllijedećeg starta sistema. Kužiš, nekako se upisao u startup a neznam to maknuti bez da napravim kakvu štetu...
SuSe

Post Postao/la SuSe »

Max Bunker je napisao/la: Kgpg mise pokrene sa svakim startom računala, i uredno ga ja ugasim u gui sučelju, i ne javlja se više do slllijedećeg starta sistema. Kužiš, nekako se upisao u startup a neznam to maknuti bez da napravim kakvu štetu...
Probao sada, i ne pokreće mi se nakon što sam odradio kako sam ti pisao.
A ako ne želiš GUI arhiviranje sa passwordom onda imaš opciju terminal:

Kod: Označi sve

zip -P  secret nazivfile.zip nazivfile.txt
**** secret - tvoj password naravno :)
Max Bunker

A hvala.. nisam neki ljubitelj terminala i taj tvoj savjet će mi ostati kao zadnja mogućnost ako neuspijem u gui rješenju, a najviše gledam kako da to kroz ark kad je već strpan u sistem defaultno.

Inače, jučer sam instalirao ovaj opensuse 13.2 na laptop na kojem je dugo bio ubuntu , i ima jako puno drugačijeg ponašanja hardwera. Cpu i gpu su hladniji i manje opterećeni, ram je manji usage, pokretanje brže, a u biti najveća prepreka još efikasnijem korištenju je moje skromno znanje o upotrebi opensusea i kde-a...
Toliko je razlika ubuntu-opensuse , da mi dođe da napišem poduži osvrt o tome i negdje objavim....
:-D
Odgovori