[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Lutherus

Re: Windows 8 preview

Post Postao/la Lutherus »

Ljudi ja nemam pojma o čem vi pričate?Linux i nestabilan u zadnje vrijeme? Niti čul,niti vidjel,niti primjetil.
Obično su problemi sa KDE ili Gnomom ali ti problemi su i na BSD-u i Solarisu.
DoDo
Spol: M

Post Postao/la DoDo »

odin je napisao/la:Ljudi ja nemam pojma o čem vi pričate?Linux i nestabilan u zadnje vrijeme? Niti čul,niti vidjel,niti primjetil.
Evo uputa:

*) potreban ti je kernel 2.6.38, xserver 1.10, xf86-video-ati 6.14 driver i Adobe Flash Player 10.3.
*) otvori youtube i pokreni neki film
*) desni klik na flash player pa odaberi settings i ukljuci opciju "Enable hardware acceleration"
*) stavi film u full screen
*) ako su ti desktop efekti upaljeni (kwin kod mene):
- slika ce titrati izmedju filma i iscrtavanih prozora, a nakon zavrsetka filma i zatvaranja browsera slika ce biti izmijesana, no sustav se nece srusiti (restart X-a rjesava problem).
*) ako su ti desktop efekti ugaseni:
- film ce se normalno izvrtjeti, a po povratku iz full screen-a ce izazvati kernel panic - potreban je cold reboot

Problem definitivno nije u flash playeru jer ista verzija flasha radi doma na nvidijinoj grafici bez problema (sa ili bez ukljucenih desktop efekata).

Problem lezi u KMS radeon driveru koji je izbugiran. Stovise, kad bi taj driver bio UMS (kao nekad davno), sve sto bi se dogodilo je izbacivanje loseg radeon modula iz kernela i rusenje X-a, no ne bi bilo kernel panic-a niti potrebe za restartom cijelog sustava.

I onda nek netko tvrdi da linux nekad nije bio stabilniji... Od prvog dana kad su poceli spominjati KMS znao sam da ce to dovesti nesto poput BSOD-ova na linux. I to se ostvarilo. Sretni su oni koji vrte UMS drivere (fglrx, nvidia-binary ili neki stariji OSS driver). Da ne spominjem da su OSS UMS driveri imali daleko vece performanse od novih KMS drivera.
Naravno, ima i KMS svojih prednosti: prvenstveno dobra podrska za suspend, hibernate i opcenito lakse programiranje i debugiranje drivera te veca mogucnost koristenja gotovih dijelova drivera koji su shareani medju razlicitim driverima (npr. OpenGL podsustav i slicno).
Mana je, naravno, u tome da ako izleti graficki driver, izleti i cijeli linux, sto prije nije bio slucaj.

Iako je nama ovdje, kao iskusnim linuxasima i dobrim dijelom programerima koji kuze kako stvari ispod haube rade, jasno zasto je KMS dobar i zasto ga svi forsiraju, gledajuci sa stanovista korisnika kojega boli dzon za X, kernel i drivere, a koji je koristio linux prije 3 god i sad, on ce uvidjeti da je danas linux puno manje stabilan operacijski sustav nego prije 3 god, barem sto se tice grafickih drivera i korisnickog sucelja. Naime, prije 3 god si imao KDE 3.5 koji je bio izglancan do savrsenstva, a i GNOME je bio usabilan. S druge strane, danas imas poluproizvod Unity koji vise ne radi nego radi, imas poluproizvod GNOME 3 koji radi valjda samo s jednom grafickom karticom kak spada i imas trocetvrtinski proizvod KDE 4.6 (iako ga volim i koristim, jos ga uvijek smatram inferiornim spram KDE-a 3.5, barem na razini featurea). Naravno, ako je korisnik koristio komercijalne drivere prije 3 god i danas (tu mislim na fglrx i nvidia-binary), stvari su se uveliko promijenile na bolje.

No neki open source proizvodi kao da svakom iteracijom gube na kvaliteti - spomenuo sam vec desktop sucelja, no ima jos primjera - npr. Intel WiFi driver: na Ubuntu 7.10 sam koristio stari ipw3945 driver (koji koristi proprietary daemon) i koji mi je savrseno, no ne radi s kernelima novijim od 2.6.24. S druge strane, iwl3945 je u svojim pocecima bio tesko smece (nisam se mogao spojiti na zasticene AP-ove, a na nezasticene samo ako sam bil jako blizu). Danas je iwl3945 driver ok, no jos uvijek mu fale neke stvari koje je ipw3945 imal, prvenstveno mislim na power management.

A kad smo vec kod power managementa, tu linux isto nazaduje. Sa starijim verzijama linuxa ti je baterija duze trajala nego danas, barem meni. Dok sam koristio fglrx (prije nego su droppali support za moju graficku) sam imao i akceleraciju kak spada i power management - sad imam kernel panic nakon gledanja youtube-a. Hvala Vam AMD/ATi!

Sad samo cekam da Ubuntu pocne ugradjivati Wayland po defaultu: tek ce to biti debakl!!

Ljudi jednostavno odustaju od softvera koji im je radio normalno, a nakon updatea neke stvari koje su normalno radile vise ne rade. Zeljeli vi to priznati ili ne, ali softverske regresije na windowsima i MacOS-u su rijetke, dok su na linuxu svakodnevne. Koliko puta vam je update nesto strgao? I kako bi ljudi masovno koristili OS ili bilo koji softver koji umjesto da iz verzije u verziju bude sve bolji i bolji, on bude malo dobar, malo los, malo katastrofa, malo odlican, itd. Nema determinizma, nema pouzdanosti, nema masovnog koristenja. Zar vas cudi kaj vecina danasnjih servera ili superracunala koji vrte linux koristi kernel 2.6.18 ili jos stariji? I to samo zato jer je dovoljno dobro istestiran i pouzdan.

Kad smo vec kod toga, evo recepta za idealni Linux desktop kojeg ce mase lako prihvatiti:
*) koristi stari kernel (2.6.22 ili starije)
*) koristi stari X (1.6 ili starije)
*) koristi stabilne drivere (OSS driveri su za starije kernele manje-vise stabilni, a i komercijalnu podrsku je puno lakse ostvariti za neki stariji fiksirani kernel nego za uvijek najnoviji)
*) release svakih 5-6 godina (pratiti windows i macos cikluse) uz back-kompatibilnost unatrag minimalno 3 verzije
*) koristiti korisnicke aplikacije koje nisu stare, ali ne i prenove - potrebno je odabrati idealnu mjeru.

Nesto slicno opisanom je upravo Debian (ok, mozda i Ubuntu LTS), osim kaj on koristi i stare korisnicke aplikacije - ja bih ipak koristio nesto novije, ali opet dovoljno istestirane.

I kad ce se neka tvrtka fokusirati na izradu distribucije upravo po ovom receptu, uz marketing na razini Canonicalovog Ubuntua, onda ce to imati potencijal za prosperitet. Ovako dok Ubuntu radi opasne eksperimente s nedovoljno testiranim softverom poput Unityja, a reklamira se kao jednostavni OS za obicne korisnike, zapravo radi stetu linux zajednici. Zar ne bi mozda bilo bolje da svoj marketing za "obicne korisnike" usmjere na svoja LTS izdanja, a obicna izdanja proglasavju "betom"? Ne bi tada linux bio stabilniji, ali bi barem bio takav dojam medju sirom populacijom...

Uf, al sam se raspisal...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Lutherus

Imam Arch + 2.6.38-arch kernel,ATI oss driver odnosno xf86-video-ati 6.14 + mesa,flash 10.3 i sve mi radi.
Jesi siguran da nije do kwina?Jer ako meni na dwm-u radi onda nije driver.
Put do savršenog Linux desktopa je u konfiguraciji,a to svatko mora sam.
zagortenay

Post Postao/la zagortenay »

Ljudi moji, uz dužno poštovanje vas i vašeg znanja o compima i svemu ovome,dozvolite mi da vam kao laik kažem da je sve do marketinga i ljudske navike(barem po mom mišljenju).Možete napisati romane o tome ali uzalud vam uvijek je bilo i uvijek će biti tako!Ak imaš dobar marketing ,a imaćeš ga ako si najbrži u svom biznisu,imaćeš i kupce a ti se kupci preko pustih godina toliko naviknu da više nemaju potrebu za promjenom.Džaba ti i ako imaš bolji produkt ljudska navika je od čelika kovana.Ja sam taj famozni "prosječni korisnik"i po meni ak možeš koristiti windows možeš bogami i unity i gnome 3 i sve ostalo.To su premalene nijanse a da bi imale ikakvog velikog utjecaja na nečiji izbor.Većina prosječnih korisnika(a ti su bogami najbrojniji) comp koristi for fun a za to nije potrebno neko ekstra znanje.Barem ja ne vidim razliku u tome kad koristim chrome pod windowsom ili linuxom ili music player ili file browser da pogledam slike ili slično.I mislim da je činjenica da da je linux for free i da će uvijek biti jedan od najgorih stvari kad je u pitanju njegova popularnost jer većina ljudi misli da dobijaš ono za što plaćaš.Nekome ko pojma nema o linuxu i nikad nije čuo za linux ne bi palo na pamet da bi taj os koji može skinut s neta mogao biti i bolji od onog za koji je platio stotine.Jeste ružno ali tako većina ljudi misli pa i oni koji nisu "navikli" na skupocjene stvari.
P.S. mada jesam imao malo neugodnosti sa unityem.Valjda što sam se razočarao što mi je komp preslab. :)
No pain,no pain!
DoDo

Post Postao/la DoDo »

odin je napisao/la:Imam Arch + 2.6.38-arch kernel,ATI oss driver odnosno xf86-video-ati 6.14 + mesa,flash 10.3 i sve mi radi.
Jesi siguran da nije do kwina?Jer ako meni na dwm-u radi onda nije driver.
Put do savršenog Linux desktopa je u konfiguraciji,a to svatko mora sam.
Same config here. Definitivno nije do kwin-a jer ista verzija kwina s istom verzijom flash-a i browsera radi skroz normalno doma na PC-u s Nvidiom (shareani /var/cache/pacman/pkg). Ovdje se flash rusi neovisno o tome da li koristim firefox ili chromium, bitno da je hardware acceleration ukljucen i efekti iskljuceni (dok su ukljuceni onda flash ne koristi akceleraciju). Naime, kernel panic mi se ne dogodi ama bas svaki put, ali recimo svaki drugi, treci put da.

Koju imas graficku, mozda je chip-specific bug? Naime, bilo je slucajeva na archu kad je graficka akceleracija meni radila skroz normalno na Mobility Radeon X1600, a frendu na X1400 se nisu dizali ni X-i s istim instaliranim paketima i istoj arhitekturi (x86_64). Tak da je mozda ovaj bug specifican za X1600 grafulju. U svakom slucaju, siguran sam da ga budu s vremenom popravili :).
Lutherus

ATI Radeon mobility x3200 hd
DoDo

Post Postao/la DoDo »

odin je napisao/la:ATI Radeon mobility x3200 hd
Heh, to je skroz drugacija arhitektura pod haubom (R600 serija, dok je moj R500). Ti zapravo koristis 'radeonhd' driver, koji je donedavno bio nezavisan, ali su ga u zadnje dvije ili tri verzije smergali sa standardnim radeon driverom. Uglavnom, X je podesen po defaultu da ak velis ati-dri da on sam skuzi koji code path (radeon ili radeonhd) treba koristiti. U svakom slucaju, mi ne koristimo isti driver.

EDIT: Uglavnom, radeon Gallium3D driver, poznat jos i pod nazivom r300g je OSS ati driver za cipove serija R300 ((Mobility) Radeon 9xxx) do R500 ((Mobility) Radeon X1xxx). S druge strane, r600g je OSS driver za cipove R600 (HD2xxx i HD3xxx) i R700 (HD 4xxx). R800 (HD 5xxx) su nekak polovicno podrzani s tim driverom, a R900 (HD 6xxx) mislim da jos uvijek nisu.
/Zoran\

Post Postao/la /Zoran\ »

Imam radeon x1650 i sve mi radi normalno, sve nativne igre što sam do sad probao, i čak vrti na medium rezoluciji NFS carbon preko wine-a....i evo upravo gleda HD videa na jubitou i ništa se nije rušilo, fullscreen on off, prebacivanje videa, itd...
"How come things that happen to stupid people always happen to me?" -- Homer
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Ah dovraga i bestraga pa 70% linux distri ne kuži šta je to ELF - executable linux format.
Onda tu su sranja tipa binarni paketi rpm deb -jel ima još kaki????
Geee oh mine... :cigara
I am the one and only....
Lutherus

I to na koj način nije user frendly?

EDIT*

Mislim Linux je kernel.Operativan sustav zasnovan na Linux kernelu i GNU alatima je Linux distribucija. Znači svaka distirbucija je operativni sustav za sebe.A ne vidim da baš svi operativni sustavi djele međusobno instalacijske datoteke.Kolko vidim bogme nisu iste ni na Windowsu,Linux based,BSD,Solaris,Mac OS.
Ali ako se želi baš cjepidlačiti .tar.gz/bz2 (source pakete) možeš instalirati i na svim Linux distribucijama,svakom BSD-u,na Solarisu i na Mac OSu ( koj je opet BSD) i uvijek je procedura ista
tar -xvf paket.tar.gz
cd paket
./configure
make
sudo make install
I nije bitno koj OS voziš.Skineš paket i instaliraš ga.

Razlog uređivanja
ma... meh. you get the point.
Odgovori