Instalirao sam nekome prekjučer mint18.3 Cinnamon u dualboot i shvaćam te u potpunosti. Jad i očaj! Nakon dva sata zahebancije, mislio sam preinstalirati na XFCE ali bilo je već kasno i laptop je vraćen vlasniku. Zašto pobogu svako selo mora imati svoj poluizrađeni DE?shrike je napisao/la:Instalirao sam mint, radi užasno, pol toga potrgano ...
čavrljanje 2.0
Moderator/ica: Moderatori/ce
- jurastublic
- Spol: M
Re: čavrljanje 2.0
LM 18.3 je koma
no 18.1 je OK
(barem meni).
... no dobro, mora netko biti i na strani Sitha (kaže netko tko upravo piše na )

... no dobro, mora netko biti i na strani Sitha (kaže netko tko upravo piše na )
Da, 18.3 je bio instaliran i to je bio teški krš. ne znam što je ispravno uopće radilo.... sada sam taman arch roknuo gore pa mi se instaliraju programi. xfce vrtim, za sada je ok.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
@shrike, dobrodosao medju velike decke.
...i pazi, ovdje ne igra aptitude i te fore.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Jeremija je napisao/la:Imam pitanje oko aplikacije Skype, tražim po internetu i ništa.
Ako netko koristi Skype molio bih ga za info.
Dogodila se neka nadogradnja i ne vidi se više koji je aktivan kontakt (ona zelena točkica uz kontakt) , da li je tako i kod vas?
I još nešto, nestali su svi kontakti..
Ja sam danas nadogradio sa verzije 8.10.0.4 na verziju 8.15.0.4 i sve dalje radi kako treba.
Pozz
Ok i što sad?
Da, dosta je drugačije i fali mu stvari u repo pa moram preko aur. Za sada sam zadovoljan, brzo je, sve za sada radi ništa se ne krši.Vl@do je napisao/la:@shrike, dobrodosao medju velike decke.![]()
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Prvo što napravim nakon friške instalacije je "yaourt" i onda pomoću njega sve ostalo.shrike je napisao/la:...fali mu stvari u repo pa moram preko aur.
Moj pogled na sve to.
AUR je mixed blessing, ima puno aplikacija ali maintaineri nekih aplikacija nisu baš na nivou zadatka pa updateovi kasne u odnosu na updateove sa službenih rpm/deb repositoryja ili službenih Ubuntu PPA, ponekad su PGP ključevi problem pa zahtijeva ručnu intervenciju sa importanjem ključeva (Discord na primjer) i buildovi ponekad znaju failati (svojevremeno se Viber nije htjeo buildati danima dok maintainer nije napokon popravio). Može se ručno buildati svoj paket i sve to, ali to ne opravdava neke šlampave maintainere, a koji ne maintaineaju neku lijevu aplikaciju koju malo tko koristi nego neke popularne kao navedeni Discord i Viber. Ima puno softvera u AURu i uglavnom radi ok ali ima trenutaka kada požališ što nisi na rpm/deb distribuciji gdje skineš službenu verziju nekog programa i koja ti se onda updatea iz službenog repositoryja kao Chrome, Skype i slični i ne razmišljaš više o njima. Kada ti veliki pređu na snapove/flatpak i taj problem će biti riješen jer će raditi neovisno o distribuciji, Skype je nedavno dobio svoj službeni snap, Spotify ga ima također, čekam na Google i Viber da naprave snapove i od svojih aplikacija. Tada više neće updateovi ovisiti o nekom tamo liku kojem aplikacija stoji polomljena tjedan dana jer se nije udostojio updateati build na vrijeme ili updatea aplikaciju tjedan dana nakon što je već izašla službena verzija za rpm/deb.shrike je napisao/la:Da, dosta je drugačije i fali mu stvari u repo pa moram preko aur. Za sada sam zadovoljan, brzo je, sve za sada radi ništa se ne krši.
- Cooleech
- Moderator
Ma, božemoj, PPA je bogomdan. Ajde, bogati, koristi svak šta mu paše. Ka da sam jednom naletia na probleme s PPA-ovima pa je AUR iznimka. 
Flatpakovi bi mogli riješiti neke od ovih problema s custom repoima, ostaje nam vidjet što će preživit (AUR/PPA/flatpak/snap).
Flatpakovi bi mogli riješiti neke od ovih problema s custom repoima, ostaje nam vidjet što će preživit (AUR/PPA/flatpak/snap).
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- jurastublic
Snap/flatpak na bleeding edge distri poput Archa/Manjara i nema toliko smisla kao na Ubuntu/Mintu jer je softver u Archu i tako uvijek najnoviji. Velika je njihova korist kod dijeljenja paketa kojih nema u repoima. Ali mislim da nema apsolutno nikakve šanse da snap/flatpak ikada zamijene dijeljene biblioteke u sustavu. Početna instalacija bi umjesto 3gb zauzimala 30gb diska.