Linux Sucks

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: Linux Sucks

Post Postao/la glaskoncILLa »

4ndY je napisao/la:Najveća glupost u ovoj raspravi je kad dugogodišnji Windows korisnik "realno i objektivno" uspoređuje Linux s Windowsima :lol: To nikako nije "realno", a kamo li "objektivno", već pogled na Linux kroz Prozor.

8-)
ako mislis na mene, dugogodisnji korisnik sam i jednog i drugog, i to od vremena dok je red hat jos bio "sasvim obicna" distra, ubuntu nije ni postojao, a ni xp-i nisu postojali, em sam certificiran od ibm-a za sluzenje i sa jednim i drugim (ok, to ne znaci previse, samo se hvalim :mrgreen: ), em vec godinama radim u mjesovitom okruzenju i sa jednim i sa drugim, laptop na jobu radi dual boot sa xp-ima i debianom gdje debian sluzi samo za testne svrhe buduci da je neupotrebljiv za svakodnevnu upotrebu, sto zbog razloga sto su neke stvari prilagodjene iskljucivo windows klijentima, sto zbog nedostatka nekih aplikacija ili odredjenih featura u aplikacijama koji mi trebaju da bih bio dovoljno brz i ucinkovit, a vjeruj mi da me ne zabavlja rebootanje kante nekoliko puta na dan samo zato da bih mogao dovrsiti neku sitnicu, dakle ja bih zarko zelio da je on u potpunosti funkcionalan.
takodjer sam doma na linuxu vec godinama (kao sto sam rekao iz sasvim mazohistickih razloga :mrgreen: ) em sam upogonio ponesto na linux-u za neke namjene koje su daleko slozenije nego spajanje na wireless, probao sam nekoliko razlicith ditribucija, plus zadnjih godinu dana ponesto prckam i po hp-ux-i i solarisu i tako, mozes vjerovati na rijec da sam dosta dobro upoznat sa tematikom.
4ndY je napisao/la: No ipak, da malo potpalim raspravu: postavljanje Linuxa je za napredne korisnike, ali samo korištenje je za svakoga što mogu pragmatično potvrditi: instaliram i posložim ljudima Linux na računalo, objasnim im neke osnovne pojmove i principe i više nema problema - oni nemaju brige, ja nemam brige.
Nemojte se zavaravati: ako znate voziti auto, ne znači automaski da ga znate i popravljati :twisted:

8-)
ti korisnici kojima ti to poslozis upadajau u onu kategoriju koju sam spomenuo, a to su korisnici sa minimalnim zahtjevima.
uostalom zasto meni nisi nista poslozio kad sam pitao za gstreamer-alsu ili lvm-ove kad si tako dobar automehanicar, te zelis doprinijeti zajednici :mrgreen:
u krajnjoj liniji vecina ljudi nisu "automehanicari" i odlika dobrog desktop sustava bi bila da i ne moraju biti i tu windoze imaju debelu prednost, to je ono o cemu pricam.
a da ces nekom upogoniti nekog terratec-a, dream on.. :lol:
4ndY je napisao/la: Isto tako ja mogu "realno i objektivno" ustvrditi da je Windows XP inferioran OS Linuxu jer mu je razina sigurnosti nikakva, kompatibilnost i standardi u banani (samo pogledajte kako je "standardiziran" softver na Win-u, gdje svaki program ima vlastiti updater i ostavlja svoje fileove gdje se sjeti, a da ne kažem da većina programa ne radi s "Limited userom"), samo održavanje sustava je "pain in the ass", a pronalaženje razloga zašto nešto ne radi nemoguća misija. Ne moram reći da je instalacija do korisnog okruženja duga i mukotrpna, a korištenje all-in-one instalacija redovito nelegalno.
sto se tice sigurnosti, ono sto se prvo moras zapitati koliko je to nekome uopce potrebno kao obicnom useru, odnosno koliko je tvoja kanta nekom uopce interesantna da bi ju pokusao razvaliti.
dakle nije.
onima kojima je to bitno takodjer nece instalirati linux nego ce kupiti neko rjesenje od cisca, junipera ili nortela koje pazi na cijelu mrezu, pa tako i klijente, najbolji primjer su ti banke koje po defaultu imaju dva firewalla ispred mreze i 10 administratora na 100 ljudi plus suport od vendora zato jer im je securty primarna stvar, ali opet nemaju linux klijente.
isto tako, ja se kao nevjernik vec godinama na svoj gnome logiram kao root jer mi je tako brze i lakse i nikad mi se nista nije dogodilo, isto tako mi nitko nikad nije razvalio ni xp-e, tako da je taj dio prednost samo ako pricamo o nekom serveru u produkciji, a ne desktopu.

sto se standarda tice, nije ni linux sasvim cist os, pogotovo ne naspram nekog od unixa, tako da mi to i nije neki argument. recimo ikonice od gnome-a i njegovih aplikacija ti se mogu nalaziti na 10 lokacija, ako instaliras stvari iz source-a i ne zadajes im gdje bi se trebale instalirati, takodjer ce ih biti posvuda..

u krajnjoj liniji, ako je linux zapravo superioran, kako to da ne prelazi taj 1% korisnika, zasto nije bar na 10%, valjda su ovih ostalih 99% ljudi kompletni idioti ili sto?

sto se tice pain in the ass-a za odrzavanje, pain in the ass je bio kad sam povukao update nakon kojeg mi je prestala raditi zvucna i gdje sam srecom zapamtio sto je bilo u updatetu, inace po logovima nikad ne bih nasao problematicni paket, a nasao sam ga tako sto sam krenuo redom izbacivati library-e koji je bilo 50 dok nisam nasao onaj koji je u banani i zamijenio ga starijom verzijom.
takodjer mi se nikad nije dogodilo da mi prestane raditi driver od graficke nakon sluzbenog update-a kernela, naravno da bi svaki obicni user odmah znao kako iz terminala treba vratiti stari vesa xorg.conf kojeg je srecom prije kopirao za "zlu ne trebalo", yeah right. :)
i sta sad, ti si obicni user, graficka ili zvucna ne rade, nema druge nego da cekas update koji ce to rijesiti, a sto da ti posao ovisi o 3d akceleraciji ili soundu??

uostalom, da li netko cita ova pitanja na forumu, mislim tu se radi uglavnom o nekim hp djidja midja generickim laptopima koje danas mozes ubosti u svakoj vecoj samoposluzi i na kojima na windowsima apsolutno sve radi, a na lindji em je pizdarija sa wirelessom, graficka ne radi ili trza, nema sanse da se spoje na net sa svojim gaylish web'n'walk stickom na net bez tri sata podesavanja i to bi kao trebalo biti namijenjeno za svakodnevnog usera?
jeb***, nema svatko "automehanicara" ( ovaj automehanicar me jednostavno odusevio, to cu sad koristiti godinama :lol: ) da mu slozi os.

da me se krivo ne shvati, ne tvrdim da su windowsi bogom dani, samo da su kao desktop ipak bolje prikladniji za vecinu usera jer nude vise mogucnosti.
to dokazuje i cinjenica da znam dosta ljudi koji su probali linux, ali su se nakon nesto mjeseci ipak vratili na windowse, a znam i nesto ljudi koji su vrhunski linux sistemasi, ali zbog komocije imaju xp-e na svom kompu, dakle ekipa koja ako nista barem sa iskustvom sije 99% ljudi na ovom forumu, ako ne i sve i isto su u onih 99% ljudi koji se koriste windowsima, a nisu idioti, stvar je jedino u komociji.

a za linux bi bilo bolje da ekipa koja se njime koristi daje realniju sliku prema van jer ovako ekipa koja u to tek ulazi ocekuje neki savrseni, superiorni os i generalno se prilicno razocara kad postanu svjesni ogranicenja koja su daleko veca nego sto su ih imali na xp-ima.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

...Ilijade i Odiseje :mrgreen:
ako mislis na mene
Nisam mislio na nikog konkretno, samo sam vidio da se kroz temu često uspoređuju kruške i banane.

Što se tiče samog razloga za korištenje - o tome nema rasprave, ako Linux ne zadovoljava tvoje uvjete da izvršavaš normalno i brzo svoj posao, očito onda ispada iz tvoje utrke. Isto tako za mene ispadaju Windowsi, jer za ono što meni trebaju rade loše i neefikasno (a nešto čak i ne mogu uopće izvršavati).
o korisnicima i "automehaničarima"
O windows "kvazi-automehaničarima" ne bih previše raspravljao... to je druga tema. Ukratko: glavna referenca za upravljanje i administriranje Windowsa u puku je princip "rekla-kazala". Odnosno ljudi na forumima raspravljaju koji je "vatrozid" bolji, a ne znaju ni što je to TCP/IP. Sve su to na kraju napikavanja i loše informacije, jer nitko ne čita relevantne izvore niti se zanimaju za kvalitativno razumijevanje onoga o čem pričaju, čemu donekle pridonosi i zatvorenost Windowsa prema korisniku ("Error: Ovo ne radi! (Err.no. XYZ)").
Ne moram spominjat najefikasniji i najčešći savjet za rješenje problema: "Reinstaliraj".

Oni koji žele naučiti upravljat i administrirat Linux, ne mogu bez da nauče nešto i o funkcioniranju računala i operacijskog sustava generalno. To je nonsens koji postoji jedino u svijetu Windowsa.
što se tiče sigurnosti
Prvenstveno sam mislio na zaštičenost desktop korisnika od raznih pošasti (virusa, spywarea i sl.). Koliko god se trudio stavit sve antivirusne/firewalle/anti-spyware/ne-IE/itd. običan korisnik uvijek uspije nešto pokupit i rezultat je "zašto mi je sporo". Zapamti da pričamo o sadašnjim, konkretnim slučajevima, tako da "kad bi Linux imao toliko tržište i on bi imao tih problema" nije relevantna izjava za ovu raspravu.
Takva situacija je po meni nedopustiva, a većini je "dopustiva" kad su se navikli na to i glavna tema Win korisnika je "koji antivirusni koristiš?".

Po meni je bolje izgubit 2 dana s konfiguracijom hardvera na Linuxu, nego cijeli život provodit uz brigu da li je sistem "čist" i da li je AV updejtan. Kako si uzmeš 8-)
gstreamer-alsu ili lvm-ove
Nisam vidio/ne znam napamet/nije mi nikad trebalo/nisam plaćen support ;)
Zajednici doprinosim koliko mogu i kako mogu i što smatram optimalnim s obzirom na moje slobodno vrijeme.
1% korisnika Linuxa
Primjeti da sam stavio pod navodnike i svoju "realnu i objektivnu" izjavu. Naravno da je Linux pun problema i daleko je od superiornosti nad Windowsima (Mac OS X je trenutno superioran nad svima što se desktopa tiče, nažalost :( ). I isto se sami ne pridržavaju standarda (ali to je ionako bio protuargument na "standardiziranost" Windowsa). Pozivanje na postotke kod ljudi je isto kao i pozivanje na rezultate izbora da pokažeš kako je neka stranaka dobra i kvalitetna :D (osobno mi je to više anti-reklama, nego reklama, kad je nešto mainstream).

Ja se ionako ne zalažem na to da svi moraju koristit Linux (uh :? ). Ali trenutno još uvijek mislim da je Linux bolje rješenje od Windowsa za sestru/tatu/tetku/prijatelja/susjeda koji nisu g33k-ovi i koji žele radit da im računalo radi kao i TV ili mikrovalka - znači obavlja svoju svrhu bez dodatnih pitanja.
Zaboravljaš da su upravo takvi korisnici najmnogobrojniji korisnici računala, koliko god ti ovakvi forumi davali krivi referentni uzorak.

I poslijednja, ali ne i nebitna stavka je cijena - sorry, ali mislim da bi ljudi bili puno kritičniji prema komercijalnom softveru da ga zaista i plate ("Zašto da koristim 7-zip umjesto WinRAR-a kad 7-zip ne može kreirat rar datoteke?!").

Nisi shvatio moju prvotnu tvrdnju - nema smisla se flejmat "što je bolje" kad su korisnici tako heterogeni. Ti ćeš meni navest zašto je _tebi_ Windows bolji i ne sumnjam da će sve to bit valjani razlozi, ali mi isto tako vjeruj da ti ja mogu nabrojat barem jednako toliko argumenata zašto su _meni_ Windowsi neprihvatljivi (a nisu "ideološke" temetike).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
glaskoncILLa

pa to je otprilike i moja teza, sa razlikom da se ne bih slozio da je navise korisnika pc tetki koje to rade doma, nego da najvise tih tetki najveci dio vremena koristi racunalo za nekakav rad, dakle da, ovi forumi puni nadobudnih studenata sa fer-a ili pmf-a definitvno nisu mjerilo, em ne rade, em nesto i kuze, em su prenadobudni u svojim stavovima prema linuxu. :mrgreen:
recimo, ja radim u firmi koja ima preko tristo zaposlenih od kojih barem 80% koristi racunalo cijelo radno vrijeme, a od tih 80%, 80% vladaju iskljucivo osnovnom informaticke pismenosti ili jos i manje i to smo firma koji je u IT i telekomunikacijskim vodama, u drugim firmama je taj postotak i veci.
i onda njima instaliraj linux? automatski bi morao zaposliti jos 30 administratora da trce okolo i "terminalisu". :mrgreen:

oni koji doma cesto jase po tom kompu uglavnom imaju nesto vece prohtjeve, ali cesto i nedovoljno znanja, ne zato sto su debili, nego jednostavno zato sto im se ne da "terminalisati" sto ih opet nece dovesti do cilja jer njihov fancy, vec spomenuti terratec nece nikad raditi sa daljinskim na linuxu.

i za jedne i za druge su windowsi bolje rjesenje, sto zapravo uopce nije bitno, mene vise smeta ta zadrtost u stavu linuxa kao boljeg koje potice bas iz te open source zajednice koja se kao dici slobodom izbora, razmisljanja, share-anjem znanja i tehonologije i slicno, a svatko tko je radio i na jednom i na drugom zna da su windowsi vise (l)user friendly bez obzira sto je sa izlaskom ubuntua/fedore na tom polju puno napravljeno.
tako da su i tvoja sestra, brat ili bilo koji drugi non-g33k su zapravo osudjeni na windowse ako nemaju nekog da im slozi linux.
u krajnjoj liniji mene su vise izludjivali oni rijetki ljudi koje sam nagovorio na migraciju i pomogao im/slozio linux jer bi me zvali kod svake stvari koje su se poslije sjetili i koja se ne moze rijesiti klikom na flash ikonicu dvorske lude koja skace i vice "klikni me, klikni me, ja sam task koji trebas napraviti, ja sam task koji trebas napraviti!!!!", jer su inace bili izgubljeni, nisu znali sto bi uopce poceli.
uostalom, sjecam se i svojih pocetaka i nije mi bilo lako, prvi dual boot se zavrsio sa format c:-om, a cesto i sad znam provesti duze vremena mozgajuci nad necim sto prije nisam vidio.
dakle, da je istina da linux moze u potpunosti zamijetiti desktop os za prosjecnog usera, vecina ljudi bi koristila linux jer bi se to "evolucijski" iskristaliziralo, ali nije i ne koriste i tome je jednostavno tako i mislim da ce tako i ostati barem jos dugo, dugo vremena.
brojke ipak nesto govore ako su u takvom velikom nesrazmjeru.

to me sve podjeca na vrijeme puberteta/adolescencije kad sam kao brijao na neku alternativu koja je isto tako okrenuta kao openmind razmisljanju i onda s vremenom skuzis da je vecina tih ljudi zapravo vise zadrta od bilo kojeg sminkera ili jarana zato jer su iskljucivi prema svemu sto nije pod navodnicima alternativno.
naime, u vojsci mi je najbolji frend bio jedan ortodoksni punker koji je bio jako nabrijan protiv sminkera koji se za svaki subotnji izlazak spremao tri sata jer je radio siljke na glavi sa karbon ljepilom, mislim, nijedan sminker se ne sprema za van 3 sata. :D

tako se otprilike pljuje po svakom tko samo spomene windowse kao bolje za neke stvari na linux forumu, sto je bezveze i nerealno, ne treba skakati sam sebi u usta, odnosno treba biti svjestan gdje je i sto je nesto, a ta cijela open source spika i nije toliko open source kakvom se prikazuje, opet cast izuzecima, neki ljudi su stvarno napravili vrhuski posao i vrlo su susretljivi i za pomoc i za dodavanje featura ili sto vec.
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Na žalost iza ćoška je u pravu :(
Ogromna baza od oko 30 000 freeware programa za windowse i oko 5 000 open source projekata
u raznim domenama čini windowse neupitnim liderom u free stuff vjerovali ili ne.
Ah u prijašnjim raspravama zašto i zato uvidio sam da je istina(mnogo saam skužio sam ali i od gfa i DDo mana9 , linux u startu nije okrenut običnim korisnicima PC -a 8 do dan danas nema pravo GUI okruženje nego neko nakalemljeno na konzolu kao sam skužio o d DoDo mana>>sucks invirnoment<<.Ima nekih naznaka da bi se to
promjenilo ali kad ko to zna ?
Linux sam po sebi nije sucks nego oni koji su zapeli da ostane sucks-
mislim na razvijatelje - ništa nativno sve neki mambo jambo - previše komplicirano za obične korisnike.
I am the one and only....
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Pa po meni je baziranost GUI alata na CLI alatima samo prednost, a ne mana kava
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
glaskoncILLa

pa je, to je "matematicki" gledajuci prednost, ali to je prednost vrlo malom broju ljudi koji uopce razmisljaju na taj nacin o pc-u, pogotovo zato sto nesto od toga radi dobro, a nesto i malo manje dobro, plus manjak featura.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

glaskoncILLa je napisao/la:pa je, to je "matematicki" gledajuci prednost, ali to je prednost vrlo malom broju ljudi koji uopce razmisljaju na taj nacin o pc-u, pogotovo zato sto nesto od toga radi dobro, a nesto i malo manje dobro, plus manjak featura.
Nisam tu uzimao u obzir "praksu", već načelno: bolje je imati CLI neovisan i GUI (sa svim mogućnostima kao i CLI) baziran na tom CLI-u. Pogotovo ako uzmeđ u obzir da je GUI nužno puno kompleksniji od CLI-a.
glaskoncILLa

slazem se sto se tice ideje..
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

glaskoncILLa

stvarno znas gluposti nablebetat da je to za nepovjerovat,,,, jebemu sve pa linux koristim cisto kroz gui mozda 2-3 stvari instalirao kroz konzolu i to je to sto se tice prckanja po terminalu,,,,,,, i kao sto sam vec prije naveo kome god sam stavio "podesio" linux (aleluja sve sam klikanjem sredio nista terminal) nitko mi se vise poslje za nista nije zalio i winse su sa smajlom od uha do uha zaboravili,,,,,,,,,

stvarno neznam sa si zapeo za taj terminal ono ovo i da nije ta one ili ove kao da nisi uopce ni probao bootat nijednu od ovih novijih distribucija,,,,,,,, ono stvarno sam vukao linux kroz razno razni hardware i nije bas bilo problema,,,,,,

"tako da su i tvoja sestra, brat ili bilo koji drugi non-g33k su zapravo osudjeni na windowse ako nemaju nekog da im slozi linux"

e a ovo ti je izjava za pokopat se,,,,, pa da ga j******* takvi si neznaju nista ni na windosima napravit niti ih podesit ni NISTA a bome ima vise podesavanja na winsima naego na linux distrama kao sto su Fedora i butnu ili da idemo dalje SimplyMepis i LinuxMint koji su fino prekrcati codecima i programima pa gotovo da se vise nista nemora naknadno instalirat nakon instalacije koja je totalno brza i jednostavnija i od xp-a i viste

a to sto se tebi ta open source zajednica cini "zadrtijom" od monopolistickih Microsofta, Adobe-a i Autodeska nema nikakve veze s "linuxom"

i pusti se vise tog sugavog terminala i "cinjenice" da moras bit gig da podesis "njubu" linux da mu radi jer to od davnih dana vise nije tako,,,,,
glaskoncILLa

speedy je napisao/la:laprd, laprd
ne da mi se, mozda shvatis jednog dana.. :mrgreen:
Odgovori