ako mislis na mene, dugogodisnji korisnik sam i jednog i drugog, i to od vremena dok je red hat jos bio "sasvim obicna" distra, ubuntu nije ni postojao, a ni xp-i nisu postojali, em sam certificiran od ibm-a za sluzenje i sa jednim i drugim (ok, to ne znaci previse, samo se hvalim4ndY je napisao/la:Najveća glupost u ovoj raspravi je kad dugogodišnji Windows korisnik "realno i objektivno" uspoređuje Linux s WindowsimaTo nikako nije "realno", a kamo li "objektivno", već pogled na Linux kroz Prozor.
takodjer sam doma na linuxu vec godinama (kao sto sam rekao iz sasvim mazohistickih razloga
ti korisnici kojima ti to poslozis upadajau u onu kategoriju koju sam spomenuo, a to su korisnici sa minimalnim zahtjevima.4ndY je napisao/la: No ipak, da malo potpalim raspravu: postavljanje Linuxa je za napredne korisnike, ali samo korištenje je za svakoga što mogu pragmatično potvrditi: instaliram i posložim ljudima Linux na računalo, objasnim im neke osnovne pojmove i principe i više nema problema - oni nemaju brige, ja nemam brige.
Nemojte se zavaravati: ako znate voziti auto, ne znači automaski da ga znate i popravljati![]()
uostalom zasto meni nisi nista poslozio kad sam pitao za gstreamer-alsu ili lvm-ove kad si tako dobar automehanicar, te zelis doprinijeti zajednici
u krajnjoj liniji vecina ljudi nisu "automehanicari" i odlika dobrog desktop sustava bi bila da i ne moraju biti i tu windoze imaju debelu prednost, to je ono o cemu pricam.
a da ces nekom upogoniti nekog terratec-a, dream on..
sto se tice sigurnosti, ono sto se prvo moras zapitati koliko je to nekome uopce potrebno kao obicnom useru, odnosno koliko je tvoja kanta nekom uopce interesantna da bi ju pokusao razvaliti.4ndY je napisao/la: Isto tako ja mogu "realno i objektivno" ustvrditi da je Windows XP inferioran OS Linuxu jer mu je razina sigurnosti nikakva, kompatibilnost i standardi u banani (samo pogledajte kako je "standardiziran" softver na Win-u, gdje svaki program ima vlastiti updater i ostavlja svoje fileove gdje se sjeti, a da ne kažem da većina programa ne radi s "Limited userom"), samo održavanje sustava je "pain in the ass", a pronalaženje razloga zašto nešto ne radi nemoguća misija. Ne moram reći da je instalacija do korisnog okruženja duga i mukotrpna, a korištenje all-in-one instalacija redovito nelegalno.
dakle nije.
onima kojima je to bitno takodjer nece instalirati linux nego ce kupiti neko rjesenje od cisca, junipera ili nortela koje pazi na cijelu mrezu, pa tako i klijente, najbolji primjer su ti banke koje po defaultu imaju dva firewalla ispred mreze i 10 administratora na 100 ljudi plus suport od vendora zato jer im je securty primarna stvar, ali opet nemaju linux klijente.
isto tako, ja se kao nevjernik vec godinama na svoj gnome logiram kao root jer mi je tako brze i lakse i nikad mi se nista nije dogodilo, isto tako mi nitko nikad nije razvalio ni xp-e, tako da je taj dio prednost samo ako pricamo o nekom serveru u produkciji, a ne desktopu.
sto se standarda tice, nije ni linux sasvim cist os, pogotovo ne naspram nekog od unixa, tako da mi to i nije neki argument. recimo ikonice od gnome-a i njegovih aplikacija ti se mogu nalaziti na 10 lokacija, ako instaliras stvari iz source-a i ne zadajes im gdje bi se trebale instalirati, takodjer ce ih biti posvuda..
u krajnjoj liniji, ako je linux zapravo superioran, kako to da ne prelazi taj 1% korisnika, zasto nije bar na 10%, valjda su ovih ostalih 99% ljudi kompletni idioti ili sto?
sto se tice pain in the ass-a za odrzavanje, pain in the ass je bio kad sam povukao update nakon kojeg mi je prestala raditi zvucna i gdje sam srecom zapamtio sto je bilo u updatetu, inace po logovima nikad ne bih nasao problematicni paket, a nasao sam ga tako sto sam krenuo redom izbacivati library-e koji je bilo 50 dok nisam nasao onaj koji je u banani i zamijenio ga starijom verzijom.
takodjer mi se nikad nije dogodilo da mi prestane raditi driver od graficke nakon sluzbenog update-a kernela, naravno da bi svaki obicni user odmah znao kako iz terminala treba vratiti stari vesa xorg.conf kojeg je srecom prije kopirao za "zlu ne trebalo", yeah right.
i sta sad, ti si obicni user, graficka ili zvucna ne rade, nema druge nego da cekas update koji ce to rijesiti, a sto da ti posao ovisi o 3d akceleraciji ili soundu??
uostalom, da li netko cita ova pitanja na forumu, mislim tu se radi uglavnom o nekim hp djidja midja generickim laptopima koje danas mozes ubosti u svakoj vecoj samoposluzi i na kojima na windowsima apsolutno sve radi, a na lindji em je pizdarija sa wirelessom, graficka ne radi ili trza, nema sanse da se spoje na net sa svojim gaylish web'n'walk stickom na net bez tri sata podesavanja i to bi kao trebalo biti namijenjeno za svakodnevnog usera?
jeb***, nema svatko "automehanicara" ( ovaj automehanicar me jednostavno odusevio, to cu sad koristiti godinama
da me se krivo ne shvati, ne tvrdim da su windowsi bogom dani, samo da su kao desktop ipak bolje prikladniji za vecinu usera jer nude vise mogucnosti.
to dokazuje i cinjenica da znam dosta ljudi koji su probali linux, ali su se nakon nesto mjeseci ipak vratili na windowse, a znam i nesto ljudi koji su vrhunski linux sistemasi, ali zbog komocije imaju xp-e na svom kompu, dakle ekipa koja ako nista barem sa iskustvom sije 99% ljudi na ovom forumu, ako ne i sve i isto su u onih 99% ljudi koji se koriste windowsima, a nisu idioti, stvar je jedino u komociji.
a za linux bi bilo bolje da ekipa koja se njime koristi daje realniju sliku prema van jer ovako ekipa koja u to tek ulazi ocekuje neki savrseni, superiorni os i generalno se prilicno razocara kad postanu svjesni ogranicenja koja su daleko veca nego sto su ih imali na xp-ima.