Mint download

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
dupin
Spol: M

Re: Mint download

Post Postao/la dupin »

tonko je napisao/la: I još nešto što sam primjetija, sad mi se stolno računalo stalno restira, dali je to zbog dual boota. Ploča je nova, novi CPU, novi RAM, ne znam?
Meni se novi komp resetirao po 4-5 puta prije noego bi uspio butnuti.Prodavač je rekao da je razlog dual boot.Ispostavilo se da je razlog nekompatibilnost rama i ploče. sbatine

Možda to nije slučaj kod tebe.Samo iznosim svoje iskustvo. ;)
Nema veće religije od istine!
shicy

Post Postao/la shicy »

dual-boot sigurno nije razlog resetiranja.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ako je PC nov, baci oko na temperature CPU .. ja sam prije nekih pola godine imao tu čast da me kolega s posla zvao da je kupio novi PC i da mu se svako malo restarta .. na kraju je ispalo da je kolega vozeći PC doma kućište u autu vozio postavljeno okomito iza prednjeg sica umjesto polegnuto u gepeku i da mu se gromada od hladnjaka pomaknula i nije više dobro nasjedala na CPU .. možda nije, ali provjeri.

Usput, može biti i ovo što je dupin napisao, a može biti i neispravni HDD (nema veze što je PC nov, i kod novih komponenti se događaju greške u izradi).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Evo jedan bizaran razlog blokiranja kompa koji sam jedva otkrio. Malo napuknut SATA konektor i nije sjedao kako treba. Nakon zamjene sve OK. Uvijek je dobro malo pregledati i bolje utisnuti kablove, također i memoriju i da li se klima hladnjak od cpu.
"Hodor bre foobar"
tonko

Post Postao/la tonko »

Budem sve to napravija kasnije. Još skida na 72% je.

Slika sam mobom jer ne mogu sa Mini xp napraviti sliku ekrana.
dupin

Post Postao/la dupin »

Shicy je napisao/la:dual-boot sigurno nije razlog resetiranja.
Naravno da nije,ali objasni ti to nekome tko je uvjeren da sve osim Windows-a kvari računalo.! :sokiran
tonko

Post Postao/la tonko »

dupin je napisao/la:
Naravno da nije,ali objasni ti to nekome tko je uvjeren da sve osim Windows-a kvari računalo.! :sokiran
Imao sam prije dual boot samo kod win 98se i win200NT i nikad nakon toga.
Ponovo sam se susreo sa dual bootom kod instaliranja dva OS-a ali različita u svojim osnovnim postavkama, pa sam iz tih razloga posumnjao u dual boot.

Može biti da ovih 2x4 giga rama, Corsair Wengeance DDR3 1600Mhz nije kompatibilno sa MBO Gygabite Chipset H61M jer vidim podržana memorija kod MBO je DDR3 1333/1066/800MHz.
To ne znači da ram ne može radit na npr. 1066 MHz, kao i što je bilo vidljivo u Bios-u ploče.

Nikad nisam ni bio ''uvjeren'' da sve osim Windows-a kvari računalo, suprotno tome znam da i sitnica može kvarit na izgled ''dobru'' konfiguraciju.

Eto npr. ovdje je rečeno da nema šanse, sve je gotovo sa podacima, itd. Ipak sam uspija izvući sve što je bilo na disku, te nisam kometirao izjavu kolege forumaša.
dupin

Post Postao/la dupin »

tonko je napisao/la:
dupin je napisao/la:
Nikad nisam ni bio ''uvjeren'' da sve osim Windows-a kvari računalo, suprotno tome znam da i sitnica može kvarit na izgled ''dobru'' konfiguraciju.

Eto npr. ovdje je rečeno da nema šanse, sve je gotovo sa podacima, itd. Ipak sam uspija izvući sve što je bilo na disku, te nisam kometirao izjavu kolege forumaša.
Ma krivo si shvatio.Nisam ja mislio na tebe kada sam rekao da ima ljudi koji su uvjereni da sve osim Windows-a kvari računalo.Kao što sam rekao imao sam problema sa novim računalom,jer sam ga morao resetirati 4-5 puta prije nego što bi uspio butniti.Prodavač ( ujedno i serviser) mi je rekao da je razlog tom ponašanju dual boot.Dok sam ja njega uvjerio da nije ta firma se raspala,pa sam sa jednim poznanikom napravio razmjenu rama i sada sve radi. ;)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

tonko je napisao/la:Eto npr. ovdje je rečeno da nema šanse, sve je gotovo sa podacima, itd. Ipak sam uspija izvući sve što je bilo na disku, te nisam kometirao izjavu kolege forumaša.
Mislim da nitko nije to rekao. Ako slučajno misliš na ovo, to se odnosilo na obrisanu MFT, a ne na podatke.
Ovaj put si imao sreće i drago mi je zbog toga :)
Kad smo već kod backupa... ;) Clonezilla je jedan vrlo jednostavan program za upotrebu, u stilu čarobnjaka, koji koristi druge programe i klonira diskove ili particije. Koristi se uglavnom za backup sustava, ne toliko za podatke.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
tonko

Post Postao/la tonko »

Sve je OK :thumbs
Sad sam na laptopu ostao samo na Mintu, ubacio CD od Win 7, da imam dual boot, i ne ide , Win ne nalazi slobodnu particiju za instaliranje niti može napravit particiju za instalirat.
Dali kreniti sa instalacijom iz Minta a ne boot sa CD-a?
Odgovori