Blogovi forumaša

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Gogy
Spol: M
Kontakt:

Re: Blogovi forumaša

Post Postao/la Gogy »

barab4 je napisao/la:Napravio sam blog iz čisto praktičnih razloga, u slučaju da budem morao tražiti novi posao, mogu se reklamirati i sa blogom koji će dokazati da znam nešto napraviti.
Za ovakve svrhe ti nebi bilo loše zakupiti neku domenu :thmb-up
b4sh

Valencija uspješno prešla na LibreOffice

Post Postao/la b4sh »

Uprava neovisne regije Valencija u Španjolskoj uspješno je prešla na LibreOffice
Uprava neovisne regije Valencia u Španjolskoj završila prijenos svih LibreOffice paketa. LibreOffice besplatan softver naći će se na 120 000 računala, uključujući škole i sudove.

http://www.b4sh-blog.org/blog/index.php ... breoffice/
"The quieter you become, the more you are able to hear...."
mist
Spol: Ž

Re: Valencija uspješno prešla na LibreOffice

Post Postao/la mist »

Evo upravo pročitah, na Bugu, a ispod komentara majko mila...

Vezano uz sve to, na (ne)davnom popisu stanovništva, 47% Hrvata je odgovorilo potvrdno na pitanje zna li koristiti program za tablične izračune. Divota, ja dosad nisam upoznala nijednog, a pacoviram po uredima samo tako. A o onima iz državnih službi - dovoljno je reći da ih od milja zovem čuvari državnog pečata.
Isto tako, visoki postotak ljudi je odgovorilo da se zna služiti e-poštom. Na takav način i ja odgovaram da znam voziti viličar. Mogu na prste jedne ruke nabrojati ljude koji znaju koristiti cc i bcc. Ja i ona teta iz našeg ogranka obrtničke komore što prosljeđuje mailove od HOK-a.

Ženu koja je isprintala moj mail, rukom dopisala odgovor i onda ga faksirala meni sam već spominjala.

A čega sam se svega nagledala kao privitaka u mailovima (a i ulijepljeno u mailove...), mogla bih horor priče napisati. Već jedno pola godine se bavim mišlju da počnem pisati nekakve tutorijale za uredske pacove, što ću i ostvariti čim uhvatim malo više vremena (stiže zima). Prestrašno je koliko ljudi koristi računalo kao preskupu pisaću mašinu.

Ekipa masovno tipka brojeve u Excel i onda ih zbraja na kalkulatoru. Vidjela na svoje oči. Ne jednom. To je pravilo, a ne iznimka.

E sad, radi se o Španjolskoj, trebamo li pretpostaviti da su kod njih ljudi malo kompjuterski pismeniji? Jer ako je situacija kao i kod nas, velikoj većini ne treba ništa osim pisaće mašine :)

Ok, ova gornja litanija pokriva temu uštede-troška. Treba li tim ljudima (a i našima) MS Office? Ne, nikako (ne treba im ni računalo...) Ima jedna firma koja je napravila pametnu stvar: svi imaju LibreOffice, izuzev nekolicine kojima zbilja treba MS iz određenih razloga i koji to znaju koristiti. Privatna firma, naravno. Al šta glupi privatnik zna? A i uostalom, porezni novac je besplatan novac i može ga se rasipati bez razmišljanja.

Vrijeme prilagodbe? Pa kalkulator točno zbroji bez obzira na to unosiš li brojeve u Excel ili Calc. Razmaknica ti poravna tekst udesno lupao ju ti u Wordu ili Writeru. E, ali LO ima jedan minus - može eksportirati direkt u pdf! To ne valja, kako ćemo onda slati docx ponude s megabajtnim slikama unutra???

Ispričavam se na bjesnilu, opet mi je netko pretipkao formule danas :-D Bitno je zapamtiti: svaki alat ima svoju namjenu, cijenu i korisnost. Mogu ja svaki dan bagerom na posao, mogu i konjem i avionom. Pitanje je jesu li to najbolja prijevozna sredstva za tu svrhu, isplati li se koristiti ih za udaljenost od 10km i koju korist ja izvlačim od odlaska na posao tim prijevoznim sredstvima?

EDIT: moj posao, privatna firma, LibreOffice naravno. Da taj Synesis ide na Linux, ne bi ni Windowse koristili. Naravno, njima je zbog cijene, ne slobode, ali bolje išta nego ništa.
Those who stand for nothing fall for anything.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Jedan forumaš ovdje je rekao da bi ljudima dao jednostavni ultimatum: ili se naučite raditi na tome ili otkaz. U početku mi se činilo drakonski, ali je zapravo ok. Naime, sve ovo šđto si ti rekla je potpuno točno, plus na to brdo teta kojima kada promijeniš pozadinu one višene znaju raditi. Ili ikona na desktopu promijeni lokaciju i one ne znaju više pokrenuti program. Iz nekog razloga je to sviam prihvaltjivo, no kada bi netk orekao da zna voziti samo peugeot 206 žute boje sa automatkim mjenjačem i kožnim sjedalima, ali ne i crvene boje, vjerojanto bi završio na psihijatriji (ne u početku, ali kada bi inzisitrao da ti ne znaš voziti crveni auto ali znaš žuti vjerojanto i bi).
Drugim riječima... edukacija i njena implementacija je GOLEMI problem.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
mist
Spol: Ž

Post Postao/la mist »

Ok, ali problem leži u tome što nit ta ekipa ne zna da ne zna, a ni većina njima nadređenih ne znaju da ovi ne znaju jer ni sami ne znaju :)

Tek poneki rijetki zna raditi (na računalu, u uredskim paketima itd) i taj poneki ili plače u tišini doma uz neki alkohol ili mu nadređeni kaže da šuti i ne diže prašinu, jer što bi ove babe radile inače?*

*ovo je istinita priča, tip bi ispunio dnevnu normu u 2 sata i na kraju ispao kriv. A to što se takva svinjarija plaća proračunskim novcem (koji se skuplja od poreza) - nikome ništa. To je ono što je najgore od svega: plaća babe koja tipka u Excel pa zbraja na kalkulator je mogla biti utrošena na npr. dozu lijeka za neko tumorozno dijete. I onda toj babi baš TREBA MsOffice, jer LibreOffice ne valja, kao nema neke napredne funkcije (???).
Those who stand for nothing fall for anything.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Re: Blogovi forumaša

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

mist je napisao/la:Ok, ali problem leži u tome što nit ta ekipa ne zna da ne zna, a ni većina njima nadređenih ne znaju da ovi ne znaju jer ni sami ne znaju :)
Tek poneki rijetki zna raditi (na računalu, u uredskim paketima itd) i taj poneki ili plače u tišini doma uz neki alkohol ili mu nadređeni kaže da šuti i ne diže prašinu, jer što bi ove babe radile inače?*
Ne vrijedi se sekirat zbog toga. Kad sam ja prigovarao oko sličnih stvari svom dragom CEO, on mi je odvrnuo: "Ako si tako pametan, kako to da sam ja tebi gazda a ne ti meni?" I u pravu je.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

jurastublic je napisao/la: Ne vrijedi se sekirat zbog toga. Kad sam ja prigovarao oko sličnih stvari svom dragom CEO, on mi je odvrnuo: "Ako si tako pametan, kako to da sam ja tebi gazda a ne ti meni?" I u pravu je.
Kompleksno pitanje, ali više manje jer većina inženjera ne želi imati svoju firmu a i čitava ekonomija (ukljućujući i onu bivše države i sustava) je bazirana na tome da ju vode političari i ekonomisti, koji po definiciji ne dobivaju poslove jer su pametni:) Rad za nekog PHB-a koji ima kupljenu diplomu i vjerojanto pojma nema o radu firme se tipično opravdava ultra popularnim "ja želim sigurno plaću, a ne da se moram truditi ili ekstra raditi". quit pro quo. Radiš za idiota sa nižom, ali sigurnom plaćom ili za sebe za veću, ali nesigurniju plaću.
Dokaži mi da sam u krivu, daj otkaz i osnuj svoju firmu :)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
b4sh

Viber za Linux

Post Postao/la b4sh »

Viber napokon dostupan i za Linux

Viber je VoIP softver od ciparske tvrtke Media Viber za pametne telefone i računala. Isto kao i Skype, Viber omogućuje besplatan telefonski pozivi između korisnika. Račun kao u slučaju Skype nije potreban. Međutim za softver vam je potrebna instalacija na smartphonu koja je onda sa desktopom povezana. Aplikacija sinkronizira sve kontakte, poruke ili podatke vezane na centralnom serveru. Bez instaliranne aplikacija na smartphone Viber ne možete koristiti na radnoj površini.

http://www.b4sh-blog.org/blog/index.php/viber-za-linux/
"The quieter you become, the more you are able to hear...."
Odgovori