Dan slobodnog softvera, "DSS '15"

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iweb
Site Admin
Spol: M

Re: Dan slobodnog softvera, "DSS '15"

Post Postao/la iweb »

Neće vam spot ništa pomoći ako ga ljudi ne vide, a ne možete očekivati da on samo tako postane viralan.

Mislim da je najveći problem, kojeg valjda ne vidite, taj da si velika većina ljudi neće instalirati sama OS i uopće im nije stalo do slobodnog softvera. Windows vjerojatno imaju piratski.

Takvim ljudima je svejedno koji OS koriste dok nemaju problema s njim, a kad se neki pojave, otrče do Perice iz susjedstva koji im onda reinstalira Windows.

Prvi korak je upoznati Perice, ljude s malo većim poznavanjem računala s Linuxom i onda, ako im se svidi, preporučit će ga ljudima koji im dolaze sa svojim problemima.

Takvi ljudi se uglavnom nalaze po srednjim školama i njih je najbitnije zainteresirati. To može biti kroz predavanja na njihovim školama, kroz nekakve manifestacije itd. Ja sam prije nekoliko mjeseci održao na Zimskoj školi matematike i informatike u Požegi predavanje o Linuxu, podijelio majica i DVD-ova i to je prošlo začuđujuće dobro -- ljudi su mi se javljali po gimnaziji i na Facebooku kako su prešli na Linux i kako su zadovoljni.

Takvi ljudi su prvi korak, onda možete dalje, a bolje da se ostavite sisatih plavuša jer je to a) glupo b) seksistički c) tko će joj zbilja gledati u komp, a tko u bujne grudi?

Eto, toliko od mene.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@iweb

Poštovani kolega. Nadam se da mi administratori foruma neće zamjeriti širenje teme, jer u biti svi tražimo način popularizacije linuxa

Da su menageri cocacole, nike-a, kozmetike, tako razmišljali onda možda nebi postigli planetarnu popularnost.

Poanta je da se odbirom uspješnih poznatih atraktivnih osoba za zaštitna lica nekog proizvoda šalje podsvjesna poruka da su te osobe postale tako uspješne i atraktivne baš zahvaljujući upotrebi tih proizvoda.

Pogledajte majke koje u reklami serviraju dječici žitarice. Ili lica koja reklamiraju labelo. Ili osobe koje reklamiraju mobitele.... Ili osobe koje reklamiraju odjeću, pa čak i sunčane naočale.

Puno psihologije je uključeno u taktiku da odredeni artikli stoje uz blagajne jer se tamo najduže stoji dok si u redu.

Marketing je vrlo prodorno oružje. Uz sve dužno poštovanje nastavničkoj struci, molim vas da se ne naljutite, ali jedna Severina može više učiniti nego svi hrvatski nastavnici zajedno, na popularizaciji bilo kojeg proizvoda.

Gledanost spota ? Kad bi pridobili jedno popularno lice, društvene mreže bi bile dosta brze i fanovi tih osoba....

Konzum koristi linux. Je nemogu doći do todorića, ali osobe koje se slikaju sa predsjednikom bi to mogle. I onda je kratak put da se besplatni ubuntu dvd dijeli na blagajnama uz neke proizvode.

Sexizam ? Pa mediji trube o ravnopravnosti spolova i premaloj zastupljenosti žena u nekim branšama.
Pa eto, di ćeš bolju izliku za plavušu koja reklamira linux za koji inače se misli da je samo za tam neke bradate geekove...

Scenario: atraktivna nasmiješena osoba u par sekundi zdravo jogira, pa onda u slijedećih par sekundi zdravo doruckuje, i onda u slijedećih par sekundi spota dolazi u neki prostor gdje pali svoj laptop na poslu i skače natpis LINUX na ekranu, i onda u slijedećih par sekundi ta osobe se popodne igra sa svojom dječicom u nekom parku, te na kraju prozbori kako ona živi zdravo ekološki i osvijesteno i da zato koristi linux.

Naravno, razrada scenarija je moguća u tisuće pravaca.... Na kraju spota može ta plavuša pozvati na posjetu manifestaciji koju ujodarko pokušava ovim temom organizirati....
;-)
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Marketing jeste dobar ali kad ne možeš imenom onda idi kvalitetom? Bolje je uraditi par dobrih screenshotova, snimiti desktop i objasniti, pokazati ljudima o čemu se radi (nešto novo, drugačije (razni DE), sigurnije - a ne samo alternativa) složiti to lijepo, pa koga zainteresira.

Spot sa atraktivnom osobom neće ništa tu pomoći (svak će je pitati: "zašto su te to zvali da im reklamiraš, laptop, wallpaper?") Onda je korisnije da drži plakat: "Dođite, pa saznajte!" pface
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@tex.. ok, više-manje sve što si napisao o marketingu i reklamama stoji, ali ..
  • 1. Smisao FLOSS-a je dijeljenje, slobodno korištenje i otvaranje očiju ljudima, a ne zatupljivanje raklamama u kojima će mi se servirati "sisate plavuše" koje žive "zdravo".
  • 2. Poruka sa "sisatom plavušom" može biti i kontraproduktivna ako "sisatu plavušu" promatraš kroz oči mentaliteta ljudi sa ovih područja, odnosno poslao si poruku da je Linux jednostavan za korištenje toliko da ga može koristiti i "glupa sisata plavuša",
  • 3. Ako želiš snimati takvu reklamu samo daj, LZS neće sudjelovati u tome pa bilo to tebi drago ili ne.. kao što vjerojatno neće ni sudjelovati u mega-projektima za koje smo svjesni da nemamo resursa.
I pitanje, što je slijedeći scenario za reklamu?

Slika ražnjeva sa janjcima kod "Macole" čiju brzinu rotacije i dinamiku pečenja janjaca kontrolira računalo na kojem se vrti GNU/Linux.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shicy

Post Postao/la shicy »

Bertone je napisao/la:Slika ražnjeva sa janjcima kod "Macole" čiju brzinu rotacije i dinamiku pečenja janjaca kontrolira računalo na kojem se vrti GNU/Linux.
U Perlice ::bravo
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

tex.vileer je napisao/la:Konzum koristi linux. Je nemogu doći do todorića, ali osobe koje se slikaju sa predsjednikom bi to mogle.
Zaboga, nećeš valjda Todorića u badiću? pface
Treba ti nešto ovakvo s Nikolinom Pišek:
(ja bih prvi probao, to mora biti vrhunski proizvod :excited :drool )

Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Max Bunker

A eto, sto ljudi - sto ćudi , bilo i biće .....

Ja od početka mog druženja sa ovdašnjom ekipom ne krijem da nisam neki pobornik te FOSS filozofije i da ju smatram neučinkovitom,
nepredvidljivom, hirovitom, nepouzdanom.... Koliko god se to nekome sviđalo ili ne, ja to kažem otvoreno , mišljenja sam da ukoliko želim neki cilj postići onda su mi sve metode dozvoljene osim onih kojima bih možda kršio nečija zakonska ili prirodna prava. Cilj FOSS-a je dobar i kvalitetan ali njihove metode dostizanja tog cilja su meni van mog mentaliteta i načina rada i djelovanja.

Netko mi je ovdje predbacio sexizam, iako ja nigdje nisam spomenuo da bi ta plavuša trebala biti glupa , nego baš suprotno - dio vas je odmah tu plavušu etiketirao sisatom i glupom. Moja reklamna plavuša je inteligenta, živi zdravo, hrani se zdravo, igra se sa dječicom u parku i koristi linux jer vjeruje da time čini nešto pozitivno za sebe, svoje najbliže i doglednu budućnost. A kaj, zato što je plava i atraktivna nebi smjela biti inteligentna i osviještena ?? I ko je sad sexista ??

I poanta da je linux toliko jednostavan (da ga i prosječna mama i njena dječica mogu koristiti ) nekome ne izgleda dobro na putu popularizacije linuxa ??

Ako je linux za sve, pa zakaj onda nebi bio i za kontrolu vrtnje ražnja u macoli,,, :bleh , ,, Još bu na računu za janjca gostu pisalo da je zahvaljujući linuxu taj janjac imao tako dobar okus... ( šalim se malo, naravno ) :-D

Glede učestvovanja ovdašnje ili bilo koje druge ekipe : Nisam očekivao da će netko od ovdašnjih desetak osoba koje drže ovaj portal na životu ( rekoh već da ga kvalitetno i dobro drže ) , sad se potrgati i uključiti u ovaj ili bilo koji drugi projekt. Nakon svih vaših tekstova o rasipanju članstva, svega par ljudi koji drže pojedine udruge na životu, o tome kako su čelnici rasuti po državi, o tome da ste svi volonteri i da imate svoje privatne i poslovne obveze ... Pa naravno da nisam očekivao konkretan angažman. Više sam se nadao da će neki čitatelj možda to pročitati, pa možda iznijeti i neku svoju ideju , ili čak ponuditi i konkretnu pomoć i učestvovanje osobno ili opremom bilo u snimanju spota ili u bilo kojem drugom suvislom projektu kojeg bi netko predložio ...

@calisto053
Pa ako bi to donijelo popularizaciju , zakaj ne....hehehheehheheh...
:-D
ujodarko

Post Postao/la ujodarko »

tex.vileer je napisao/la:Odlično rečeno.
I microsoft zna da se stečena navika teško mjenja.
Upravo zato i trpa svoje proizvode u škole i fakultete kroz razne besplatne donacije i kroz razna sponzorstva usmjerava lokalne vlade da vode njihovu igru.

I baš zato je ogromna važnosti utrpati linux već u satove i udzbenike informatike u osnovnoj školi i educirati te nastavnike.

I da sutra to tako krene, puno save bi proteklo dok bi linux dosegnuo ili prestigao konkurente, tako da treba biti svjestan da je to dugački put, pa se onda mnogi obeshrabre i odustanu jer su postali svjesni da rezultat nebu dočekali.

Znači, išla bi ideja sa spotom ..... :-)
Kad se "danas" stavi sjemenka u zemlju, PLOD stiže tek nakon potrebnog vremena da se isti razvije, dozrije.
I... da Linus nije napravio što je napravio, a Richard nije bio revoltiran vlasničkom arogancijom, danas se mi ne bi tu družili i ... to preko slobodnog softvera. Dakle, VRIJEDI ga osnaživati, razvijati i raditi na njegovoj promociji, ali mislim kako pucamo u krivu metu... (ili se previše usredotočujemo na jedan segmentić populacije)...

Mi bi da odrasli ljudi "preko noći" odbace naviku korištenja (i) piratskog Windozzza... a to ipak ne ide tak.

Ono što vrijedi je uključivanje mladih ljudi, tj. djece u ovu Linux priču.
Danas osvješteni (kako Linux postoji i kako ga i oni mogu unaprijediti)... u zreloj dobi će ga i koristiti.

Što se tiče spota slažem se kako treba imati i plavušu i ozbiljnog biznismena koji svoju tvrtku optimizira na najproduktivniji način, ali treba imati i školarce, pokoju baku il djeda koji pali komp s Linux-om i Skypeom pozdravlja unuka s druge strane planete... te nekog solo gospona koji održava svoj blog ili mamu koja fejsa s frendicama vezano za npr. dojenje... (opet sexizam!?).

Janjetina isto može jer netko će trznuti na to, netko će se zgražati... a sve je reklama.
Osobno, rado bih da zbog Linux-a ne strada ijedno živo biće.
...

Ako ćemo pucati samo na intelektualce, onda smo već tu gdje jesmo budući gaussova krivulja kaže kako je takvih relativno malo u nekom društvu... Većinu čine oni uvjetno rečeno... prosječni među kojima vlada pravilo: koliko ljudi toliko čudi i ukusa.

Svaka reklama je dobra, ako slobodni softver prikaže u njegovom istinskom svjetlu, i ako je u skladu s (ne)pisanim zakonom.

I imam još jedna mala misao... Linux ne bi trebao biti sebi svrha. U svem ovom Linux bi trebao biti "leteći tepih" kojim se ide daleko daleko daleko... Ljudima je većinom svejedno u kakvom će se autu dovesti, ali im je važno da stignu na odredište. Ako se Linux u toj priči pokaže pouzdani(ji)m od ostalih, a k tome i korisntim za cijelu zajednicu, nit tvrtke nit pojedinci neće oklijevati pri pokušaju korištenja.

ps ne bi li trebalo otvoriti posebnu temu "kako Linux učiniti (još) popularnijim?" (ova je trebala biti o danu slobodnog softvera :) )
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
Max Bunker

Pade mi napamet i scenario broj 2 : sjećate se stalonea u ulozi rokija balboe ?
-- E trči naš roki sa bijelom majcom ( na kojoj je natpis linux ) po gradu, trči sam, okolo hrpa ljudi ali niko ga i ne pogleda..
--svakim novim prolaskom istom ulicom, sve je više ljudi koji trče za našim rokijem i svi u istim bjelim majcama...
a u pozadini muzikica ( open your mind-usura - https://www.youtube.com/watch?v=TPFAYIr ... PFAYIr8z2I )....

e sad, neznam dalje,,,, nekako bih ukomponirao onu legendarnu scenu iz filma od sumraka do zore, ono kad onaj meksikanac poziva rulju u onaj noćni klub ( camon camon ...heheh - https://www.youtube.com/watch?v=uYXlK-Dktnk ) , to bi bilo kao negativa a naš roki je pozitiva pa sad neka razrada... može i kraj macole da trče a mexikaner poziva u macolu... ehheheheee
ujodarko

Post Postao/la ujodarko »

calisto053 je napisao/la:
tex.vileer je napisao/la:Konzum koristi linux. Je nemogu doći do todorića, ali osobe koje se slikaju sa predsjednikom bi to mogle.
Zaboga, nećeš valjda Todorića u badiću? pface
Treba ti nešto ovakvo s Nikolinom Pišek:
(ja bih prvi probao, to mora biti vrhunski proizvod :excited :drool )

može neozbiljno, a može i ozbiljno jer... svatko će se identificirati u nekoj varijanti...

open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
Odgovori