[RIJEŠENO] Kako da se uredno prijavljujem Ubuntu 18.04.1 LTS
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Kako da se uredno prijavljujem na Ubuntu 18.04.1 LTS
Razlog više za brzopletost je cijena SSD, ovog istog iz ponude [Patriot SSD 240gb R555/W500], koji je naplaćen 500,00 kn, a nalazi se u ponudi od 300,00 do 350,00 kn...
Vjerojatno se nebi ovako dodavali i upoznavali, da i uz ovu cijenu sve funkcionira kako treba... I svakako se slažem da svaki rad treba cijeniti, ali ovdje bih naglasak stavio na to: jesam li za ovu cijenu dobio sve što sam trebao. Uostalom, poklonio sam povjerenje struci, što me je i navelo da platim uslugu za koju se sam nisam osjećao sposobnim..bertone je napisao/la:Pa upravo je ta cijena od 100 kn dovela do toga da ljudi imaju masu u startu zaraženih računala, da ne žele ništa sami napraviti i da su ljudi koji su uložili u svoje obrazovanje (pa bili i samouki kao većina korisnika Linuxa) podcijenjeni, a još više me žalosti kad oni koji ulože u sebe podcjenjuju sami sebe.
Odraditi pošteno instalaciju OS-a, dodatnih programa, podesiti hardver ili složiti malu kućnu ili poslovnu mrežu traži znanja i vremena (pogotovo vremena, a ljudsko vrijeme je ipak ograničeno jer ne živimo dugo kao kornjače).
Zidar košta jer nešto gradi i to je ok, keramičar slaže pločice, je skup ali i on nešto gradi pa je to ok... ali kad čovjek koji slaže PC-e uzme 450 kn (pod pretpostavkom da radi dobro) onda to nije ok.
Otišao sam u offtopic, ali me malo ljuti takvo razmišljanje
Ok, a što uključuje tih 150 kn?drone je napisao/la:Kao netko iz te branše mogu reći da 450 kn definitivno nije ok, ljutio se ti ili ne. Ali, tko voli nek izvoli. Ja sam naplaćivao 150 kn.
To se zove tržišna ekonomija inače. Ne postoji neko „merodavno telo“(!) koje određuje koliko čiji rad vrijedi nego svatko sam postavi cijenu i onda gleda da li to prolazi na tržištu ili ne. 450 kuna ti je previše? Nema frke, traži drugdje. Nitko ti nije stavio pištolj u glavu, ne prijeti ili na bilo koji način ucjenjuje. Ako je 450 hrk previše dovoljnom broju ljudi slijedi bankrot ili promjena satnice. To je to.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Debatica oko cjena usluga je ok, no mozda da ju admin hiti kao zasebnu ?
Kako gore kolega reče, cjena nije nešto fiksno. Sama usluga instalacije ide od 0 kn pa lako dogura i do 10 000 kn. To je poput doktora, neku rutinsku operaciju ti se moze free odraditi u obliznjem kbcu a ista ta operacija moze basnoslovno kostati u nekom drugom medicinskom objektu di bu delal neki cuveni dr...
Kod cjene instalacije se mnogo toga moze uzeti u obzir : hoćeš mu to onak nabrzaka odraditi u pol vure i zatim nestati, ili bus nakon instalacije jos par vuri utrosio u detaljni tuning, izradu auto backupa, cloud integraciju, mreza ( sa hrpom raznih devicesa u nekoj tvrtci i sl.. svasta danas ljudi hoće, od obicnog cloud storagea do 24/365 nekakvi nadzor udaljene kamere,gps trackera, alarma ns v7ksi 7li autu.. ), Cesto treba i jos koja vura za neku osnovnu obuku i prve korake... Vrlo je bitna i pouzdanost pa mnogima nije problem i masno platiti ukoliko zna da moze racunati na tebe kada nekaj krepa i da bus se sigurno javio na mob i dosao na intervenciju makar i u tri ujutro.. A ponegdje zbog prirode posla dodjes u dodir i sa osjetljivim poslovnim informacijama pa je i tada racun osjetno deblji jer ukljucuje lojalnost i diskreciju. A ako moras implementirati i kojekakve servise prema drzavnoj upravi ( hzmo, hzzo , neki knjigovodstveni softver i sl..) onda moš reć cjenu koju hoćeš i svaka prolazi..
Kako je gore spominjana i nabava hardvera, i taj dio price ima svoju cjenu ..
-:)
Kako gore kolega reče, cjena nije nešto fiksno. Sama usluga instalacije ide od 0 kn pa lako dogura i do 10 000 kn. To je poput doktora, neku rutinsku operaciju ti se moze free odraditi u obliznjem kbcu a ista ta operacija moze basnoslovno kostati u nekom drugom medicinskom objektu di bu delal neki cuveni dr...
Kod cjene instalacije se mnogo toga moze uzeti u obzir : hoćeš mu to onak nabrzaka odraditi u pol vure i zatim nestati, ili bus nakon instalacije jos par vuri utrosio u detaljni tuning, izradu auto backupa, cloud integraciju, mreza ( sa hrpom raznih devicesa u nekoj tvrtci i sl.. svasta danas ljudi hoće, od obicnog cloud storagea do 24/365 nekakvi nadzor udaljene kamere,gps trackera, alarma ns v7ksi 7li autu.. ), Cesto treba i jos koja vura za neku osnovnu obuku i prve korake... Vrlo je bitna i pouzdanost pa mnogima nije problem i masno platiti ukoliko zna da moze racunati na tebe kada nekaj krepa i da bus se sigurno javio na mob i dosao na intervenciju makar i u tri ujutro.. A ponegdje zbog prirode posla dodjes u dodir i sa osjetljivim poslovnim informacijama pa je i tada racun osjetno deblji jer ukljucuje lojalnost i diskreciju. A ako moras implementirati i kojekakve servise prema drzavnoj upravi ( hzmo, hzzo , neki knjigovodstveni softver i sl..) onda moš reć cjenu koju hoćeš i svaka prolazi..
Kako je gore spominjana i nabava hardvera, i taj dio price ima svoju cjenu ..
-:)
- drone
- Moderator
Ja sam imao d.o.o. Također sam imao cjenik usluga. Instalacija OS-a s driverima i hrpom uobičajenih programa u mom kraju tradicionalno iznosi 150 kn
Uglavnom se radi o instalaciji Windowsa. Linux je jednostavniji i u odnosu na Win, laka lova. Onaj tko se ne slaže s ovom izjavom, nema pojma. Nažalost gotovo nitko nije želio instalirati Linux. Naravno, radio sam i za druge. U Zagrebu su cijene svakakve i u pravilu veće nego u manjim mjestima, ali ovisi i o regiji.
Ako se radi o više instalacija, onda ih ne zbrajaš nego uračunaš rabat ako nisi govno od čovjeka. A govana ima ko... govana. Pardon my French. Neću dalje o ovome, počinje me boliti trbuh, proljev mi ne treba.
Ako se radi o više instalacija, onda ih ne zbrajaš nego uračunaš rabat ako nisi govno od čovjeka. A govana ima ko... govana. Pardon my French. Neću dalje o ovome, počinje me boliti trbuh, proljev mi ne treba.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
@drone
Nemoze zamjena filtera ulja jednako koštati za ladu i ferarija... Ako nekome prodam omena ili spectru za 13000 kn onda se moram potruditi da se na takav hardver postavi sve kaj klijentu treba od apk, plus kaj naravno treba i sve upr programe instalirati, podesiti,ako su igre onda je tu jos hrpa gnjavaze sa patchevima i dodatnim soft bas za tu grafu i bas za tu verziju te igre ...i sl..
U hr je sluzbeno 22000 milionera, prosjecna plaća je 6200, gomila ljudi odlicno zaradjuje, od kojekakvih zanatlija, keramicara, vodoinstalatera, pa do sportasa, glumica, politicara...i svima njima nije problem debelo platiti ( dapace i ocekuju veliku cjenu ) ali onda i tvoja usluga mora biti na visinu ( od same komunikacije, preporuka, brzine, pouzdanosti, kvalitete, povjerenja...)
Jel ti bio mozda nedavno doma neki vodoinstalater ili plinaš i sl ? Par sto kn te odere za par minuta posla...
Nemoze zamjena filtera ulja jednako koštati za ladu i ferarija... Ako nekome prodam omena ili spectru za 13000 kn onda se moram potruditi da se na takav hardver postavi sve kaj klijentu treba od apk, plus kaj naravno treba i sve upr programe instalirati, podesiti,ako su igre onda je tu jos hrpa gnjavaze sa patchevima i dodatnim soft bas za tu grafu i bas za tu verziju te igre ...i sl..
U hr je sluzbeno 22000 milionera, prosjecna plaća je 6200, gomila ljudi odlicno zaradjuje, od kojekakvih zanatlija, keramicara, vodoinstalatera, pa do sportasa, glumica, politicara...i svima njima nije problem debelo platiti ( dapace i ocekuju veliku cjenu ) ali onda i tvoja usluga mora biti na visinu ( od same komunikacije, preporuka, brzine, pouzdanosti, kvalitete, povjerenja...)
Jel ti bio mozda nedavno doma neki vodoinstalater ili plinaš i sl ? Par sto kn te odere za par minuta posla...
Odmakli smo se bojim se od glavne teme. Možda je i ovo o cijeni poželjna tema za sebe, ali ja za sada nisam bliže riješenju, osim reinstalacije... ali to nam neće dati odgovor na pitanje, zašto sam se morao logirati sa virtualnom tipkovnicom, te zašto još uvjek nemam numerički dio tastature. U međuvremenu sam bio ostao bez zvuka i interneta, ali to je opet u redu... U međuvremenu je izvršen jedan "apdejt"...
U međuvremenu sam pronašao, mislim identičan problem na adresi : https://askubuntu.com/questions/1057400 ... king-18-04
Ima li netko stav o ovome i dali da slijedim ove savjete...
Ima li netko stav o ovome i dali da slijedim ove savjete...
I'm not sure about the dconf GUI method but, you can open a terminal with Ctrl+Alt+T and try:I don't have a problem with my numlock so I'm not sure how to duplicate your situation.Kod: Označi sve
gsettings set org.gnome.settings-daemon.peripherals.keyboard numlock-state 'on'
Make sure to check that the numlock state is showing as 'on'
You can do this by pressing Ctrl+Alt+T and then running:There should be a return 'on'Kod: Označi sve
gsettings get org.gnome.settings-daemon.peripherals.keyboard numlock-state
If it is not, then run:Check again and confirm that it is showing as 'on'.Kod: Označi sve
gsettings set org.gnome.settings-daemon.peripherals.keyboard numlock-state 'on'
Also make sure to log out and log back in or just do a full reboot to make sure that gnome has taken the new settings.
Can you try to enable the numlock from terminal code isThe second solution is in Gnome we must go to System -> Parameters -> Keyboard, then find the section "Mouse buttons" and disable the emulation of mouse from the keyboard.Kod: Označi sve
setxkbmap -option keypad:pointerkeys
- drone
- Moderator
Koliko vidim, ovo ti ne može štetiti. Probaj.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch