LMDE i Debian, korak do sna

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
shicy
Spol: M

Re: LMDE i Debian, korak do sna

Post Postao/la shicy »

nema na čemu ;)
uvijek volim pročitat nečije stavove i prognoze, pogotovo ako su ikako argumentirani ;)
trzalica

Post Postao/la trzalica »

... e sada bi ja imao jedno zanimljivije pitanje za vas koji LMDE koristite dulje vremena... Čuo sam da zna biti ozbiljnog sra.a sa novim update-ima (UP) i da ako se kod korištenja

Kod: Označi sve

use apt upgrade
često kao rezultat zna dogoditi ozbiljni break sistema. Pročitao sam da kada se upotrebljava

Kod: Označi sve

apt dist-upgrade
da sve funkcionira kako treba... Ima li netko sličnih iskustava??
Ovo pitam zbog toga jer planiram početi koristiti LMDE kao distru na računalu zaduženom za posao tako da bi htio neku stabilnu distru (neovisnu o Ubuntu) a LMDE mi se jako sviđa ali ga upotrebljavam relativno kratko pa me ovo posebno zanima. Hvala unaprijed! :)
rudar

Post Postao/la rudar »

Vjerujem da je najbolje provesti nadogradnju automatski kroz Update Manager. To je ujedno preporuka njihovih stručnjaka, ljudi koji su stvorili LMDE i održavaju ga. Terminal u ovom slučaju nije baš preporučljiv, jer stvari katkad doista izmaknu kontroli. Predlažem da instaliraš novu objavljenu ISO sliku LMDE i da zatim jednostavno pokreneš Update Manager i riješiš nadogradnje. Tako osobno radim oko godinu i pol i nikad nisam imao problema. Možda moje iskustvo s ovom distrom i nije baš preveliko, ali to je jedini sustav koji rabim na računalima.
trzalica

Znači ti svaki puta nanovo instaliraš LMDE (pošto si rekao da skineš ISO sliku) ili? Ja bih volio LMDE instalirati i onda svaki puta samo nadograditi kada izađe novi UP...
rudar

Post Postao/la rudar »

Ne. LMDE je zamišljen da se instalira samo jednom i onda vozi dalje, kao rolling-distro. Instalirao sam ga na različitim računalima, pa sam zato prilikom instalacije na drugom stroju koristio novu ISO-sliku. Manje je nadogradnji. Kad jednom instaliraš, pokreneš Update Manager i to je sve.
RC Da Kookee
Kontakt:

Post Postao/la RC Da Kookee »

Nadogradnje mozes imat kad zelis, samo odaberes druge sources, ne moras cekat UP, a u oba slucaja, bas kao sto rudar kaze, ne moras preinstaliravat koristeci novi .iso.
Dapace, uz Clonezillu ne moras preinstalirat nikad vise :)
rudar

Post Postao/la rudar »

[quote="RC Da Kookee"]Nadogradnje mozes imat kad zelis, samo odaberes druge sources, ne moras cekat UP, a u oba slucaja, bas kao sto rudar kaze, ne moras preinstaliravat koristeci novi .iso.

Da, to je točno. Samo, ako želiš novije verzije programa u odnosu na ono što nudi regularna velika nadogradnja (UP), onda moraš biti spreman i na veći rizik. To je slično kao u Debianu, možeš imati oldstable, stable, testing, sid i, na kraju, experimental, pa izvoli... U LMDE postoje Backported packages i Unstable packages, za korisnike željne bržih promjena. Namjestiš repozitorije kako ti odgovara, kroz Software Sources. Ipak, preporuka je da sve ostane uz Main packages, Upstream packages i Imported packages. Svatko bira sam i snosi odgovornost; što više promjena, noviji softver, ali i veći rizik. ;)
trzalica

...znao sam da je zamišljen kao rolling release ali si to bio napisao (@rudar) kao da ga uvijek iznova instaliraš sa ISO slikom pa sam bio malo zbunjen. :D Znači preko Update Managera kako treba update-a novi UP bez ikakvih pucanja ili tome slično?
Hvala vam na odgovorima i sorry što nisam prije odgovorio! :)
hrc

Post Postao/la hrc »

Ja uvijek koristim aptitude full-upgrade (dist-upgrade) i nisam do sada doživio neke grozne stvari. Imaš mogućnost koristiti i "safe-upgrade", ali po meni i full-upgrade ti javi ako mu nešto ne paše.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Pozivanje čiste apt naredbe je dosta neobično i to mi je sumnjivo kao izvor problema. Debian preporuča korištenje aptitude.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori