Što čitate @ the moment?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

holden
Spol: M

Re: Što čitate @ the moment?

Post Postao/la holden »

Ja sam u proteklih 10ak, 14ak dana pročitao:

- Rašomon - interesantno, moraću odgledati i film, ali uzimam pročitano s rezervom pošto kažu da je slovenački prevod ne samo iz engleskog, već i očajan pride. Dosta toga se valjda izgubilo. Al' interesantan Akutagawa.
- Grobnica za Borisa Davidoviča - pročitao ponovo, posle nekih 7-8 godina. Razlog, uz Peščanik, zbog kojeg Kiša svrstavam međ' najveće svih vremena. Oduzima dah. A tek kad poentira uvod, dođe mi da skačem po kući od oduševljenja.
- Panorama - Dušan Šarotar - novo izdanje slovenačkog pisca. Retko dobra stvar i osveženje na slovenačkoj literarnoj nazovi sceni. eskapistički, larpurlatistički, ali ujedno i malo sebaldovski roman. Uživao sam čitajući, iskreno.
- Murakami - Kino - kratka priča objavljena u New Yorker Magazine pre maksimalno metar dana. Imam osećaj da će ti se svideti, @Abz.
- Muharem Bazdulj - Tranzit, Kometa, Pomračenje.- motivski slične tri priče, prva o putovanju Ruđera Boškovića iz Stambola u Petrograd, Ruđerova opsednutost ogledalima, putuju kroz Moldaviju, koja je čudesno mesto. U drugoj priči neki Dalmatinac prevari lepu Moldavku da dođe u Hrvatsku, nastavak naslućujete sami. Treći je priča o sarajevskom piscu, koji traži - priču. Klasična boljka ovog vremena, knjiga koja je dobra, ali joj fali 'ono nešto'.
- Balkanalije - Samira Kentrić - Takođe ovogodišnje izdanje. Graphic novel o odrastanju u vremenu tranzicije.

A trenutno čitam ovo: https://www.youtube.com/watch?v=S5t_KJ0zdLA
...epsko! Roman o ovom liku: http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Francis_Burton

Sve u svemu, plodan početak čitalačke godine :)
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
r3bl
Kontakt:

Post Postao/la r3bl »

Trenutno čitam The Singularity is Near (autor: Ray Kurzweil).

9. po redu od početka godine. Prethodni naslovi koje sam pročitao u ovoj godini ovdje.
Blog: https://r3bl.github.io
Twitter: https://twitter.com/r3bl_
Hardcore elementary fan.
korisničko_ime
Kontakt:

Post Postao/la korisničko_ime »

Ian Stewart
Kocka li se Bog?
dupin

Post Postao/la dupin »

Antonio Skármeta - Djevojčica i trombon
Nema veće religije od istine!
enkadeze

Post Postao/la enkadeze »

Gillian Flynn - Oštri predmeti

Potaknut njenom (meni) odličnom knjigom prema kojoj je napravljen i (meni) odličan film - Gone Girl, krenuo sam čitati i ovu knjigu.
I u konačnici sam bio pomalo razočaran.
Iako mi njen stil pisanja paše (u GG čak i ne toliko, ali u ovom djelu me stilom pisanja znala podsjetiti na Palahniuka), ovaj put mi priča i njen razvoj nisu toliko sjeli.
Osrednja novinarka, burnije prošlosti (alkohol i boravak u psihijatrijskoj ustanovi), zaposlena u ne pretjerano bitnom čikaškom listu je poslana u svoj rodni grad(ić) i treba napraviti reportažu o ubijenim djevojčicama. Sam povratak u njen grad počinje utjecati na njenu labilnost.
Knjiga i priča su mi dobro držale u recimo 3/4 djela, ali onda mi je uslijedio pad.
Flynnica puca na brutalnost, razradu psiholoških profila i karakterizaciju likova (i radi to poprilično OK). U tim mi se segmentima knjiga i zapravo drži dosta OK, ali sam rasplet (predvidljiv?) priče me ovaj put nije uspio baciti na gujscu od oduševljenja.
Generalno nije loše, OK je, ali nakon Gone Girl, koja mi je sjela fantastično, ipak me je ova priča malo razočarala.
KAJ
dupin

Post Postao/la dupin »

Dimitri Verhulst - Problemski hotel
Heisenberg

Post Postao/la Heisenberg »

Noam Chomsky - Sustavi moći.
Uredio sam post sa Neil Young knjigom pa ako vas zanima, vratite se koju stranicu natrag.
Jucer sam preletio kroz knjigu o Snowdenu, ali vecina teksta je identicna prema dokumentarcu Citizenfour.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
dupin

Post Postao/la dupin »

Iosi Havilio - Open door
dupin

Post Postao/la dupin »

José Luis Olaizola - Plamen ljubavi
Heisenberg

Post Postao/la Heisenberg »

Zavrsio sam rewatch Breaking Bad serije i dosla mi je zelja za citanjem Walt Whitmana. U Knjiznici nije bilo Vlati trave ( :sadface: ) pa sam se odlucio sa:
William Butler Yeats - pjesnicka zbirka.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Odgovori