Koji jezik odabrati

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
jjj

Re: Koji jezik odabrati

Post Postao/la jjj »

fakin je napisao/la:pitanje je općenito.
trebalo bi glasiti koji jezik za što?
Pa, zapravo, nije ni pitanje, a ni općenito. Naslov posta je loše odabran, a i silne rasprave su manje-više off-topične. Prvi post je linkao sajt na kojem pokušavaju odgovoriti koji jezik odabrati u smislu koji jezik idući naučiti, ovisno o osobnim potrebama/preferencijama.
koliko sam vidio na zapadu se najčešće koristi: java, .net, c++, ruby, python, perl.
Prisjećajući se svih freelance sajtova i oglasa koje na njima prođoh nedavno, moram primjetiti da si izostavio dva najpopularnija - PHP i Javascript.
jedini koji je dosta tražen je scala uz javu.
Ni Scala ni Java nisu funkcionalni jezici? S time da prva nije čisti (ie, multi-paradigm), a Java nije uopće. Iako, moguće da sam pogrešno parsirao ovaj dio, izvinjavam se unaprijed ako jesam.
da li se isplati učiti haskell jer je jako interesantan jezik?
Zagovornici Haskella će bezuvjetno reći da, a ja bih rekao da se isplati ako voliš učiti nove stvari. Plus, ljudi koji ga nauče se obično zaklinju da su postali bolji programeri zbog toga, čak i ako nastave raditi u nekom jeziku kojeg su prije koristili. Vjerojatno nije isplativo u $valuti.
fakin
Spol: M

Post Postao/la fakin »

jjj je napisao/la:
shrike je napisao/la: Evo, za kraj konkretni primjer: kada mi tip mrtav ozbiljan kaže da je bubble sort najefikasniji sort koji postoji dobijem proljev.
To je zajebancija, right? Barem mi reci da nije FERovca? :nee

Korist učenja više različitih jezika (ali zbilja različitih, ne samo sintaktički) jest upravo u proširivanju horizonata / znanja, no to ne znači da postoji jedna jedina mogućnost i gotovo - npr. umjesto Haskella bi mogli učiti Erlang ili OCaml ili čak F#.
haskell je baš zanimljiv sa velikom bazom dodatnih biblioteka.
erlang i ocaml su ok, a F# je clone ocaml-a i portan na .net te mu je dodana OO paradigma.
radio sam u .net-u, ms ima dobre stvari, ali uvijek zezne s nečime.

visual studio je odličan alat, C# ima lijepu sintaksu, ali sintaksa nije čista kao java sintaksa.
fakin

Post Postao/la fakin »

jjj je napisao/la:
jedini koji je dosta tražen je scala uz javu.
Ni Scala ni Java nisu funkcionalni jezici? S time da prva nije čisti (ie, multi-paradigm), a Java nije uopće. Iako, moguće da sam pogrešno parsirao ovaj dio, izvinjavam se unaprijed ako jesam.
kažu da je scala funkcionalni jezik.
jjj je napisao/la:

da li se isplati učiti haskell jer je jako interesantan jezik?
Zagovornici Haskella će bezuvjetno reći da, a ja bih rekao da se isplati ako voliš učiti nove stvari. Plus, ljudi koji ga nauče se obično zaklinju da su postali bolji programeri zbog toga, čak i ako nastave raditi u nekom jeziku kojeg su prije koristili. Vjerojatno nije isplativo u $valuti.
posla s haskellom nema puno, ali onaj koji ga nađe, imat će dobra primanja, posebno u SAD-u.

meni se kao jezik jako sviđa.
jjj

Post Postao/la jjj »

fakin je napisao/la: visual studio je odličan alat, C# ima lijepu sintaksu, ali sintaksa nije čista kao java sintaksa.
Čista?
fakin je napisao/la: kažu da je scala funkcionalni jezik.
Prvi rezultat za Scalu, službena stranica:
Scala is a modern multi-paradigm programming language designed to express common programming patterns in a concise, elegant, and type-safe way.
Iz Introductiona na istoj stranici:
Scala is a general purpose programming language designed to express common programming patterns in a concise, elegant, and type-safe way. It smoothly integrates features of object-oriented and functional languages, enabling Java and other programmers to be more productive.
scheissman

Post Postao/la scheissman »

nakon poduzeg citanja i istrazivanja koji jezik nauciti , nasao sam se stvarno u problemu.
i dizem ovu temu iz mrtvih cisto da upitam sta i kako. svi me putevi vode na python , jer ima u njemu neke buducnosti ?? jel se moze sta isprogramirat i zaradit koja kuna na tome ?? sta se opcenito moze sa nekim jezicima programirat ? mozda ipak neku ap za android ili ios, imam vremena, i zelje ali sam u nedoumici, a i nemam ideja, da imam ideju o nekom projektu smislio bi i neki prog jezik za koristit
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

za Android java, za ios objektni C.
python je fora jer mozes desktop i web programirati u njemu.
Ako zelis cross-platform desktop aplikacije raditi, onda C/C++ (Qt, GTK, wxWidgets). C++ je nedavno dobio prosirenje u obliku novog standarda.. I sad je jos bolji i mocniji...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
max360se

Post Postao/la max360se »

C/C++ definitivno.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
scheissman

Post Postao/la scheissman »

max360se je napisao/la:C/C++ definitivno.
znam da ce me odin
aka lutherus popljuvat ali dwnloda sam demistificirani c u pdf formatu
opcenito gledam da naucim neki jezik a da mi to koristi, iskreno volio bih kad bih mogao se mozda i zaposlit u bransi
inace, sto nam je potrebno da radimo u c++ sto sam ukrao sa neta ?
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
max360se

Post Postao/la max360se »

Od ovuda ja ucim: http://en.wikibooks.org/wiki/C_Programming - dosta dobro objasnjava
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Sretno s tom knjigom (Demistificirani C++). Meni nije uopće sjela. Zato sad sjedi na polici (kupio sam je kad sam učio C++ prije nekih 7 godina). Kako stojiš s engleskim? Imaš puno boljih materijala po netu za početak s C++.
Inače, iako mi se C++ sviđa, ne bih ga preporučio kao prvi jezik. I još nešto... slobodno ti mogu reći da zaboraviš na zaposlenje u dogledno vrijeme, ako tek sad krećeš s učenjem. Za C++ treba nekoliko godina iskustva. Možda bolje da kreneš s Pythonom ili nekim skriptnim jezicima.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Odgovori