Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

glaskoncILLa

Re: Da li je Linux za sve?

Post Postao/la glaskoncILLa »

TheArchitect je napisao/la:
Maliciozan kod može se napisati za bilo koji OS ali ako korisnik nije glup na Linuxu mu taj kod ne može ništa,dok kod Windowsa se takvi kodovi mogu ubaciti u sustav i bez da je korisnik glup pri korištenju.
ne bih se u potpunosti slozio, moja instalacija xp-a na poslu nema nijedan virus, a ziva je vise od 3 godine, to je prvenstveno zato jer nisam "glup" plus nesto srece.
sa druge strane, pouzdano znam za mnoge linux masine koje su zauzete, a odrzavali su ih ljudi koji nisu "glupi" .

tako da ostajem na tome da nista nije 100% sigurno, a da je nedostatak virusa za linux najvise sreca u okolnosti da se koristi alternativni os.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

I ja sam siguran kad bi linux bio primaran OS na desktopu, da bi virusa i trojanaca bilo kao blata usprkos boljoj sigurnosti samog sustava. Eto, tih famoznih 1% ima i svoje prednosti :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
TheArchitect
Spol: M

Post Postao/la TheArchitect »

drone je napisao/la:I ja sam siguran kad bi linux bio primaran OS na desktopu, da bi virusa i trojanaca bilo kao blata usprkos boljoj sigurnosti samog sustava. Eto, tih famoznih 1% ima i svoje prednosti :)
Još čekam da mi netko pokaže dokaze da je moguće napisati virus za Linux koji se ubaci u sustav bez da mu je to dozvolila glupost korisnika :lol:
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

zasto se virus ne bi spustio iskoristavajuci neki od sigurnosnih propusta koje je cak lakse detektrirati jer imas puni uvid u kod, a najpopularnije distre su ujedno i najmanje testirane?
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

drone je napisao/la:I ja sam siguran kad bi linux bio primaran OS na desktopu, da bi virusa i trojanaca bilo kao blata usprkos boljoj sigurnosti samog sustava. Eto, tih famoznih 1% ima i svoje prednosti :)
Znam nekolicinu Mac korisnika i niti jedan od njih nema problema sa virusima niti ima antivirusne programe - ZAŠTO??!! :?
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Mac OS je ubiti unix. Rađen je na Darwinu koj je BSD pa OS-X ima BSD kernel.
Da oni dobe virus je jednako kao i da openBSDovac dobi virus.No ipak mi je draži Debian na quicksilveru
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Grof je napisao/la: Znam nekolicinu Mac korisnika i niti jedan od njih nema problema sa virusima niti ima antivirusne programe - ZAŠTO??!! :?
Možda nikad nisu ni provjerili imaju li virusa/malwarea jer misle da na Macu nema virusa? :bleh

(svako malo čitam kako se na OS X-u otkriva sve više propusta, čak da je tu gori od Win7, a da Apple nije toliko ažuran u pokrpavanju... :roll: )

Npr. ovo je dobar članak koji pokriva to pitanje.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Najveći propusti koje ima mac su u sustavu ažuriranja.Tako ima nudil Mac Defender za koj se kroz 7 mjeseci uspostavilo da je zapravo malciozan
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Grof je napisao/la:
Znam nekolicinu Mac korisnika i niti jedan od njih nema problema sa virusima niti ima antivirusne programe - ZAŠTO??!! :?
Zbog istog razloga kao i kod Linuxa :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
csx

Post Postao/la csx »

a i virusi danas nisu kao nekada da možeš znati kad ga imaš rofl
Odgovori