čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: čavrljanje

Post Postao/la Abzeenth »

Wtf, otkad to? :pogled_dolje Prije nekih 10, 12 godina sam išla na more i prolazili smo kraj tog jezera tj. brane, pisalo je Peruča i svi su to tako zvali, imam i na slici...
Hoće li sad i Poreč postati Poreć?
Pisat ćemo Ućka?
ZaprešiČ?

:( :facepalm
Abzeenth
Site Admin

dupin je napisao/la: Možda ne zapošljavaju lektore? szbunjen
Ne možda, nego sigurno. Najviše se štedi na lektorima i prevoditeljima, valjda jer smatraju da bi prosječan novinar trebao dovoljno dobro znati svoj materinji i još par stranih jezika, pa da takva dodatna radna snaga nije potrebna. Krivo, naravno. Većina novinara su polupismeni mulci*, u što se nažalost možemo uvjeriti svakodnevno, na gotovo svim hrvatskim portalima. Ali "skupo" je plaćati lektora - ljudi koji se time bave su se valjda opametili i prestali raditi za sitniš, tj. sad traže pristojnu i poštenu plaću, pa si novine i portali ne mogu to priuštiti. Zato članke nitko ne ispravlja, ili ih urednik samo preleti, ili ih teta Barica iz računovodstva provuče kroz Wordov spellchecker (koji, kao što znate, ne hvata baš najbolje ni gramatičke ni stilske, a kamoli neke značenjske nijanse).

*Isprika ako na forumu ima nekih novinara; ne mislim da ste svi takvi.
retsam
Spol: M

Post Postao/la retsam »

Abzeenth je napisao/la:
dupin je napisao/la: Možda ne zapošljavaju lektore? szbunjen
Ne možda, nego sigurno. Najviše se štedi na lektorima i prevoditeljima, valjda jer smatraju da bi prosječan novinar trebao dovoljno dobro znati svoj materinji i još par stranih jezika, pa da takva dodatna radna snaga nije potrebna. Krivo, naravno. Većina novinara su polupismeni mulci*, u što se nažalost možemo uvjeriti svakodnevno, na gotovo svim hrvatskim portalima. Ali "skupo" je plaćati lektora - ljudi koji se time bave su se valjda opametili i prestali raditi za sitniš, tj. sad traže pristojnu i poštenu plaću, pa si novine i portali ne mogu to priuštiti. Zato članke nitko ne ispravlja, ili ih urednik samo preleti, ili ih teta Barica iz računovodstva provuče kroz Wordov spellchecker (koji, kao što znate, ne hvata baš najbolje ni gramatičke ni stilske, a kamoli neke značenjske nijanse).

*Isprika ako na forumu ima nekih novinara; ne mislim da ste svi takvi.
Babić je svojevremeno iznio neke teze u vezi s lektorima i novinarima, ovo kopiram s jednoga bloga:
1. Svakomu autoru kojemu uz njegovo ime piše i ime lektora mora biti jasno kako je to javna svjedodžba da je autor nepismen.
2. Sitni nedostaci ne znače da je autor nepismen. (Jezična kultura nije u tome da se ne griješi nego da se pogreška uoči, prizna i u idućim tekstovima nastoji izbjeći.)
3. Profesori hrvatskoga jezika ne smiju imati lektore.
4. Umjetnički se tekst ne smije lektorirati. (Ako je autor mrtav, onda je njegova umjetnina završena. Ako je autor živ, sam mora usavršiti svoju umjetninu. Ako pak treba lektora, onda službeni pomoćnik nije lektor nego suautor.)
5. Prevoditelji na hrvatski jezik ne smiju imati lektora. (Lektor znači da prevoditelj nije svladao hrvatski jezik, a kad nije, ne može na njega uspješno ni prevoditi. Ako ga ipak treba, ili ima, tada suradnik nije lektor nego suprevoditelj.)
6. Magistri i doktori znanosti ne smiju imati lektore. (Ako tko može u većoj mjeri svladati bilo koju struku, a nesposoban je svladati jezik, nezamislivo je da o toj struci štogod suvislo kaže. Bez poznavanja jezika ne može se napredovati ni u jednoj struci.)
7. Novinari i publicisti ne smiju imati lektore. (Tko hoće uspjeti pisanjem, mora najprije naučiti pisati. (...) Ako se pak nađe uspješan novinar ili publicist, a nepismen je, što je contradictio in adiecto, bolje ga je poslati šest mjeseci ili čak četiri godine na školovanje nego mu četrdeset godina plaćati lektora.)
8. Lektoriranjem se pismenost ne može postići ni zato što lektori mogu lektorirati samo pisani jezik, a danas je javni jezik u jednakoj mjeri i govorni jezik koji nije dostupan lektorskim zahvatima.
9. Jezična se kultura ne može postići ni lektoriranjem pisanih tekstova zato što lektori ne dospiju pročitati sve pisane tekstove.
10. Urednici moraju biti pismeni. (Ako tko može postati urednik, a nepismen je, onda je s hrvatskom jezičnom kulturom gotovo.)
11. Ustanove mogu imati lektore, a neke možda i moraju. (Glavnina bi tog posla trebala biti da paze na jezik ustanove i da ocjenjuju je li autorski tekst pismen. Zato bi lektore trebalo preimenovati u jezične savjetnike. Osnovnu pismenost moraju imati sve tajnice i daktilografkinje.)
12. Ako se unatoč svemu autorski tekst lektorira, potrebno je da to bude u sporazumu s autorom i da autor ima posljednju riječ.
13. Pismenost se stječe samo solidnim školovanjem i neprestanim doškolovanjem, osobnim i posebnim. (Za pismenost se treba malo pomučiti i nešto učiti i naučiti.)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Abzeenth
Site Admin

Kul. Neka on ima svoje teze. Ja imam svoju, i mogu citirati stotine ljudi koji se bave pisanjem i koji se slažu s njom, a glasi: neka tekst prije objave uvijek pregleda netko tko nije njegov autor. U kraćem obliku: ALWAYS PROOFREAD. Super je kad su novinari i svi ostali koji pišu pismeni i kad im ne treba lektor; tako bi i trebalo biti, ali greške se uvijek mogu potkrasti. Zato postoje lektori - da pročitaju tekst i poprave ga.

Ili ti možda želiš poručiti da su lektori beskorisni? 8-)
Možda ne bismo trebali ispravljati ni ove tekstove na LZS, hm?
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Majko moja! facepalm
retsam

Post Postao/la retsam »

Abzeenth je napisao/la: Ili ti možda želiš poručiti da su lektori beskorisni? 8-)
Možda ne bismo trebali ispravljati ni ove tekstove na LZS, hm?
Naravno da ne, tada bih izgubio posao na LZS-u rofl
Ali je stvarno žalosno da ljudi koji 30 godina svakodnevno pišu(imao sam prilike čitati "sirove" tekstove novinara na raznim blogovima) nisu naučili osnove hrvatskoga jezika.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Abzeenth
Site Admin

retsam je napisao/la: Ali stvarno je žalosno da ljudi koji 30 godina svakodnevno pišu(imao sam prilike čitati "sirove" tekstove novinara na raznim blogovima) nisu naučili osnove hrvatskoga jezika.
Slažem se :(
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Slažem se da je komično da novinari ne znaju Hrvatski i da im treba lektor, no isto tako nije istina da nepismeni novinar ne može biti uspješan. U današnje vrijeme se prodaje najviše žutilo, a u to bez ikakve sumnje spadaju i večernji/jutarnji list (a ne samo 24 sata i slični proljevi). Inteligentne i objektivne novine u 'rvackoj loše prolaze - ako uopće i uspiju proći.
Meni je ipak najviše žao kada vidiš na naslovnicama ( i to veliko štampano) riječi tipa INŽINJER ili to što im je više stalo do toga da rade paniku, lažu i manipuliraju nego da objektivno izvijeste javnost ili da se bave istražiteljskim novinarstvom. Hebiga, takva su vremena. Vremena u kojima novinari traže da mogu nekažnjeno lagati o drugima i uništavati im ugled i/ili život bez posljedica, a sve u ime njihove slobode.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Nakon ovog s PeruĆom, pitam se ima li smisla živjeti.. :sokiran :pogled_dolje :D
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Medojedni jazavac
Kontakt:

Post Postao/la Medojedni jazavac »

kulič
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
Zaključano