[ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

calisto053
Moderator
Spol: M

Re: [ZBIRNA TEMA] Windows vs. Linux

Post Postao/la calisto053 »

Jedna zanimljivot vezana uz predstojeći Windows 9: po prvi puta se uvode višestruki desktopi! :sokiran
Na linuxu ovo nije nikakva novost, dok će za windows korisnike, vjerujem, biti itekako zbunjujuća. Nedavno sam okorjelom penđerašu pokušavao objasniti svrhu i princip ove neobične rabote, pa smo se malo igrali na Mintu Cinnamon i čovjek je ostao totalno zbunjen. Ono, jest da je fora i zabavno, ali je za njega potpuno zbunjujuće. (očito je da windows razvija pravocrtnu logiku korištenja)
Desktopi se dodaju i odabiru putem indikatora na panelu, ali nema mogućnosti brze izmjene (npr. hot corner) ili opcije premještanja aplikacije s jednog desktopa na drugi. Sve je nekako pomalo jadno i rudimentarno, bez efekata, slično Xfce-u ili LXDE-u :?
Radi se o tek o pred beta verziji, što znači da će se do finalnog izdanja mnogo toga mijenjati. Kako to izgleda, pogledajte u videu:

http://news.softpedia.com/news/This-Is- ... 9008.shtml
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Uskoro bi se mogla pojaviti pitanja početnika: "Koji je Windows najsličniji Linuxu?" :lulz
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Jedno glupo pitanje, ali možda netko ipak zna:

zašto je tijekom instalacije Windowsa potrebno nekoliko puta restartati računalo, a kad se instalira Linux uglavnom nije (barem se nije moralo kad sam ja zadnji put nešto instalirala)?

Konkretna situacija zbog koje ovo pitam je uključivala instalaciju Windowsa 8.1, i ti restarti doslovno prekinu instalaciju tj. događaju se "u pol' posla". Meni se to čini jako iritantnim i nepraktičnim. Koliko znam, pri instalaciji Linuxa je obično dovoljno jednom restartati na kraju.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Nije glupo pitanje, nego taj njihow način. Isto tako kod gašenja sedmice bez pitanja se radi update, što zna potrajati.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@abz

Nekaj ti nevalja..iso image...ram....

Nakon umetanja instalacijskog medija, kreće instalacija, a na kraju instalacije je samo jedan restart, i nakon ulogiravanja u microsoft racun ce se dovršiti instalacija live programa ( one žive pločice) i tada dodjes do desktopa. Znači, tijekom instalacije windows 8.1 imaš samo jedan restart.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Ne radi se uopće o mom računalu (zašto bih, pobogu, sebi instalirala Windowse?). Samo sam gledala proces jedne instalacije na početku koje je pisalo nešto tipa "your computer will restart several times during the installation". Ako već mora biti restart, bilo bi puno praktičnije da se on događa na kraju instalacije, a ne usred nje. A ovdje sam vidjela jedan, koji definitivno nije bio na kraju, već se još nešto kasnije instaliralo. Da ne spominjem i da onda poslije svega toga još treba instalirati drivere pface
bluestree

Post Postao/la bluestree »

to ti je nesto kao chainload install restart, odnosno da bi patch y mogao biti uradjen mora imati instaliran i funkcionalan patch x Eh sad posto patch x ide prvi, nakon istalacije je tek funkcionalan poslije restarta sto omogucava instalaciju slijedeceg
:nee :nee

zato ga i zovu winblows , izmedju ostalog
People disagree with me. I just ignore them.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Neznam koji si ti to video gledala, ali rekoh ti da je za wwindows 8-81.-10 samo jedan restart na kraju instalacije, nakon čega ide ulogiravanje u account i dovrsetak instalacije modern aplikacija ( žive pločice, metro sučelje) .... Za drajvere , ukoliko je standardan hardwer, windowsi će sami instalirati sve drajvere i automatikom ih nadogradjivati kroz windows update. Iznimaka uvjek ima ali generalno je ovako kako sam napisao... Zbog posla, nemogu uteći od windowsa, jer su na 90 % računala, i sve kak sam ti rekao je iz prve ruke. Skoro da nema dana bez da negde treba instalacija prozora, jer su dosta osjetljivi pa je fresh install brza nego kopat po dnu mora i trazit pripadajuće ključeve po registriju ili izdvajati winlogon.exe proces radi sumnje u malwer ili provjeru laznog certifikata u sandboxanom procesu...

Par restarteva su nužni kod prvih nadogradnji jer neki slijedeći kb patch uvjetuje da je prije njega instaliran neki drugi kb patch...framework, directx, opengl....
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Vl@do je napisao/la:Isto tako kod gašenja sedmice bez pitanja se radi update, što zna potrajati.
..što možeš izbjeći ako umjesto Start > Shut down napraviš Alt + F4 ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Kod novih verzija Windowsa se da to ponašanje disableati :zvizdi
Odgovori