bez brige, problem je i dalje tubertone je napisao/la:Između ostalog bio i na toj stranici i do sad nisam vidio 14.04(evo posipam se pepelom i dajem časnu pionirsku riječ da više nikad neću raditi tri posla istovremeno
)
Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!
Moderator/ica: Moderatori/ce
- vision
- Spol: ♂
Re: Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!
teorijavelikogpraska je napisao/la:o tome sam već napisao nešto ali ću ponoviti. libappindikator je dio mono rantajma. krovni paket je libmono-corlib4.5. Ako se njega makne, ukloni se sve vezano za mono. Mono koristi jedino mint cinnamon i možda još neki mint. ubuntu ga nekoristi, pa tako nema niti libappindikator instaliran.
predlažem ti ono što si i sam rekao da češ napraviti, novu instalaciju. Ali kad skineš iso fajl, najprije napravi slijedeče. Idi u folder gdje si ga skinuo, tamo otvori terminal i napraviusporedi broj koji ti izađe sa onim na mintovoj stranici i vidi dali se slaže. to je preduvjet da poslije sve štima.Kod: Označi sve
md5sum naziv iso fajla
možeš i staviti ovdje link tog iso fajla, pa ču ja skinuti isti taj, i instalirati ga sebi. ako nešto nebude štimalo ( volio bih ), onda ču ga srediti najprije kod sebe, i javiti ti kako da ti središ. ovako na slijepo, neznam kako da ti pomognem, sad je to već igra pokvarenog telefona.
i trebaš znati još nešto, mint je jako popularan i često se zna desiti da su mu serveri preopterečeni, pa sve aplikacije koje pristupaju repozitorijima imaju malu zadršku. u tom slučaju se malo sačeka. Pa nemora uvijek sve raditi na klik, promptno. A ako se ipak zaglavi tipa, što ja znam, recimo, nemože pristupiti /nešto/nešto/dpkg/lock, e onda se taj fajl jednostavno obriše i sistem opet krene. eto toliko. kažem ako hočeš stavi link svog iso fajla, pa da ja vidim kod sebe kako neče proraditi. Neče malo morgen.
Ja sam sirovi otisak iso fajl sprzio na dvd i tu nema nikakvih foldera - i ne kontam ovo uspoređivanje nikako. Sve sto sam nasao ti je dole u prilogu
- Privitak/ci
-
- md5cums.png
- (215.35 KiB) Preuzeto 1733 puta.
-
teorijavelikogpraska
- Spol: M
ukazala se prilika da ti nešto pojasnim.
nakon prženja, kako ti kažeš, nema više mogučnosti za md5 provjeru, znaš onu, poslije nečega nema kajanja.
postupak instalacije ti ide ovim redoslijedom
1 skineš iso file
2 onda taj iso file provjeriš sa md5sum kako sam ti prethodno pojasnio
3 pržiš na stik ili dvd
4 instalacija
md5sum provjera postoji zato da utvrdiš, dali je netko zlonamjerno izmjenio sadržaj iso fajla. ako broj koji dobiješ ne odgovara broju koji si morao vidjeti na mintovoj stranici (nalazi se odmah ispod samog fajla pod oznakom md5), tada se takav iso ne prži i ne instalira jer može sadržavati malware.
nakon prženja, kako ti kažeš, nema više mogučnosti za md5 provjeru, znaš onu, poslije nečega nema kajanja.
postupak instalacije ti ide ovim redoslijedom
1 skineš iso file
2 onda taj iso file provjeriš sa md5sum kako sam ti prethodno pojasnio
3 pržiš na stik ili dvd
4 instalacija
md5sum provjera postoji zato da utvrdiš, dali je netko zlonamjerno izmjenio sadržaj iso fajla. ako broj koji dobiješ ne odgovara broju koji si morao vidjeti na mintovoj stranici (nalazi se odmah ispod samog fajla pod oznakom md5), tada se takav iso ne prži i ne instalira jer može sadržavati malware.
Uvjek rado prihvatam pojasnjena...
Sad sam skuzio poentu ove provjere, međutim još uvjek pravim gresku kako na tom skinutom iso filu provjeriti/uporediti sadzaj iso fila. Desnim klikom na njega da ga otvorim putem terminala-nista se ne desava; ako ga prevucem u terminal opet mi ne iscitava ništa ?
Bez obzira na zelju da se i ovo upređivanje nauci; ako je za utjehu ja sam ovaj iso file narezao 18.11.2014. godine (uvjek pisem datum kad nesto radim) - od tad sam ga u međuvremenu instalirao na ukupno dva racunara i uradio prve nadogradnju sistema sasvim uredno. Od tad je proslo mozda 2 mjeseca da nista nisam instalirao i sad kad sam pokusao da to uradim vise mi nadogradnja ne radi - dakle sta je reci ???
Moram da postavim glupo pitanje - da li je narezani iso file mogao da se zarazi i da mu neko izmjeni sadzaj / a iskljucivo mu ja imam pristup ? DVD nije po onom sistemu piši/briši ....
Dopuna: oni sad na svojoj officijelnoj stranici imju Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE no-codecs (64-bit) ?? Sta im znaci ovo ?
Ja mislim da sam tad nekada skinuo ovo :
Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE (64-bit)
Sad sam skuzio poentu ove provjere, međutim još uvjek pravim gresku kako na tom skinutom iso filu provjeriti/uporediti sadzaj iso fila. Desnim klikom na njega da ga otvorim putem terminala-nista se ne desava; ako ga prevucem u terminal opet mi ne iscitava ništa ?
Bez obzira na zelju da se i ovo upređivanje nauci; ako je za utjehu ja sam ovaj iso file narezao 18.11.2014. godine (uvjek pisem datum kad nesto radim) - od tad sam ga u međuvremenu instalirao na ukupno dva racunara i uradio prve nadogradnju sistema sasvim uredno. Od tad je proslo mozda 2 mjeseca da nista nisam instalirao i sad kad sam pokusao da to uradim vise mi nadogradnja ne radi - dakle sta je reci ???
Moram da postavim glupo pitanje - da li je narezani iso file mogao da se zarazi i da mu neko izmjeni sadzaj / a iskljucivo mu ja imam pristup ? DVD nije po onom sistemu piši/briši ....
Dopuna: oni sad na svojoj officijelnoj stranici imju Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE no-codecs (64-bit) ?? Sta im znaci ovo ?
-
teorijavelikogpraska
- Spol: M
prvo od krajastudiom je napisao/la:Uvjek rado prihvatam pojasnjena...![]()
nocodecs znači da nema kodeka, skini si onu drugu koja ima kodeke, pa ih poslije nemoraš sam tražiti.
dali se iso fajl mogao kompromitirati ako se več nalazi na kompu. pa teoretski da, ali je jako malo vjerojatno. znaš, sve što je nastalo jedinicama i nulama, sa istim tim jedinicama i nulama se može rasturiti.
kad si skineš iso fajl, u fajl menađeru ne klikaš na njega, nego desni klik miša na prazan prostor i odabereš otvori u terminalu. onda ti se terminal otvori baš u tom folderu pa nemoraš unositi putanju. onda si napraviš md5sum provjeru kako sam ti prethodno več pojasnio, ali da netražiš, ovako
u trminalu
Kod: Označi sve
md5sum točan naziv iso fajlaRe: Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!
Ovako, jutros sam sa ovog linka (službeni LM server) skinuo ISO za Linux Mint 17.1 Cinnamon 64 bit, snimio ga na DVD (iz Ubuntua, najmanjom brzinom) i odradio instalaciju na: HP ProBook (i3+8GB RAM-a+250 GB WD Blue HDD) koja je prošla bez problema nakon čega sam označio sve nadogradnje od 1 do 5 i sve je prošlo OK.
Nakon toga sam uzeo DVD sa istom verzijom Linux Minta koja je skinuta i snimljena na DVD 28. studenog 2014. godine (znači prije službene objave o izlasku nove verzije LM) i išao ponovno instalirati pa evo male slikovnice:
Instalacija:

Nakon restarta ide prva nadogradnja (default postavke):

.. nakon toga idu nadogradnje od 1 do 3 (default postavke):

.. kad je to završilo ponudio je nadogradnje razine 4:

.. kad je i to završilo bez problema označio sam sve:

.. i to je također prošlo bez najmanjeg problema
Postavke servera za nadogradnje nisam mijenjao:

Za kraj sam ugasio "Upravitelja nadopuna" (super prijevod
) i pokrenuo terminal te napravio update, upgrade i dist-upgrade:

.. i opet sve radi
Nisam pametan kaj tebe zeza pa jedino kaj ti mogu reći je da skineš novi ISO (link imaš na početku posta) i odradiš instalaciju o nule.
EDIT:
.. zakaj mi nisi odgovorio na PP, ne bih instalirao Cinnamon 
Nakon toga sam uzeo DVD sa istom verzijom Linux Minta koja je skinuta i snimljena na DVD 28. studenog 2014. godine (znači prije službene objave o izlasku nove verzije LM) i išao ponovno instalirati pa evo male slikovnice:
Instalacija:

Nakon restarta ide prva nadogradnja (default postavke):

.. nakon toga idu nadogradnje od 1 do 3 (default postavke):

.. kad je to završilo ponudio je nadogradnje razine 4:

.. kad je i to završilo bez problema označio sam sve:

.. i to je također prošlo bez najmanjeg problema
Postavke servera za nadogradnje nisam mijenjao:

Za kraj sam ugasio "Upravitelja nadopuna" (super prijevod

.. i opet sve radi
Nisam pametan kaj tebe zeza pa jedino kaj ti mogu reći je da skineš novi ISO (link imaš na početku posta) i odradiš instalaciju o nule.
EDIT:
Ne, ako si ISO snimio na DVD podaci se ne mogu mijenjati, ali se DVD može oštetiti/ogrebati.studiom je napisao/la: Moram da postavim glupo pitanje - da li je narezani iso file mogao da se zarazi i da mu neko izmjeni sadzaj / a iskljucivo mu ja imam pristup ? DVD nije po onom sistemu piši/briši ....
Kaj ti imaš LM 17.1 MATE?studiom je napisao/la: Dopuna: oni sad na svojoj officijelnoj stranici imju Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE no-codecs (64-bit) ?? Sta im znaci ovo ?
@bertone - sory ...zaista nisam obratio paznju na pp ! Da kod mene je od početka na zalost MATE ...
Ja ponovo skidam Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE (64-bit)
Ja ponovo skidam Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE (64-bit)
Sad više ne stignem (ili stignem
) instalirati MATE.. aj ništa, idem staviti da se skine 17.1 64 bit MATE pa bum vidio kako se on ponaša 
- vision
- Spol: ♂
Koji hardware imaš? Jesu li ta dva kompa ista?
Na taj odgovor može se ovo dodati:
Mint 17 je u početku (prije par mjeseci) radio ok, i prva nadogradnja je prošla ok;
Mint 17.1 radi, ali nadogradnja ne prolazi jer su paketi novi i vjerovatno je neki bug u nekom paketu/aplikaciji koji kod tebe pravi ... ovih dana;
Znači, nema veze koristio Mint 17 ili 17.1 ili čak 13 (MATE ili Cinnamon) jer će problem sada biti isti.
Na drugi komp se počasti nekom novom distrom (kojom hoćeš) a možeš i ovako:
Instaliraj opet Mint 17 i ne radi nadogradnje, niti kakve programe instalirati (isključi net) već ukloni ove pakete tipa
Pa onda provaj uraditi nadogradnju.
Na taj odgovor može se ovo dodati:
Mint 17 je u početku (prije par mjeseci) radio ok, i prva nadogradnja je prošla ok;
Mint 17.1 radi, ali nadogradnja ne prolazi jer su paketi novi i vjerovatno je neki bug u nekom paketu/aplikaciji koji kod tebe pravi ... ovih dana;
Znači, nema veze koristio Mint 17 ili 17.1 ili čak 13 (MATE ili Cinnamon) jer će problem sada biti isti.
Na drugi komp se počasti nekom novom distrom (kojom hoćeš) a možeš i ovako:
Instaliraj opet Mint 17 i ne radi nadogradnje, niti kakve programe instalirati (isključi net) već ukloni ove pakete tipa
Kod: Označi sve
libappindicator0.1-cilRe: Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!
Gotovo. Sve dela iako mi se Cinnamon doima malo fluidniji u radu od MATE-a (no trebalo bi to sad još malo podesiti).

Nemam pojma kaj se tebi dogodilo.. sve radi tako da nije problem u LM.
Ili ti je bio oštećen stari DVD, ili si prilikom nadogradnje imao problema sa pristupom netu pa je nešto puklo kod nadogradnji, ili te zeza hardver (oš nam na kraju otkriti na kaj instaliraš LM
).. ili su u bunaru, tko zna
Savjet, instaliraj OS od nule i uključi sve nadogradnje i neka se OS nadograđuje.. nemoj ga čuvati od nadogradnji da ne bi nešto slučajno pošlo po zlu jer (ne daj bože) te već sutra može trknuti auto na nogostupu ili pješačkom i za koga si onda čuvao svoj OS?

Nemam pojma kaj se tebi dogodilo.. sve radi tako da nije problem u LM.
Ili ti je bio oštećen stari DVD, ili si prilikom nadogradnje imao problema sa pristupom netu pa je nešto puklo kod nadogradnji, ili te zeza hardver (oš nam na kraju otkriti na kaj instaliraš LM
Savjet, instaliraj OS od nule i uključi sve nadogradnje i neka se OS nadograđuje.. nemoj ga čuvati od nadogradnji da ne bi nešto slučajno pošlo po zlu jer (ne daj bože) te već sutra može trknuti auto na nogostupu ili pješačkom i za koga si onda čuvao svoj OS?