Kako napraviti web stranicu - što me sve čeka prije početka?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Kako napraviti web stranicu - što me sve čeka prije poče

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:Da, kao što su ti rekli, debianoid i centosoidi su daleko najčešći. Osim njih, da netko vrti nešto tipa arch sam čuo samo jednom (vrte gentoo). Nitko ti nije rekao jer smo zapravo i na ovom forumu to brdo puta spomenuli, ali ja sam mislio da to sve radiš na archu jer ti je distra super i fore radi.
Rolling distribucije na serverima su traženje problema, ja još nisam to vidio IRL, koristiti njih na nekom enterprise serveru je čisti avanturizam. Ne samo radi toga što upgradeovi mogu polomiti sustav, već i zato što je security i patchiranje prepušteno entuzijastima koji mogu i ne moraju biti ažurni. Rolling je super za kućne korisnike kojima nije problem malo popraviti ručno kada treba, ali imati produkcijske servere na tome je avanturizam.
Firma u kojoj radim je zapravo specijalizirala u 2-3 stvari, jedna od njih je i komercijalna tehnička podrška za debian, ali iz nekog razloga se tako ne reklamiraju. Nemam niti najmanje ideje zašto ne.
Možda nemaju ljudstva za neke veće deploymente. Debian kao takav nema tvrtku iza sebe koja nudi tehničku podršku i to ga je u novije vrijeme koštalo odnosno veliki sustavi su prešli na Ubuntu LTS koji nudi to, a radi na istom principu pa se nije teško prilagoditi.

Velike firme uz svoje administratore vole imati i 24/7 podršku od vendora, tu je Ubuntu profitirao nauštrb Debiana, ali Debian nije nikada ni bio zamišljen kao tvrtka, zato je u prednosti u "free" okruženju gdje administratori sami odrađuju cijelu podršku.
gagiD

Post Postao/la gagiD »

@Vlado
Kod mene phpMyAdmin radi bez ikakvih podesavanja(ulogujem se s root/password_root). Reinstaliraj phpMyAdmin da se ne zezas s tim configom ili uzmi defaultni pa prepisi taj ako imas backup. A root account si vec podesio.

@JH-IM
1. Svi veci VPS hostinzi imaju ponuden Arch Linux iso
2. Ako kod koji se izvrsava zahtjeva paket X u 3.2.1 verziji, onda se u pacmanu lock-a ta verzija i nema problema. To je praksa na svim distrama.
3. Arch ce signurno prvi dobiti fix necega, kada je nesto hitno(security npr.)
4. Kod ozbiljnih projekata postoji dev, test, staging ... sta god, pa se sigurno nece odmah ici update-at production
...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

ne. nemreš ti na rolling release distri ganratnirati stabilnost. QA za tako nešto bi trebao biti bitno kompleksniji nego što je potrebno da dobiješ baš ništa.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

gagiD je napisao/la:
@JH-IM
1. Svi veci VPS hostinzi imaju ponuden Arch Linux iso
2. Ako kod koji se izvrsava zahtjeva paket X u 3.2.1 verziji, onda se u pacmanu lock-a ta verzija i nema problema. To je praksa na svim distrama.
3. Arch ce signurno prvi dobiti fix necega, kada je nesto hitno(security npr.)
4. Kod ozbiljnih projekata postoji dev, test, staging ... sta god, pa se sigurno nece odmah ici update-at production
...
VPS hosting i dedicated serveri ili u data centru ili lokalno su dvije vrlo različite stvari.

Kojih točno ozbiljnih projekata? Nabroji mi kompanije koje koriste rolling distribucije na svojim produkcijskim serverima, spomenuo si ozbiljne projekte pa želim čuti koje su to kompanije, čime se bave i koliko dedicated servera imaju.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

shrike je napisao/la:ne. nemreš ti na rolling release distri ganratnirati stabilnost. QA za tako nešto bi trebao biti bitno kompleksniji nego što je potrebno da dobiješ baš ništa.
Točno tako, zato sam ga i pitao da mi napiše koje i kakve to firme koriste rolling distribucije na produkcijskim serverima ili je njegova izjava samo osobno mišljenje koje nije potkrijepljeno IRL iskustvom, na mišljenje svatko ima pravo, ali ako je to kao iz iskustva onda želim više informacija :)
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Arch nije enterprise solution niti sam ja rekao da jeste.

@shrike
Naravno da ne mozes. Ali se ni ne rasprada nakon update-a.
QA bi imao malo vise posla nego s nekom drugom distrom. Zapravo bi samo cesce morali raditi testove.
Nije bas ni da Debianu da stave prst u uvo i opale update. Takvih problema imaju sve distre(osim LTS s 100 godina podrske s prastarim softverom - a i to rjesenje je mnogima idealno).
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Da dam i ja svoje dvi lipe na ovu temu. Brat-bratu, nisam vidio Arch na niti jednom serveru, a isto tako ni Ubuntu. Uglavnom je to CentOS ili Debi(l)an. Ne kažem da nema Ubuntua na serverima ali je u zanemarivo malom postotku u odnosu na ova druga dva.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

gagiD je napisao/la:Arch nije enterprise solution niti sam ja rekao da jeste.

@shrike
Naravno da ne mozes. Ali se ni ne rasprada nakon update-a.
QA bi imao malo vise posla nego s nekom drugom distrom. Zapravo bi samo cesce morali raditi testove.
Nije bas ni da Debianu da stave prst u uvo i opale update. Takvih problema imaju sve distre(osim LTS s 100 godina podrske s prastarim softverom - a i to rjesenje je mnogima idealno).
Ne bi imali malo više posla nego puno, puno više posla. lockanje paketa na rolling release distri je recept za katastrofu jer čim se neki dependency niže promijeni, a hoće jer je to rolling release ti imaš esencijalno nepopravljiv sustav. Kada ti dođe prvi idući update koji krši backward kompatiblinost, a doći će, ti imaš problem. QA će morat raditi vrlo duboko testiranje svega i svačega, a to sve je besmislen trošak resursa.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

gagiD je napisao/la:...(osim LTS s 100 godina podrske s prastarim softverom - a i to rjesenje je mnogima idealno).
Nešto kao BSD? :thmb-up
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Cooleech je napisao/la:Da dam i ja svoje dvi lipe na ovu temu. Brat-bratu, nisam vidio Arch na niti jednom serveru, a isto tako ni Ubuntu. Uglavnom je to CentOS ili Debi(l)an. Ne kažem da nema Ubuntua na serverima ali je u zanemarivo malom postotku u odnosu na ova druga dva.
Walmart, Netflix, Uber, Instagram, AT&T, Pinterest, Dropbox, Ebay, Paypal, Spotify itd vrte Ubuntu na serverima, izlistani su neki od njih i na Canonicalovim stranicama za Ubuntu Advantage.

https://www.ubuntu.com/support

Tele2 također prelazi na Ubuntu. 60-70% svih OpenStack deploymenta je također na Ubuntuu. Ubuntu Server se manje viđa na manjim razinama, ali u velikim deploymentima i cloudu ga ima itekako dosta opet radi toga što ima 5 g podrške za LTS i plaćenu tehničku podršku, Canonical osim toga ima dosta alata za servere i cloud koje je sam razvio.
Odgovori