Chakru sam odabrao iz čiste radoznalosti, smatrajući je "samo" zanjimljivim eksperimentom, za jedan (po)stariji Acer Aspire 5520 laptop. Duže vremena nije bilo izrazito KDE-centričnih distribucija (i SUSE je, valjda iz znanih razloga, prešaltao na GNOME, pa sad valjda opet na KDE, ali na njih linux zajednica više i ne računa). Zatim je se pojavio turski Pardus (za kojeg ne znam u kakvoj je sad fazi, čini mi se stagging), da bi se u zadnje vrijeme pojavilo sve više malih distribucija koje kao default imaju KDE, što znači da i sam KDE polako sazrijeva, nakon šoka i porođajnih muka s prelaskom na KDE4.
Zaintrigiralo me je to što je Chakra nekakav "i je i nije" derivat Archa (koji vrtim na desktopu i koji sam doživljavao kao kraj povjesti, što se bar mene tiče), te zatim što je KDE centrična - zapravo, isključiva, distibucija. Osobno, mislim da je KDE i sad najbolje okruženje (odnosno, ne desktop okruženje nego Software Compilation, da se povinujemo još jednom od hirova KDE ekipe), s najviše potencijala, na svim form-factorima, vrijeme će pokazati hoće li se taj potencjal i razviti.
Svidjela mi se ideja u pozadini da je zapravo jedini način "tesanja" i "brušenja" KDE-a napraviti distribuciju koja će se zasnivati isključivo na njemu, bez (pomoći, ili pomoćnih) primjesa, te tako u okruženju koje se jedino oslanja na KDE SC vidjeti sve njegove mane ali i mogućnosti. Iz nekih komentara vidim da to uopće nije tako shvaćeno, nego se doživljava kao nekakva isključivost, "zealotizam", GNOME-rasizam, i šta sve ne. Ne radi se o tome. I sami znate da dečki iz KDE-a znaju biti "razbarušeni" i zaigrani, slijedeći neke svoje ciljeve, sjetimo se samo potpunog odbacivanja 3.5 codebase i prelaska na 4.0 from scratch.
Stoga KDE (ovaj, 4.x, pogotovo) uvijek ima puno više potencijala, nego dovršene realizacije, uvijek ostaju nekakve neispolirane sitnice i nedovršene ideje, kao da je KDE programerima puno važniji sam koncept od kasnijeg rada na kodu. Ne želeći vrijeđati ikoga, mislim da je s GNOME ekipom upravo suprotno - oni izvlače 110% iz onoga čime raspolažu. I to vrijedi za sve KDE flagship aplikacije: i Amarok i Kdenlive i K3b i Digikam i cijelu Calligra suitu i sve s "K" oznakom.
Primjerice, (koliko ja znam) danas sveprisutni WebKit je Appleov fork KHTML-a (i KJS-a, također), pa je zato i sam pod GPL i BSD licencom, što nikako nije Appleova praksa. KHTML je (bio): jako zanimljiv, obećavajući, pun potencijala, i neupotrebljiv! Tek kad ga je Apple uzeo za svoj Safari postaje ozbiljna stvar, a eto sad polako i dominira (chrome-chromium, default je i na Androidu, itd.), pa od svih web browser layout enginea drži respektabilnih 36%, čini mi se, te i dalje raste. To je samo primjer, KDE-like riješenja naći će te svugdje, pa i Windblowsi kopiraju masu toga.
KDE fanovi znaju što su prvo pomislili kad su vidjeli prve screenshotove Win7. KDE očito ima nesrazmjerno veći utjecaj u odnosu na broj korisnika i distribuciju (tiražu), nešto kao softverski Velvet Underground. Zato mislim da jedna ovakva distribucija ima puno veći značaj od samo još jedne, bogtepitajkoje linux distre i da je prvenstveno tako treba i promatrati.
E sad, nakon ovog predugog, ali mislim važnog uvoda, ukratko moja iskustva: ispočetka sam se osjećao ko riba na suhom. Te nedostaje mi ovo, te fali mi ono. Ali, zbog svega gore rečenog, odlučih ustrajati. Osim Calligra suite, ubacio sam i (po Chakra-Team tvrdnji) GNOME-free verziju LibreOfficea (što ja baš i ne kužim, ali pogađam da i nije riječ o tolikom KDE čistunstvu, isto vrijedi i za instalaciju flashplugin-a iz oficijelnih repozitorija, s kojim se instaliraju i gtk2 i mozilla-common paketi
Chakra je još i sad, pošteno govoreći, prije alpha nego beta, ali - kotrlja se! Opet ponavljam, ne želim nikoga omalovažiti, ali neki od problema koje su ljudi iznad opisivali, dolaze od nepoznavanja samog KDE-a (neko je spominjao mp3 tagove, zaboga! Da ne spominjem spominjanje nekod drugog package managera osim pacmana, na Arch forumu!).
Tako, da (zasad) ne gnjavim više, ako se ima što za reći, volio bih da se oglasite. Ili ostajem usamljen