I ML-a. Pod čiju granu spada OCaml. Koji je toliko svidio nekim MS-ovim programerima da napraviše F# po uzoru na isti.plavi zmaj7 je napisao/la:99% sam siguran da kao i 99% modernih jezika da mu je c barem ''pradjed''.Sve je to danas isprepleteno,osim ja mislim Lisp-a.
Koji jezik odabrati
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Re: Koji jezik odabrati
- drone
- Moderator
Nisam baš neki programer da ne ispadne kako sad dajem neko stručno mišljenje, možda hobi - vikend programer, ako i to. Zato su ispod samo moji dojmovi.retsam je napisao/la:C je nezamijenjiv iako mnogi pokušavaju tako nešto napraviti, zanimljivo. Znimljivo što nije uvrštena scala ili ocaml (a F# je). C i dalje ostaje kralj (ali bez onog ++ sufiksa
)
Odavno su prisutna prepucavanja C vs C++. Meni se kao neprofesionalnom povremenom kuckaču koda ispočetka C više sviđao. Međutim, shvatio sam da C++ daje više slobode jer možeš programirati na više načina. Dugo se govorilo po knjigama kako treba napustiti C način razmišljanja i usvojiti čisto objektno orijentirani pristup. Na kraju sam došao do zaključka da to uopće ne mora biti tako.
C++ omogućava jednostavnije i brže kasnije pisanje koda, čak i kad ne koristiš OOP. Možeš svakako kombinirati. Recimo, napraviš predloške ili svoje nove tipove, overloadaš operatore i onda te svoje tipove (objekte) koristiš kao i ugrađene tipove. Možeš ostatak programa napisati čisto objektno, a i ne moraš. Ako dalje nastaviš u C stilu, svejedno si olakšao nastavak programiranja. Npr. u C-u bi morao pozivati funkciju da zbroji neka dva nestandardna tipa podatka kao što su precizni realni brojevi u dekadskom sustavu (u financijama float, double i sl. nisu poželjni jer se gubi preciznost), dok u C++-u jednostavno ih zbrajaš + operatorom. Istina, više posla na početku, ali poslije bude jednostavnije i intuitivnije.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- retsam
- Spol: M
pa šta postoji FLutherus je napisao/la:tako dugo dok nije # prolazi
@drone nije mi cilj bio poticati holy war C vs C++
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
-
Lutherus
odnosilo se na cretsam je napisao/la:pa šta postoji FLutherus je napisao/la:tako dugo dok nije # prolazi![]()
![]()
- drone
- Moderator
Nisam ni mislio da želiš poticati holy war, napisao sam svoje mišljenje kao mogući odgovor na pitanje nekoga tko se dvoumi. Nemam ništa protiv čistog C-a, njega sam bio počeo učiti još na Amigi (Aztec C), dok sam C++ počeo koristiti prije 8 godina i... još ga učimretsam je napisao/la: @drone nije mi cilj bio poticati holy war C vs C++to je bila usputna šala, ja isto "govorim" oba jezika (iako više radim u C-u).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch
- scheissman
i sad kad trebam pocet ucit programirat za koji dan , on meni napise da je imao prijasnje znanje, radi na c++ 8 god. i jos ga uci ???
sad si me ubio u pojam , mislim da je najbolje da installam win xp i visual basic
sad si me ubio u pojam , mislim da je najbolje da installam win xp i visual basic
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
mislim da ga možeš svladati u 2 semestra.scheissman je napisao/la:i sad kad trebam pocet ucit programirat za koji dan , on meni napise da je imao prijasnje znanje, radi na c++ 8 god. i jos ga uci ???
Jedan semestar osnove C++, a drugi semestar npr Qt.
Nakon toga, možeš samostalno napredovati i učiti radeći na korisnim i zanimljivim stvarima.
Naravno da može i kraće... ali ipak to je specifičan tip znanja... mora malo odležati u glavi...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
- retsam
Čovjek uči dok je živ, C++ nije jezik kao BASIC, gdje ti možeš kroz semestar svladati jezik, c++ je "velik" jezik s mnogo toga i kad svladaš "osnove", a to će ti biti najteže i dosadnije kasnije sve ide relativno fluidno i učiš kroz praksu sam. Ali nemoj odmah krenuti na c++, barem ne ako nemaš vremena mu se potpuno posvetiti, možda da prije naučiš neki skriptni jezik tipa python ili ruby gdje ćeš brzo steći osjećaj konkretnog napredka u programiranju(to u c++ stekneš tek negdje kod overloadanja operatora), te će ti biti znatno lakše i brže učiti c++. Uzmi si think in python ili learn to program(za ruby) i čitaj i vježbaj, vježba je najbitnija tu stičeš praksu i rješavaš se početnih dječij bolesti (jednostavnih sintaktičkih grješaka u programiranju), eto to je moja preporuke (moj prvi jezik je bio BASIC
)
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- DoDo
Ma C++ je takav specifican jezik u kojemu mozes programirati zaista fantasticne stvari, a istovremeno ga ne poznavati u potpunosti. Meni je C++ trenutno omiljeni jezik i puno toga programiram u njemu, a svejedno ne vladam templateovima dovoljno dobro da bi svoje znao raditi. A tek sad kad se usvoji C++11 standard koji u c++ uvodi mnostvo noviteta, tek sad necu imati pojma o c++-u, a svejedno sam puno toga u njemu napisao i jos puno toga cu u njemu napisati.scheissman je napisao/la:i sad kad trebam pocet ucit programirat za koji dan , on meni napise da je imao prijasnje znanje, radi na c++ 8 god. i jos ga uci ???
Visual basic jest uistinu jednostavan i mocan, medjutim spor i slabo kompatibilan. Npr. programe koje napises u visual basicu na jednim windowsima tesko da ce raditi na drugima (osim ako ti drugi windowsi imaju visual basic redistributable package). Naravno, ako si program napisao u VB.NET-u, onda je prica drugacija - radit ce svugdje gdje ima .net frameworka, no VB.NET je toliko mocniji i sintaksno drugaciji od standardnog visual basica da se usudim reci da jedan s drugim nemaju veze (osim nekih slicnih naredbi). U VB.NET-u mozes programirati i pod linuxom, treba ti samo monodevelop.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
mono????????????
Blasphemy!!!!
Blasphemy!!!!
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.