čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

drone
Moderator

Re: čavrljanje

Post Postao/la drone »

Bertone je napisao/la:
drone je napisao/la:Na forumu nisam bio ne zbog Ubuntua, nego kupio SSD i ATI HD 7850 grafičku. Nakon 11 godina s nVidiom, prijeđoh na ATI (na desktopu). Napisat ću i zašto ako nekog zanima, ali kasnije. Toliko sam zadovoljan da mislim ovo novo zlo isčupati i vratiti staru GF6800 :facepalm

Arch i ATI ne smiju se spominjati u istoj rečenici.
Ako ništa drugo SSD je tu da malo ublaži bol i tugu zbog grafičke ;)

Usput ako si kupio novu grafičku u dućanu, trgovac ju je dužan zamijeniti drugom ili vratiti novac unutar sedam dana od dana kupnje ukoliko kupac nije zadovoljan radom (a ti očigledno nisi) pa ako si još u okviru toga vremena trk u dućan po nVidiu GTX 650 Ti (po cijeni su tu negdje)
To znam jako dobro, ali nisam tolika pi... da iskorištavam takav zakon i nekome stvaram troškove zbog svojih hirova. Kupio sam ju online i može se vratiti unutar 7 dana. Nije trgovac kriv. Ja sam znao da ATI nije s driverima na razini nVidie. S hardverom je nekad ispred, nekad iza. Trenutno je iza osim za neke specijalne svrhe s kojima se i ja sad igram.

Catalyst trenutno ne radi s novim Xorgom. Uspio sam natjerati da radi i na Archu uz downgrade Xorga i mrdanja koja ne bih znao ponoviti. Sad još moram riješiti tearing u youtube videu (flash) ako je moguće. U svim browserima ima priličan tearing na full screenu (bez obzira na rezoluciju) osim u Chrome-u gdje radi bez problema. U Chromiumu također ima tearing. Sve skupa još nisam stigao istražiti, nadam se da postoji rješenje, ali ako ne postoji, nije strašno. U vlc-u i ostalim playerima radi sve ok.
Cooleech je napisao/la:
drone je napisao/la:Arch i ATI ne smiju se spominjati u istoj rečenici.
Meni se sasvim pristojno slažu Arch i ATI HD6450 na desktopu i HD32** (nešto) na laptopu. ;)
Samo ako koristiš open source radeon drivere koji su ok za 6xxx i starije. No za 7xxx im fali koječega, a ovo što meni treba ne može bez catalysta. Aj neka netko proba pogoditi čime se igram (nisu igrice) i u čemu je to ATI neusporedivo bolji od nVidie :)

Catalyst je izbačen iz Arch repoa. U AUR-u je čitava zbrka, ali nađe se nešto i da radi. Samo da usput spomenem, AUR mi sve više ide na živce zbog lošeg održavanja paketa od strane korisnika.

Da sam kupio novu nVidiu bilo bi dovoljno uštekati ju i gotovo. Dobro, trebao bih napraviti upgrade drivera na 313 umjesto 304 legacy, ali radilo bi i s 304. Uglavnom, 5 minuta posla u odnosu na cijeli dan žongliranja. Već sam mislio prijeći na Ubuntu (13.04 ima Xorg verziju koja radi s catalystom) :D
shrike je napisao/la:Želimo detalje! Ispljuni odma sada odma!
Eto, ispljunuh nešto iako ima toga još...
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
bertone
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

@Fugu, i kod mene je ta Gigabyteova matična no ja ne stavljam unutra Tv karticu jer mi Tv ima mogućnost snimanja tak da ide samo CPU+RAM+MBO+HDD .. tnx za info :thumbs
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

max360se je napisao/la:
shrike je napisao/la:ja sam iskreno imao manjih problema sa raden karticiama nego sa nvdia. Nvidia zahtijeva skidanje bizarnih install sa eneta, rekompajliranje kernel, .... radon samo radi :)
Same thing over here ;)
Drugo je radeon (open source) driver, drugo catalyst (vlasnički). Nikakvo bizarno skidanje s neta za nvidiu nije potrebno kad je Arch u pitanju, ali i mnoge druge distre. Čak i kad sam koristio LFS i skidao driver s neta, sve je odradila nvidijina skripta bez ikakvih problema. Govorim o desktop kompovima, a ne optimusima i laptopima. Kad bih kupovao laptop, kupio bih samo s Intelom.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@drone, .. troši više struje i jače se grije :mrgreen:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
max360se

Post Postao/la max360se »

@drone
Gledas filmove || spajas vise monitora ?
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

moj je problem što imam 96xx seriju drivera (tj karticu za njih) na starom laptopu, i 3.x serija kernela ne radi (nije zapravo ni 2.6 serija) sa headerima već je nužno baš rekompajlirati kernel, i uputiti instlaaciju na source od kernela. Tada svaki minimalni upgrade kernela ili xorga zahtijeva reinstalaciju, a ako je update i gcc-a napravlje i kompletnu rekompilaciju kernela. Užas. Ako je serija iz 285 ili 30x nvidia drivera ona još i prođe kako tako, ali ovo je katstrofa.

Nego, pretpostavljam da radiš neke gpu intenzivne zadaće. Bitcon/litecoin mining?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Svi problemi sa flashom riješeni. Flash eliminiran sa sustava, sustav počišćen i flash blacklistan kao nepoželjan paket.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

shrike je napisao/la:moj je problem što imam 96xx seriju drivera (tj karticu za njih) na starom laptopu, i 3.x serija kernela ne radi (nije zapravo ni 2.6 serija) sa headerima već je nužno baš rekompajlirati kernel, i uputiti instlaaciju na source od kernela. Tada svaki minimalni upgrade kernela ili xorga zahtijeva reinstalaciju, a ako je update i gcc-a napravlje i kompletnu rekompilaciju kernela. Užas. Ako je serija iz 285 ili 30x nvidia drivera ona još i prođe kako tako, ali ovo je katstrofa.

Nego, pretpostavljam da radiš neke gpu intenzivne zadaće. Bitcon/litecoin mining?
Da, pogodak :D
Ma samo isprobavam, ništa ozbiljno. Onaj iz LAS-a stalno o tome priča. Čak je i novi show napravio samo o BTC-u i sličnim valutama pa rekoh da probam, više iz znatiželje. Sad malo rudarim LTC-e. Trenutno ova ATI kartica vadi oko 1 LTC dnevno. Sića, ali zabavno je podešavati cgminer, fino klokati karticu da bi se dobio što bolji hash rate, a da bude stabilno i bez hw errora, itd...

Ionako sam htio malo nadograditi svoju kantu. Jedino što sam namjeravao opet kupiti nVidiu, ali sam se odvažio na ATI misleći da ne može valjda biti previše loše iskustvo. Mislim, kartica je ok, ali natjeravanje u Archu je muka. Probao sam Chakru (još u GRUB-u ponudi izbor drivera) koja koristi stariji Xorg i radi bez problema. Na Debianu, Ubuntuu i sličnima ne bi bilo problema jer isto koriste stariji Xorg.

Nego, SSD... Kao da sam kupio novi komp :excited
2010-... Arch
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Bertone je napisao/la:@Fugu, i kod mene je ta Gigabyteova matična no ja ne stavljam unutra Tv karticu jer mi Tv ima mogućnost snimanja tak da ide samo CPU+RAM+MBO+HDD .. tnx za info :thumbs
Nema na čemu.
Da li ti je materijal snimljen na TV-u gledljiv igdje osim na samom TV-u? (Kao kod mene :nee )

drone je napisao/la:Nego, SSD... Kao da sam kupio novi komp :excited
Na ovome ti zavidim, spremam se na ssd ko gladan s.....

Ajd mi u jednoj rečenici laički objasni za što to koristiš novu grafulju, ne kužim uopće. szbunjen
Zadnja izmjena: Fugu, dana/u 27 tra 2013, 16:37, ukupno mijenjano 1 put.
Where there is a gui there's a way.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Lutherus je napisao/la:Zakaj nevolim vlasničke aplikacije? Pa najviše jer sam njihovom upotrebom ograničen.
Zatrebal mi flash pa jučer stavil flash i sad sva sila problema. Flash ko prvo ne radi, odnosno radi samo zvuk kasni i slika je fino zelenkasta a sa uključenom hardverskom akceleracijom je bila tamno plava, dobar dio stranica se sasvim krivo prikazuje a većini se ni nemože pristupiti jer su untrusted connection i tob mogučnosti dobavljanja certifikata. Evo kako izgleda nakon adobe flasha facebook slika

wiki stranice su sve untrusted connection sa za ne mogučnošću pristupa.
Promjenom vrijednosti u about:config uspjel dobiti da ista situacija nije i na lzs.

Stvar bi se vrlo lako mogla riješiti izmjenom 3 linije u kodu flasha ali kad je prokleta vlasnička aplikacija i nemaš pravo uvida u kod. Čemu opće još uvijek forsiraju taj flash? Koj k!!
danas mi frendica posalje link na neki video i pocnem gledati a kako je dugacak trazim ja pauzu kad ono sve kontrole ne postoje dok njoj postoje... taman poceo razmisljati "eto ti ga flash za linux ipak ne radi dobro kako sam mislio...

kada ono ispod ima za kliknuti za pogledati taj video preko flash playera i tamo radi odlicno kao uvijek :)

po defaultu ta stranica otvara video u html5 i ne radi ocito... prebacis na flash kada ono sve radi kao podmazano...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Zaključano