DIY-(Napravi sam / Do it yourself)

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: DIY-(Napravi sam / Do it yourself)

Post Postao/la Vl@do »

Da li je točno da se motor u HDD-u ponaša kao dinamo stroj ako ga upogonimo vodom ili vjetrom na pr.?
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Vl@do je napisao/la:Da li je točno da se motor u HDD-u ponaša kao dinamo stroj ako ga upogonimo vodom ili vjetrom na pr.?
Ne kao dinamo već kao alternator. Iako se zove "DC bez četkica" to u stvari nije - prije neka vrsta sinkronog AC, jer elektronički inverter pogonske elektronike pretvara taj DC u AC pulseve i tako ga pogoni. Tako da moraš ispravljati izlaz diodama, evo sličica:
https://electronics.stackexchange.com/q ... -generator
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Vl@do je napisao/la:Da li je točno da se motor u HDD-u ponaša kao dinamo stroj ako ga upogonimo vodom ili vjetrom na pr.?
Kaj ne može svaki elektro motor biti generator?

Ne znam za primjer gdje se koristio el. motor iz HDD-a, ali znam za primjer gdje se koristio el. motor ventilatora za hlađenje komponenti računala.
Ako se dobro sjećam, ukratko, lik je uzeo 12 cm ventilator, maknuo lopatice originalne lopatice i napravio svoje (veče za hvatanje vjetra) dodao neku elektroniku, raskopao 2-3 punjača od starih mobitela i uzeo kaj mu je trebalo (kaj točno nemam pojma), potom par baterija od mobitela i napravio si je punjač za mobitel koji ne ovisi o električnoj mreži. I da, koliko se sjećam lik je rekao da je osnovni sistem bio puno jednostavniji i da je iz ventilatora (kad bi ga vrtio vjetar) mogao direktno puniti mobitel, ali se onda odlučio na model sa par starih baterija kako bi mogao puniti mobitel i kad nema vjetra (a vjetra za tako malo generator ima uvijek dovoljno).

Ma napravi ti nešto ovakvo: https://www.youtube.com/watch?time_cont ... qrCGg5Em6I
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

bertone je napisao/la:
Vl@do je napisao/la:Ne znam za primjer gdje se koristio el. motor iz HDD-a, ali znam za primjer gdje se koristio el. motor ventilatora za hlađenje komponenti računala.
Evo imam pri ruci ventilator i instrument i radi - oko 2,5-2,8V DC kad punhem u njega. To je ista vrsta motora kao HD ali razlika u elektronici može biti presudna. Očito ugrađena elektronika u ventilatoru djeluje kao ispravljač.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Fala Jura. Ma složio sam si neki kotač vodenice, pa gledam kako da iskoristim tu energiju. Trebam nekih 12V DC 2-3 W. Samo komad LED trake da mi zadovolji.
slika
Moj pogled na sve to.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

jurastublic je napisao/la: Evo imam pri ruci ventilator i instrument i radi - oko 2,5-2,8V DC kad punhem u njega. To je ista vrsta motora kao HD ali razlika u elektronici može biti presudna. Očito ugrađena elektronika u ventilatoru djeluje kao ispravljač.
E, a kaj se događa ako ga zavrtiš u suprotnom smjeru?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

@Vl@do: bojim se da je promjer takav da se motor, kakav god bio, neće vrtiti dovoljno brzo za bilo kakav bolji napon.

@bertone: događa se isto jer djeluje na istom principu kao i zidni dc adapter. Ako se promijeni smjer, to samo znači da ulazna AC dolazi s početnom suprotnom fazom. Tj. AC ide naprijed-nazad pa se ispravi u naprijed, a kad se vrti u suprotnom smjeru u drugom slučaju ide nazad-naprijed - što je isti vrag, samo prvo ide nazad. Jednostavno ti je to.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

bertone je napisao/la:
Kaj ne može svaki elektro motor biti generator?
Ovisi o tipu el. motora i elektronici koju ima. DC četkasti motori mogu svi, ali drugi modeli mogu ovisiti o elektronici koju imaju. Recimo sinhroni generatori mogu raditi i kao motor i kao generator.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

jurastublic je napisao/la:@Vl@do: bojim se da je promjer takav da se motor, kakav god bio, neće vrtiti dovoljno brzo za bilo kakav bolji napon...
Nije problem. Sa prijenosom cu dobiti bilo koji broj okretaja.
Nisam ni mislio direktno montirati osovinu na kotac.
Moj pogled na sve to.
Zooka

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la Zooka »

Što se dogodi s starim kućištem računala...većina nas ga baci...
Danas sam na tavanu pronašao kvalitetno kućište (ne možeš baš da ga motaš kao papir).
Izudarano, sivo i u raspadu...ali lim odličan... :hmm

I tako kupim u trgovini za 50kn sprej crni i bijeli....na papir stavim logo Ubuntua...i nakon 2 sata rezultat je... Ubuntu 16.04.3 kanta :-D

slika

slika

slika
Odgovori