Pismenost

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iweb
Site Admin
Spol: M

Pismenost

Post Postao/la iweb »

Znam da ću požaliti ovu temu, ali ajde. (Znam da je već bilo ovakvih rasprava, pogotovo kad je Abz rekla da procjenjuje ljude prema pismenosti, no zanima me je li se promijenilo mišljenje forumaša, a ideja za ovo je ponukana nedavnim postovima i razgovorima s malim brojem forumaša)

Osobno, izrazito mi smeta nepismenost, pogotovo kad netko napiše "neznam", "sumljam" (jer "sumlja" očigledno nije imenica), "nemoj te" za drugu osobu množine, "reko je mijo da nedonesivamo", "treba joj robija jer je od životinje gorija", "bjed", sedmerotočku umjesto trotočke (ili još gore, sedmerozarez [,,,,,,,]) i sl., što se ne može baš opravdati lošim obrazovanjem, već samo pukim nemarom za pravila jezika kojim se osoba obraća ili nedostatkom inteligencije.

Naravno, postoji doza nepoštivanja pravila koju prihvaćam (a ponekad i sam ne poštujem pravila, bilo iz svojevrsne šale, nesvjesno ili iz nekog drugog razloga), no mislim da nije u redu da svi krenu pisati stvari poput "oč ćut vaśa miślijenja o ovoj problematiki, njrađe bi dame je kamjon zgazijo jer nije uredu štam sezbilo". Isto tako smatram da nije problem ako netko povremeno napiše "štab sad još htio" iz šale, no mislim da nepismenost stvara problem u razumijevanju, naročito u online komunikaciji te činjenica da je ta komunikacija neformalna nije izgovor da netko piše kao da ne zna kojim jezikom priča.

Zanima me što ostatak foruma misli o (ne)pismenosti, naročito sugovornika na Internetu. Pa eto, pucajte. (slobodno i po meni ako se ne slažete, ne morate, ovo je samo moje osobno mišljenje)
Cooleech
Moderator

Re: Pismenost

Post Postao/la Cooleech »

Iako sam polu-pijan i pospan, moram se osvrnut na napisano i potvrdit sve izjavljeno. Iritiraju me likovi i likice koji ne znaju sastavit poštenu rečenicu. Ako ja pijan mogu pisat suvislo, mogu i oni trizni. Ili su stvarno s inteligencijom kao temperatura u zamrzivaču. :/
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Blažena bila Nokia 3210.. gumbi za pisanje veliki, a Hr dijakritika nije bilo :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Problem s raspravama o (ne)pismenosti je to što neki sudionici u njima izjednačuju pisanje na dijalektu s nepoznavanjem pravopisa. Ako netko piše koristeći dijalektalne fraze i riječi, to ne mora nužno značiti da je nepismen, iako može doći do toga da ga ostali ne razumiju, baš kao i kod one "prave" nepismenosti. Kad govorimo o pismenosti na internetu, obično mislimo na poznavanje pravopisa i upotrebu standardnog jezika. A dijalekti nisu standard, kao što znate. To je isto kao i u engleskom; netko može napisati "ain't nobody got time for this", što bi se moglo nazvati "neispravnim" ili čak "nepismenim", ali zapravo nije...radi se samo o tome da nije standardno.

To koliko će vam tuđa "nepismenost" smetati dosta ovisi o tome je li vaš pogled na jezik preskriptivan ili deskriptivan, tj. koliko je permisivan. Moderna lingvistika se, koliko znam, već dugo vremena bavi deskriptivnim pristupom, koji neće propisivati što je ispravno i što se MORA koristiti, već samo opisuje razne načine kojima ljudi pišu i govore. Neki od njih su standardni, neki nisu. Standard svakako ima prestiž nad lokalnim oblicima; on je stvoren za vrlo specifične svrhe, jedna od kojih je upravo olakšavanje međusobnog razumijevanja govornicima istog jezika ali različitih dijalekata.

Također, ljudi često brkaju nepismenost s korištenjem tuđica, pa za nekog tko koristi mnogo stranih riječi ili posuđenica u svom pisanju misle da je nepismen. Isto vrijedi i za sleng, što nas opet vraća na raspravu standardno vs. nestandardno. Ako će netko svaki nestandardni jezični oblik smatrati nepismenošću, pretpostavljam da je to njegovo pravo? Ali bojim se da službena definicija pismenosti, ako takvo što postoji, ipak nije toliko stroga, i odnosi se vjerojatno samo na pravopis, [EDIT: možda gramatiku], ali ne i leksik.

Meni ne smeta kad netko koristi dijalektalne izraze, čak i kad ne razumijem nešto, uvijek mogu pitati za pojašnjenje i naučiti neku novu riječ. (Pod uvjetom da se osoba ne uvrijedi i ne shvati moje pitanje kao "napad" na sebe i svoju pismenost.) Ostalo mi smeta, ovo što je iweb naveo - baš čisto nepoznavanje i odbijanje pravopisnih pravila, umetanje slova gdje ne treba, spajanje riječi i ubacivanje bezbroj točaka i zareza. Ili još gore, pisanje svega VELIKIM SLOVIMA. Smeta mi zato što otežava razumijevanje teksta, ali više nikom ništa ne govorim ni prigovaram u vezi toga zbog ovog navedenog u zagradi par rečenica prije. Ljudi se strašno uvrijede kad im ukažete, čak i na najpristojniji mogući način, ili u šali, na neke pravopisne pogreške. Krenu s pričama kako oni ZNAJU!!! kako se piše, ali im se "ne da" ili su u žurbi, a odnedavno je popularno izvlačiti se na probleme sa smartphone tipkovnicama.

U osnovi me uopće nije briga, u cijelom svemiru je to kako netko piše jedna od najmanje bitnih stvari, i kao što rekoh, više se i ne zamaram time. Da, to kako netko piše će utjecati na moje mišljenje o toj osobi, ali neću se prestati družiti s nekim zato što ne razlikuje Č i Ć. Onaj tko to radi je idiot, jednako kao i onaj tko bi pomislio da moja "procjena" osobe na temelju njezinog pismenog izričaja uključuje takve drastične mjere. Na kraju, svatko može slučajno pogriješiti u pisanju, glupo je to uzimati nekome za zlo.

Jedino što mi nije jasno kod tih koji ZNAJU kako se piše je - zašto onda naprosto ne pišu ispravno? Ako znaš nešto, onda se ne moraš specijalno truditi oko toga, dakle ne ulažeš ne-znam-koliko vremena u to. Dolazi ti prirodno, a ne kao nešto što ti se mora "dati" ili o čemu moraš posebno razmišljati. :hmm

Ali dobro, samo neka oni griješe. Što više loših tekstova s hrpom pravopisnih grešaka, to više posla ima za lektore, pa će se možda jednog dana konačno njihov (naš) rad početi više cijeniti, jer će oni koji znaju nešto o pravopisu biti vrlo ekskluzivna manjina. Možda nas počnu i bolje plaćati :thmbs-up :vrijeme je novac: :kapitalizam: :max bunker: :kava
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

does not bother me too much...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
zole052

Post Postao/la zole052 »

cime se ljudi zamaraju pface pface
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

zole052 je napisao/la:cime se ljudi zamaraju pface pface
Zamaraju se poštovanjem i ravnopravnošću sugovornika... na žalost, danas je to izgubljena bitka :(

Danas smo svi zbog utrke za sve većim i lakšim profitom, okruženi tisućama nepismenih tekstova koji prije ili kasnije kod čitatelja stvaraju sliku da je to normalno ponašanje.

Ako sam jutros uz kavu pročitao stotinjak tekstova/članaka/vijesti na raznim web portalima i 98% njih nije vidjelo lektora, a autori su polupismeni (ili se vode mišlju "Kome je to bitno i tko se time zamara) kod mene kao čitatelja to može izazvati samo jednu reakciju, a ona je da dotični portal (ili što već) uopće ne mari za intelekt čitatelja jer sadržaj koji isporučuje je tu samo forma da bi se "zamotale" reklame od kojih stvaraju profit za sebe... a profit je manji ako plaćaš lektora. I onda, nakon xy vremena čitatelj podvjesno dođe do zaključka da je nepoštivanje sugovornika i njegovog intelekta normalno pface
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Meni obično smeta kada ljudi pišu č umjesto ć, dobio sam plaču, plačanje na rate i slično, to je nešto najbanalnije a nekima je izgleda i to previše za paziti kada pišu na Internetu. Također mi je bezvezan preveliki upliv kod nekih engleskih riječi makar postoje ekvivalenti u hrvatskom, na primjer hostilno umjesto neprijateljsko pface
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la: Zamaraju se poštovanjem i ravnopravnošću sugovornika... na žalost, danas je to izgubljena bitka :(

Danas smo svi zbog utrke za sve većim i lakšim profitom, okruženi tisućama nepismenih tekstova koji prije ili kasnije kod čitatelja stvaraju sliku da je to normalno ponašanje.

Ako sam jutros uz kavu pročitao stotinjak tekstova/članaka/vijesti na raznim web portalima i 98% njih nije vidjelo lektora, a autori su polupismeni (ili se vode mišlju "Kome je to bitno i tko se time zamara) kod mene kao čitatelja to može izazvati samo jednu reakciju, a ona je da dotični portal (ili što već) uopće ne mari za intelekt čitatelja jer sadržaj koji isporučuje je tu samo forma da bi se "zamotale" reklame od kojih stvaraju profit za sebe... a profit je manji ako plaćaš lektora. I onda, nakon xy vremena čitatelj podvjesno dođe do zaključka da je nepoštivanje sugovornika i njegovog intelekta normalno pface
90% autora i članaka na našim portalima su teško smeće pa se ne treba ni čuditi previše što nisu ni pismeni. Kada znaš tko su ti autori, kolumnisti i slični na mnogim portalima sve ti je jasno. Tek kada kopiraju strane članke pa pogrešno interpretiraju i prevedu originalni članak :hihi
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

JH-IM je napisao/la:Također mi je bezvezan preveliki upliv kod nekih engleskih riječi makar postoje ekvivalenti u hrvatskom, na primjer hostilno umjesto neprijateljsko pface
"Hostilno" nije engleska riječ :D već latinska, preuzeta iz njega u engleski i mnoge druge jezike, uključujući hrvatski. To je otprilike kao da kažeš da je "medicina" engleska riječ. Ili neka druga koja potječe iz latinskog/grčkog, ima jako sličan oblik u engleskom i hrvatskom, a postoji i hrvatski ekvivalent. Npr., "literatura".

Sad čekam da se uvrijediš na ovo :D, iako se nadam da nećeš jer naravno, nije napisano ni sa kakvim zlobnim primislima.

@bertone

Jako dobar post. ::bravo Meni se čini da je došlo do potpunog izvrtanja tog koncepta poštivanja sugovornika (i razumljivog pisanja da bi drugima bilo lakše razumjeti što želiš reći) i da sad ti koji "namjerno" griješe ili ne mare kako pišu misle da nije na njima iskazivati nekakvo poštovanje, već očekuju da će se ostali prilagoditi njihovom nemarnom pisanju, tj. očekuju da se svi ostali potrude dešifrirati njihove tekstove. Umjesto da odmah napišu sve jasno, razumljivo i čitljivo. To je posebno izraženo na forumima ovog tipa, gdje netko dođe s problemom i treba pomoć u rješavanju istog, a ne može se udostojiti opisati taj problem u tri smislene rečenice. I onda se još ljuti kad ga na to upozoriš, kao da on nama čini uslugu a ne mi njemu. Kako pomoći nekom kad ne razumiješ što zapravo treba? Eto.

A novinari...ne znam. Ugledni portali i novine paze na izričaj, imaju lektore i više "razina" urednika kroz čije ruke prolazi tekst. Zato i jesu ugledni, jel :D Ovi ostali se često izvlače na to da je "brzina" prenošenja informacija bitna, i da je manje važno kako je tekst napisan. Njima je puno važnije biti PRVI!!!!11omg koji će prenijeti neku vijest ili trač i time pokupiti što više klikova/pregleda, i posljedično, novca.
Odgovori