ThinkPad & Linux (hardver tema)

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Spider

Re: ThinkPad & Linux (hardver tema)

Post Postao/la Spider »

franko je napisao/la:Netko je ovdje spominjao ovu trgovinu za zamjenske baterije, ako se ne varam: https://baterije24.eu/

Možete li mi potvrditi da je trgovina pouzdana i da prodaju dobre baterije?

Naime, nedavno sam vratio i drugu GreenCell bateriju iz OutletShopa, samo što sam drugi put tražio povrat novca -- i dobio sam ga. Tako da radije ne bih više GreenCell ni pokušavao, a izgleda da se upravo njihove baterije najviše i nude u zadnje vrijeme... Baterije24 nudi Powery baterije za ThinkPad T440p pa me zanima kakva su iskustva s tom markom i s tom trgovinom.

Hvala! :-)
mene moja greencell ba(k)terija služi već nekoliko mjeseci ali na Dellu. Doduše naručio sam je direkt od Greencella iz Poljske.

Jedino da nije bila pravilno skladištena.
franko

Post Postao/la franko »

Dvije zaredom sam vratio -- jednu nakon 3 mjeseca i drugu nakon 4. Obje su u tom kratkom roku izgubile kapacitet do beskorisnosti. Nemam pojma je li do dobavljača ili do prodavača, ali mogu reći da je prodavač bez prigovora prvi put poslao novu bateriju i drugi put pare pa mi ne ostavljaju dojam nemarnog distributera, ali tko će ga znati. U svakom slučaju, moje je iskustvo s tim baterijama bilo fakat loše, tako da se baš i ne vidim da bih uskoro opet probavao njihove baterije. Ali istina je da se i većima od njih događalo da cijela jedna serija propadne i možda sam ja baš na takvu naletio. Ali mislim da je za sada sasvim prirodno da ih neko vrijeme izbjegavam... XD
Omnia sunt communia. Libertà è partecipazione.
iweb
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la iweb »

Moj - sad već postariji - T440s ima Synapticsov touchpad. Na manje-više svakoj distri mi se događa da nakon buđenja iz sleepa :zzz ne radi touchpad.

Sjećam se da sam to nekad ranije riješio na Fedori mijenjanjem nekog kernel parametra, ali ubij me, ne sjećam se kojeg. I ne mogu naći.

Također je hotfix za to bio napraviti rmmod psmouse && modprobe psmouse, ali na novijim verzijama kernela to ne radi jer je psmouse built-in.

Ima li netko od vas ideju? Bilo što napraviti ili kako debugirati dalje. :D

(što bi uopće bili korisni logovi? journal?)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Možda ovo pomogne,... inače imao sam i ja taj problem na T440p no trajno sam ga riješio zamjenom touchpada (Synaptics= out, ALPS=in :-D )
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Spremam se staviti ssd na jedan ThinkPad L460 laptop. Bios je zaključan a lozinku ne znam pa me zanima , kad ga već otvaram, dali ima neka mogućnost "bezbolnog" resetiranja biosa :-D .

Pozz
Ok i što sad?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nema bezbolnog (jeftinog) rješenja ako se radi o "Supervisor passwordu" jer je on zapisan u EEPROM-u pa ti može pomoći samo ovlašteni servis i to zamjenom matične ploče (najbolje rješenje) ili da odleme EEPROM, flashaju ga i vrate natrag (nekad uspiju, nekad ne).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Hvala na odgovoru. Vjerojatno mi ulazak u bios i neće trebati jer mogu botati s usb stika. Hvala.

Pozz
Ok i što sad?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Novi (polovni) ThinkPad u štali jer me svrbilo kako je Lenovo složio laprop kompatibilan s Linuxom i još dodatno, kako je složio ThinkPad T seriju na AMD-u.

slika

PS. Možda bi mogao napokon nakon par godina napisati koji članak :zvizdi
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
pandul

Post Postao/la pandul »

bertone je napisao/la:PS. Možda bi mogao napokon nakon par godina napisati koji članak :zvizdi
Vrime je! :hihi
AnteL

Post Postao/la AnteL »

Da se i ja priključim :)

T590 s preglupim Intel i7-8565U (8) @ 4.600GHz. Kao što vjerojatno znate, grije se ko sam vrag tako da ako radiš nešto što zahtjeva 10s procesora u "punom gasu" isto ti je kao da imaš i neki i5 jer ovaj throttla nazad na 12W. Da ne govorim koliko mi ide na živce što u normalnom korištenju bez problema ide na 98C.

U prozorima se možeš igrat s throttlestop programom (koji je puno bolji nego ovaj koji koristim na Fedori), tamo sam došao do zaključka da laptop skroz lagano ubrzava ventilator i dok on postigne brzinu koju treba laptop je već davno na manjem clocku. U njemu san moga minjat brzinu dizanja na turbo clock pa san to bia usporia s undervoltom i smanjenom temperaturom na koji throttla CPU.

Tu sam ga dobia da radi na 23W do 82C konstanto ako treba, u svakodnevnoj upotrebi web/mail i gluposti se nije primjetila razlika osim šta je CPU radia na 25C niže.

Evo neki zadnji test iz Fedore, 80mV undervolt, max CPU temp na 76C (offset 25) makar bi to mogao dignit jos 5C.
Sve zahvaljujući https://github.com/agoose77/throttlestop

slika

Undervolt 80mV, stock offset :-D , na prozorima je ovo išlo i do 98C ali s stock naponom, čini mi se da Fedora ima drugačiji fan curve

slika
Gledajte max temp, ne trenutni, slike su slikane 20s nakon početka testa i s većim offsetom zapravo radi toplije jer je ventilator imao vremena se ubrzat te CPU radi na većem clocku.

Prije nego šta netko kaže, termalna je nova, laptop je čist, performance fan curve ili kako već upaljen u BIOSu.
Ovo je iskreno problem Lenova, namjerno su znali kako će se laptop ponašat i opet su ga prodali takvog. Kao da je auto deklarirano da ide 300km/h a s 220 se ne može zaustaviti.

Hladnjak s T15 gen1 se može staviti, on ima 2 heatpipea umjesto 1. Na sveto nikad ga neću nać u RH a neda mi ga se naručivati.
Volio bi da je bar netko zainteresiran za čaćkanje po BIOSu, laptop je jako tih, nije da mi smeta ali bi se volio poigrati s par stvari.

Što se tiče Linuxa, jel ima koja caka da ubrzam boot fedore? Od oka mu treba dosta da digne sistem iako znam da je m.2 gen 3 ssd.
Pratia san neka upustva al ne mogu nikako fingerprint dobit da radi (06cb:00bd), ako netko ima kakvu ideju nek slobodno kaže :)
Odgovori