Da se i ja priključim
T590 s preglupim Intel i7-8565U (8) @ 4.600GHz. Kao što vjerojatno znate, grije se ko sam vrag tako da ako radiš nešto što zahtjeva 10s procesora u "punom gasu" isto ti je kao da imaš i neki i5 jer ovaj throttla nazad na 12W. Da ne govorim koliko mi ide na živce što u normalnom korištenju bez problema ide na 98C.
U prozorima se možeš igrat s throttlestop programom (koji je puno bolji nego ovaj koji koristim na Fedori), tamo sam došao do zaključka da laptop skroz lagano ubrzava ventilator i dok on postigne brzinu koju treba laptop je već davno na manjem clocku. U njemu san moga minjat brzinu dizanja na turbo clock pa san to bia usporia s undervoltom i smanjenom temperaturom na koji throttla CPU.
Tu sam ga dobia da radi na 23W do 82C konstanto ako treba, u svakodnevnoj upotrebi web/mail i gluposti se nije primjetila razlika osim šta je CPU radia na 25C niže.
Evo neki zadnji test iz Fedore, 80mV undervolt, max CPU temp na 76C (offset 25) makar bi to mogao dignit jos 5C.
Sve zahvaljujući
https://github.com/agoose77/throttlestop
Undervolt 80mV, stock offset
, na prozorima je ovo išlo i do 98C ali s stock naponom, čini mi se da Fedora ima drugačiji fan curve
Gledajte max temp, ne trenutni, slike su slikane 20s nakon početka testa i s većim offsetom zapravo radi toplije jer je ventilator imao vremena se ubrzat te CPU radi na većem clocku.
Prije nego šta netko kaže, termalna je nova, laptop je čist, performance fan curve ili kako već upaljen u BIOSu.
Ovo je iskreno problem Lenova, namjerno su znali kako će se laptop ponašat i opet su ga prodali takvog. Kao da je auto deklarirano da ide 300km/h a s 220 se ne može zaustaviti.
Hladnjak s T15 gen1 se može staviti, on ima 2 heatpipea umjesto 1. Na sveto nikad ga neću nać u RH a neda mi ga se naručivati.
Volio bi da je bar netko zainteresiran za čaćkanje po BIOSu, laptop je jako tih, nije da mi smeta ali bi se volio poigrati s par stvari.
Što se tiče Linuxa, jel ima koja caka da ubrzam boot fedore? Od oka mu treba dosta da digne sistem iako znam da je m.2 gen 3 ssd.
Pratia san neka upustva al ne mogu nikako fingerprint dobit da radi (06cb:00bd), ako netko ima kakvu ideju nek slobodno kaže