Visemonitorsko sucelje - alternative

Vijesti, rasprave, pitanja i savjeti o grafičkim okruženjima te upraviteljima prozora.

Moderator/ica: Moderatori/ce

slamd64

Visemonitorsko sucelje - alternative

Post Postao/la slamd64 »

Bok svima nakon duzeg vremena :)

Dobio sam neki laptop od firme na kome su dosli Windowsi i logicno sam si instalirao sekundarni sustav za bolje radno iskustvo odnosno Ubuntu 20.04 s Unity.
Sada zasto Unity - trenutno mi je najbolji za visemonitorsko iskustvo odnosno na zaslonu laptopa i monitora prikazuje uredno zasebne trake i radne povrsine, ako ko koristi vise zaslona zna o cemu je rijec :)
Zelio bih naci najbolju alternativu za Unity da slicno izgleda, nesto kao na MacOS, jer cak ni Gnome na zadanim postavkama nema traku na vanjskom zaslonu vec se mora instalirati dodatno add-on.
Npr. htio sam probati ubuntu-mate-desktop, ali izgleda da ne moze bez cackanja nekog da se napravi dodatni panel (Mutiny).
Ako neko zna dobru alternativu pls sibnite ovdje :D
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Visemonitorsko sucelje - alternative

Post Postao/la shrike »

kde radi sasvim ok sa dodatnim monitorima, ja sam ga koristio i koristim na 3 (1 laptop + 2x eksterna). LXDE koliko se sjećam je radio ali je bilo nekih mušica, ali se ne sjećam kojih plus bil oje to pred 6 godina tako da tko bi se sjetio. obično imaš za dodatne monitore u panel settings ili pod display od DM-a kako da se ponaša.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

KDE je super, ali napokon tu je pored Unity jedna alternativa koja može da radi svugdje (ne oslanja se na systemd) - Cosmic.

Iako odveć dugo postoji Gentoo Overlay, sada je dostupna i Alpha 7 na Void Linux: https://linuxiac.com/cosmic-desktop-lan ... oid-linux/

I sve što je traženo iznad Cosmic već sada ima.

Ima i par nekih bugića npr COSMIC Files se prikazuje preko čitavog zaslona iza slike, cosmic-greeter se ne učitava nikako pa je izostavljen, nema strelica za podešavanje veličine prozora, izgled pokazivača miša ne vidim da se može promijeniti.

Što radi sada već: sakrivanje trake gornje (panel) i donje (dock), sakrivanje ikonica radne površine, odabir redoslijeda zaslona, skaliranje zaslona (za nas ćore odlična stvar), odabir izvora zvuka, bežične mreže, odjava putem preačaca tipkovnice, "Spotlight" kao na macOS (wow) te izbornik aplikacija kao na ElementaryOS (još jedan wow), kao i odabir radnih prostora, a govorimo o Alpha verziji tek :-D

Koristim Nemo zasad kao File Manager.

I par sličica: https://imgur.com/a/WGyB8yr
Cooleech
Moderator
Spol: M

Post Postao/la Cooleech »

Koji se to DE (ako isključimo Gnome) oslanja na systemd? I što fali systemd initu? Nemoj samo reć unix filozofija, pls.
Sustavi evoluiraju, to je normalan i meni poželjan aspekt. To što systemd ne radi na BSD-u i sličnim unixima me strašno u životu pogađa. :-D
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Spor boot, spor shutdown, bez obzira na filozofiju i nametanje da bude na svim glavnim distrama :D
Ne tako rijetko zna i zaglaviti na shutdown i čeka da se nešto završi. Uz upstart, systemd je najsporiji init sustav.
I još jedan sporedni razlog - komplikovano pisanje servisa. Imam dva napisana servisa koja su rađena za Linux na MacBook-u i OpenRC je daleko jednostavniji.
Također se Unity u potpunosti oslanja na systemd. KDE u nekoj mjeri zasad, no s druge strane izbacuje X11 sesiju i postaje Wayland-only.

https://wiki.gentoo.org/wiki/Hard_depen ... on_systemd

Što ovdje nije dobro je da zbog Wayland i systemd određeni softver mora napisati dodatne module da bi radilo samo na tome. Dakle, softver nije portabilan u potpunosti, dok na tradicionalnim init sustavima možeš što hoćeš.

No, da se vratim na Cosmic, ima nekih gluposti zasad i ipak nije za dužu uporabu, ali zaista izgleda wow već sada. Recimo vidim povećanu potrošnju resursa, probleme s zaključavanjem i sleep, te još poneke UI bugiće na koje se može zažmiriti.
Cooleech
Moderator

Od svega napisanog za systemd, jedino točno je da zna (ali jaaako rijetko, zapravo se ne mogu sjetit kad je zadnji put) zaglaviti u shutdownu. Ovo vrijedi za Arch, znam da Mint i slični imaju neke nebuloze prilikom boota. Također, ovo za KDE da postaje Wayland-only je također netočno - Gnome postaje Wayland-only, Plasma je (zasad) samo razdvojila Wayland i X11 sesije na dva različita paketa i koliko znam ne planiraju tako skoro micati X11.

Zar stvarno misliš da je systemd toliko loš (da ne spominjem "spor") da bi ga koristila većina Linux distribucija? :-D
Jedini validni razlog zašto je systemd loš je činjenica da se uhvatio svega i svačega što baš i nije najpametnije jer tako postaje single-point ranjivost.. ali kao sam init, systemd je zakon!
Što se tiče "kompliciranosti" pisanja servisa, pa meni je kompliciranije zapamtit na OpenRC-u kako glasi koja naredba za start/stop ili dodavanje/uklanjanje servisa. :-D
Znaš li koliko sam servisa napisao za systemd u zadnjih 13-14 godina šta koristim Arch? Nijedan.

OpenRC sam susreo na Alpineu 3.21 te na zadnjoj verziji 3.22 i smatram da je dobar ali očajno složen init. Umjesto jednostavnog add/del/start/stop ima nekoliko različitih naziva servisa, primjerice, jedan za add/del te drugi za start/stop (rc-service i rc-update), a pored tog još moraš znat kad ćeš stavit parametar boot ili default. Kako je to jednostavnije od systemctl enable/disable te start/stop? OpenRC? Hvala, ali ne hvala. :-D
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Opet ne želim spominjati političku stranu, ali upravo velike korporacije (Red Hat) su pogurale systemd da postane zadani što ne znači da je nužno najbolji. Na početku je bio kontroverzan, da se nešto bitnije promijenilo i nije, ali jednostavno Linux zajednica je postala uspavana u zadnjih niz godina u smislu "nobody cares", "dobro mi je ovako, bitno da radi", čak su se i veliki mislioci ušutili (Stallman ima li te gdje :D) i onda imamo što imamo danas, totalnu anarhiju koja čini se ide ka diktaturi od strane pojedinih velikih korporacija. Mislim da je Linux ekosustav prilično ugrožen.

I točno je za KDE, plan za Plasma 7 je da se izbaci X11 u potpunosti.

https://linuxiac.com/kde-x11-support-to ... -plasma-7/

O pisanju servisa - pišeš kad imaš potrebe. A kad pišeš moraš napisati više redaka za systemd. Pokretanje servisa i naredbe za iste su stvar navike, systemd je "lakši" kao i svaki drugi init sustav kad se navikneš, ali pod haubom je užasno kompleksan. Opet kažem, da nije ko Vegeta i u sve se meta, ne bi bio problem da radi točno za što je napravljen, ali očito da je systemd zamišljen da ima veće ambicije. Isto tako se sad gura i Wayland, na dedoimedo ima par testova (zadnjih par članaka) koji pokazuju da Wayland ostvaruje lošije performanse od X11. Ukoliko druga grafička sučelja budu slijedila put Gnome, onda korisnik može zaboraviti na slobodu izbora, jer je više neće imati, sav korisnički softver će morati koegzistirati u ekosustavu famoznog dua, naročito ako budu zavisnosti o njima postale još veće, nitko neće htjeti napraviti port za ne-systemd sustave. Za rezultat dobijamo skoro zatvoreni sustav koji dosta liči na Android.

Za boot runlevel on ima svoju svrhu i bolje je što ima granulacija nego "dumb" komande enable i disable. Nismo Windows korisnici :D

S druge strane ima i jednostavnijih init sustava npr runit. Umjesto systemctl enable/disable pišeš sv up/down, još jednostavnije ili ne?

I na kraju za ovaj shutdown hang ne dešava mi se ponekad već doslovno svaki put. Niti sa jednim init sustavom ranije to nije bio slučaj.
Cooleech
Moderator

Runit mi je bio fora dok nisam vidio koliko je sporiji od ostalih inita. Što se tiče systemd-a, open-source je, radi. Meni dosta.
Ovo za Plasmu 7 nisam znao, ali poznavajući KDE-aše nebi me začudilo da preživi i u Plasmi 7.
Wayland je u većini testova bio lošiji, ali ne značajno. Ali ako uzmeš u obzir sigurnost koju pruža Wayland u odnosu na X11, pa bolji prikaz brzih scena u odnosu na X11 dobiješ zapravo superiorniji sustav u odnosu na zastarjeli X11.
Ako imaš problema sa systemd-om, istraži što ti izaziva hang. Meni je na AMD-u radio problem neki glupi watcher, nešto tipa watchdog ili kakogod već, a taj dio nije bitan za rad OS-a. Nakon što sam to disableao, sustav je počeo raditi sasvim normalno.
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Opet ću reći, da želim init sustav koji želi da ima kontrolu nad mojim računalom, moj izbor bi bio Windows :D
Nažalost, na poslu ga moram koristiti, mada srećom život je malo lakši s WSL.

Ne želim debuggirati kompleksne binary logove - na kraju, jesu li oni doista toliko potrebni. Isti se onda moraju provući kroz journald. I onda ih parsiraš potencijalno u json radi bolje čitljivosti, bespotrebna komplikacija. Možda systemd rješava neke probleme, ali stvara također više novih te može postati nepotrebno kompleksan. I želi biti sve, u tome leži i najveća zamjerka.

Ne znam koji test kaže da je runit najsporiji, ali svaki tradicionalni init sustav potencijalno je brži od systemd. Više ni paralelizacija nije argument, jer su kroz neke kasnije nadogradnje to omogućili i drugi init sustavi. Meni boota čak na starom 2.5" HDD do 5s s tim da malo zašteka kad učitava grafičko sučelje, jer je HDD spor, dok na SSD leti. Shutdown je 1s. Kod systemd nije tako brzo ni kad nema usporavanja i čekanja na servise. Naravno da runit nije najbrži, ali meni je jednostavan za konfiguraciju i uporabu, i radi posao odlično. Možda najbrži sustav bi bio s6 ili dinit, no s druge strane tu je od skora i finit: https://github.com/troglobit/finit

Par testova:
https://www.youtube.com/watch?v=Cg8S47n7VQA
https://www.youtube.com/watch?v=Cg8S47n7VQA
https://www.youtube.com/watch?v=7Nm0yBouAvs

Wayland opet kažem puno je obećavao zadnjih preko 10 godina, i bez obzira što je X11 zastario, Wayland još u nekim stvarima nije dovoljno sazrio da ga zamijeni. Recimo screenshot aplikacije (scrot mislim da ni sad ne radi ili simple screen recorder) ili manipulacija prozorima kao onaj problem s KiCad.
https://www.kicad.org/blog/2025/06/KiCa ... d-Support/

Pa i kad progledamo kroz prste Waylandu, kao i systemd nije baš dobro ovo guranje da nešto što nužno nije toliko neophodno da bude u datom trenutku zamjena za sve, a s ovime je jasno u kom pravcu stvari mogu da idu. Trebam li reći da hyprland ima Premium plan? https://news.itsfoss.com/hyprland-premium/

I na kraju da li je Linux na putu da postane novi Android ili čak macOS? Ah, nema veze imaju BSD i HURD ako i oni ne padnu pod korporacijsku šapu :D
Kad smo kod BSD ovo me baš zanima kako radi: https://siberoloji.com/how-to-run-windo ... ng-system/
Cooleech
Moderator

Da sumiramo. Tebi je systemd najsporiji. Ok, meni nije - runit je bio najsporiji u mojim testovima (ista distra, iste virtualke po pitanju svega, drukčiji init sustavi, ne može realnije). Tebi je systemd vegeta (miša se u sve). Meni to ne smeta. Tebi Wayland ne valja. Meni je odličan.
Eto, sad svi znamo sve. :-D

Što se tiče BSD-a, ima jako dobrih ali hardverska podrška im je slaba i nikakva u odnosu na Linux.
Odgovori