Opet ne želim spominjati političku stranu, ali upravo velike korporacije (Red Hat) su pogurale systemd da postane zadani što ne znači da je nužno najbolji. Na početku je bio kontroverzan, da se nešto bitnije promijenilo i nije, ali jednostavno Linux zajednica je postala uspavana u zadnjih niz godina u smislu "nobody cares", "dobro mi je ovako, bitno da radi", čak su se i veliki mislioci ušutili (Stallman ima li te gdje

) i onda imamo što imamo danas, totalnu anarhiju koja čini se ide ka diktaturi od strane pojedinih velikih korporacija. Mislim da je Linux ekosustav prilično ugrožen.
I točno je za KDE, plan za Plasma 7 je da se izbaci X11 u potpunosti.
https://linuxiac.com/kde-x11-support-to ... -plasma-7/
O pisanju servisa - pišeš kad imaš potrebe. A kad pišeš moraš napisati više redaka za systemd. Pokretanje servisa i naredbe za iste su stvar navike, systemd je "lakši" kao i svaki drugi init sustav kad se navikneš, ali pod haubom je užasno kompleksan. Opet kažem, da nije ko Vegeta i u sve se meta, ne bi bio problem da radi točno za što je napravljen, ali očito da je systemd zamišljen da ima veće ambicije. Isto tako se sad gura i Wayland, na dedoimedo ima par testova (zadnjih par članaka) koji pokazuju da Wayland ostvaruje lošije performanse od X11. Ukoliko druga grafička sučelja budu slijedila put Gnome, onda korisnik može zaboraviti na slobodu izbora, jer je više neće imati, sav korisnički softver će morati koegzistirati u ekosustavu famoznog dua, naročito ako budu zavisnosti o njima postale još veće, nitko neće htjeti napraviti port za ne-systemd sustave. Za rezultat dobijamo skoro zatvoreni sustav koji dosta liči na Android.
Za boot runlevel on ima svoju svrhu i bolje je što ima granulacija nego "dumb" komande enable i disable. Nismo Windows korisnici
S druge strane ima i jednostavnijih init sustava npr runit. Umjesto systemctl enable/disable pišeš sv up/down, još jednostavnije ili ne?
I na kraju za ovaj shutdown hang ne dešava mi se ponekad već doslovno svaki put. Niti sa jednim init sustavom ranije to nije bio slučaj.