AMD i linux kompatibilnost

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: AMD i linux kompatibilnost

Post Postao/la bertone »

rudar je napisao/la: 05 kol 2025, 12:05 Koja je distra na tvojem NUC-u s navedenim Intelovim procesorom? Iako je ova tema o AMD i Linux kompatibilnosti, smije valjda u ponekom postu proći i Intel.
LM ili LMDE, moram pogledati.

EDIT:
E da, dobra stvar kod NUC-a je kaj možeš kupiti ili najslabiji model pa ga vremenom sam nadograditi ili samo kućište s MBO, a onda ostalo sam ugrađuješ prema mogućnostima i potrebama.
Ovog kaj trenutno imam sam kupio rabljenog sa 4GB RAM-a i 128 GB 2,5" SSD-om za 500 kn, došao doma, otvorio ga, očistio, zamijenio termalnu pastu i prekopao ladice i nadogradio komponentama koje su mi se našle pri ruci.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Hvala! Pretpostavio sam.

Ovom svojem bliskom zainteresiranom bih dodao da, uz opisane probleme s novim generacijama Intelovih procesora, ne bih preporučio ni predinstalirani MS Win 11, ali teško mi je uvjeriti druge u sve prednosti Linuxa.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

rudar je napisao/la: 05 kol 2025, 12:10 Hvala! Pretpostavio sam.
A štaš, ostario sam, nemam više vremena i volje stalno čačkati po kompu/laptopu,... sad instaliram aktualnu verziju LMDE-a i to je to, a ako mi se baš ide u nekakve rizike onda običan LM :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

bertone je napisao/la: 05 kol 2025, 12:07
EDIT:
E da, dobra stvar kod NUC-a je kaj možeš kupiti ili najslabiji model pa ga vremenom sam nadograditi ili samo kućište s MBO, a onda ostalo sam ugrađuješ prema mogućnostima i potrebama.
Da, u Hrvatskoj se često prodaju kao Barebone.
rudar

Post Postao/la rudar »

bertone je napisao/la: 05 kol 2025, 12:17
rudar je napisao/la: 05 kol 2025, 12:10 Hvala! Pretpostavio sam.
A štaš, ostario sam, nemam više vremena i volje stalno čačkati po kompu/laptopu,... sad instaliram aktualnu verziju LMDE-a i to je to, a ako mi se baš ide u nekakve rizike onda običan LM :-D
Htio sam samo nabrzinu provjeriti ima li teškoća pri instalaciji Linuxa. Na ovom forumu korisnici su prijavljivali nevolje s novim tipovima klasičnih desktop i laptop računala, povremeno, kad bi ozbiljno zapinjalo pri instalaciji.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pa tako je i najbolje, nema tu neke pameti jer možeš najčešće nadograditi RAM, SSD/NVME/HDD i WiFi, a to je po sistemu Lego kocki, okreni komponentu ispravno > uštekaj u utor > i vozi ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

rudar je napisao/la: 05 kol 2025, 12:19Htio sam samo nabrzinu provjeriti ima li teškoća pri instalaciji Linuxa. Na ovom forumu korisnici su prijavljivali nevolje s novim tipovima klasičnih desktop i laptop računala, povremeno, kad bi ozbiljno zapinjalo pri instalaciji.
Ovaj moj je stariji, ali osobno nisam imao probleme sa instalacijom Linuxa (osim elementaryOS-a koji je otišao u maunu) ni na novim PC-ima ako dobro proučiš UEFI.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

:thmb-up
rudar

Post Postao/la rudar »

Nakon dugog kolebanja ipak odustajem od preporuke bliskom članu obitelji za kupovinu Mini PC-a (odnosno NUC-a, gdje dominira Intel, iako se meni više svidio Ryzen).

Budući da osobno nisam imao iskustava s time, čitao sam mišljenja drugih. Ne odbija me što Amerikanci uglavnom ocrnjuju kineske proizvode (a pohvalne Youtube recenzije mogu biti i naručene), nego mi je sumnjiva cijena.

Konkretno, Mini PC s procesorom Ryzen 7 8845 HS, grafikom Radeon 780M, 32 GB DDR5 RAM, 1 GB SSD i mnoštvom odgovarajućih priključaka (obuhvativši i USB-4 s navodno 40 GB/s brzinom pisanja) te velikim mogućnostima za proširenje i predinstaliranim MS Win 11 (što je meni samome, doduše, nedostatak, ali ja sam u manjini, a proizvođač tvrdi da s Ubuntoidima također nema problema) košta u Njemačkoj stotinjak Eura manje od brandiranog desktop računala koje sam kupio u Hrvatskoj, s tek malo jačim procesorom (kod mene Ryzen 7 8700G) i svega polovicom RAM-a (kod mene u desktopu 16 GB DDR5).

Mini PC koji sam opisao prodaje ovlašteni prodavač, njemačka filijala izvorno kineske tvrtke. Čini mi se da je za sve opisano nekih šestotinjak Eura previše jeftino i čudi me. Carina se za uvoz iz EU ne plaća, PDV je također navodno uračunat u cijenu, a ne mogu vjerovati da su poštanski troškovi veći od stotinu Eura, što čini razliku u cijeni kad bi se Mini PC sličnih karakteristika kupio kod ovlaštenog trgovca u Hrvatskoj.

Što vi mislite?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Iako trenutna računala koja privatno/poslovno koristim zadovoljavaju sve moje potrebe, a koristim sva tri OS-a (W10/11, Linux i MacOS), slijedeće koje ću kupiti je MacMini M4 upravo zbog veličine/potrošnje energije tako da po meni ta mini računala itekako imaju smisla.

No pustimo mene i moje potrebe i vratimo se temi. Bacio sam sad oko na punudu tih mini računala u HR i za oko mi je zapeo Blackview MP100. U Instar-informatici se model AMD Ryzen 7 5825U, 16GB DDR4, 1TB NVMe SSD prodaje za 449€ dok isti takav na AliAxpressu prodaje za 369€, poštarina je 21€, a na to vrlo vjrojatno treba dodati PDV i moguću carinu tako da ovaj koji se prodaje kod nas i nije toliko skuplji (ako upoće je) uz nemjerljivo lakše ostvarljivu garanciju ako nešto pođe po zlu.
Što se tiče konkretnog modela osobno mislim da vrijedi tih novaca jer imaš mogućnost lake nadogradnje RAM-a (ja bih odmah dodao još jednu poločicu od 16 GB RAM-a da se izvuče maksimum iz integrirane grafike) i pohrane (ima mjesto ya još jedan 2280 nvme SSD + još jedno mjesto za 2,5" SSD/HDD).

Sad malo o brand name PC vs no name kinez. Osobno mislim da danas više neke razlike nema jer se sve ionako proizvodi u Kini, samo su naljepnice (i možda kasniji suport kod brand name PC-a malo bolji iako je frend nedavno kupio ThinkPad-a P serije za 3k+ € i od prvog dana problemi s laptopom, a natezanje sa Lenovo suportom katastrofa. Na kraju nakon trećeg ili četvrtog popravka ga je prodao.

Na temu Intel vs AMD nemam što za pametno reči osim da osobno zadnjih xy godina ipak više volim AMD.

I da, cijene računala danas su općenito u padu jer je ponuda na tržištu ogromna, a proizvodnja komponenti sve jeftinija tako da... odluka je opet na tvom rođaku i njegovim potrbama.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"