Problemčić kod dizanja :)

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Jeremija
Spol: M

Problemčić kod dizanja :)

Post Postao/la Jeremija »

bertone je napisao/la:Ak malo zapne kod dizanja je ok, bitno je da se poslije ne ruši samo tako :zvizdi
Ipak je linux monolitan tako da se ne ruši :)
slika

slika

Dugo to traje jel?
Tko živi u nadi umire u gov....
rudar

Re: Problemčić kod dizanja :)

Post Postao/la rudar »

Sporo podizanje sustava nije vezano uz neku problematičnu poruku ili opomenu koja se može pročitati, barem koliko vidim iz tvoje ilustracije. Ovdje mi se nameće posve banalna misao da se sustav sporo podiže zbog HDD-a.

Ako se umjesto HDD rabi druga vrsta diska, SSD, onda je podizanje višestruko brže. Toliko znam iz vlastitog iskustva; dok sam rabio HDD kao instalacijski disk u računalu, također je trebalo 40-ak sekundi da se sustav podigne, dok mi sa SSD-a treba svega desetak sekundi (čak i kad imam dual-boot, s Win 10 Home kao alternativnim OS-om).

S druge strane, baš kod podizanja Kubuntu 22.04 uspijevam pročitati poruku

Kod: Označi sve

Firmware bug: ACPI does not cover the entire command/response buffer
, kao što je opisano na ovom linku https://askubuntu.com/questions/1235714 ... -cover-the

Korisnici načelno savjetuju da se ta opomena zanemari i slijedim njihovu preporuku, jer mi ovo ne stvara teškoće.
rudar

Post Postao/la rudar »

Imam dual-boot na desktopu, Kubuntu LTS 22.04 i MS Windows 10 Professional. Ova verzija Kubuntu bit će službeno podržana još približno četiri mjeseca. Stoga nisam htio nadograditi Kubuntu na novu verziju LTS 24.04, iako me uredno opominje, jer mi je sve donedavno sustav bio izvrsno posložen. Nažalost, pojavila se teškoća koja može postati ozbiljna.

Pri podizanju sustava (Grub 2.04) odbrojava 25 sekundi, a donedavno je odbrojavao samo deset. Pritisnem Enter da ne čekam, no kod podizanja Kubuntua proces teče primjetno sporo, ponekad se čak i smrzne, a kad ga i podigne onda nije baš responzivan. Spor je i smrzava se. Slična je situacija i s Windows 10. Znao bih ga tada resetirati ili čak nasilno isključiti i opet uključiti nakon desetak sekundi. Taj postupak nekad bi pomogao (vidio bih da odbrojava otprije uobičajenih deset sekundi kad se pojavi Grub 2.04 i potom bi računalo opet normalno radilo, brzo i responzivno), ali nekad i ne bi.

Opazio sam također da zapne u petlji ukoliko ga naglo ugasim nakon što sam imao nekoliko otvorenih aplikacija. Ugasim ga normalno kroz Shut down, monitor se zacrni, ali računalo i dalje tiho radi, pa bih ga isključio onako kako se ne preporučuje, na tipku. Međutim, tek ako uredno zatvorim sve aplikacije koje sam pokrenuo, normalno se isključi kroz Shut down.

Posumnjao sam da je u pitanju SSD, ali provjeravajući disk kroz preporučene programe za dijagnostiku u oba operativna sustava (Linux i Windows) dobio sam odgovore da je sve u redu i disk ispravan. Računalo je, doduše, iz druge ruke, "refurbished", no prošle su samo dvije i po godine od kupovine, odnosno jedna i po godina od isteka garancije.

Uz pretpostavku (i nadu!) da problem nije hardverske prirode, bi li pomoglo da se odreknem svoje udobnosti i napokon nadogradim Kubuntu na 24.04 LTS? Ne znam u čemu je problem, a počinje mi ozbiljno smetati.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

SSD je SATA i NVME?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Nije NVMe. U pitanju je SanDisk SD8SN8U-512G-1006. Više informacija o disku našao sam ovdje: https://smarthdd.com/database/SanDisk-S ... /X4120006/

Također

sudo lshw -class disk
 *-disk:0                  
       description: ATA Disk
       product: SanDisk SD8SN8U-
       physical id: 0
       bus info: scsi@0:0.0.0
       logical name: /dev/sda
       version: 0006
       serial: 172105803449
       size: 476GiB (512GB)
       capabilities: partitioned partitioned:dos
       configuration: ansiversion=5 logicalsectorsize=512 sectorsize=4096 signature=deeed17c
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Za početak otvori komp, isključi SATA kabl sa MBO i diska, mekim kistom očisti utore/konektore na MBO, disku i SATA kablu. Ako nisu ugrađen SATA kabl sa bravicom, kupi jedan s bravicom pa probaj kako radi.

Ako se ista stvar sa usporavanjem događa i na Linuxu i na Windowsu, onda stvar nije u OS-u nego hardveru,... eventualno probati nadograditi firmware MBO ako ima neki noviji.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Hvala, @bertone, ali bilo kakav fizički rad na računalu meni ne dolazi u obzir. Mogu ga jedino odnijeti u servis; osobno neću poduzeti s te strane apsolutno ništa.

Što se softverskih intervencija tiče, poduzeo sam prvi elementarni korak da sam sve podatke presnimio na vanjski disk i tako pripremio cjelovitu zaštitnu kopiju. Mogu pokušati problem riješiti nadogradnjom na Kubuntu LTS 24.04.1 ili pak nadograditi samo grafički driver.

U međuvremenu sam pronašao opis istog problema koji me zaokuplja https://askubuntu.com/questions/1463211 ... 22#1463322 i predloženo je rješenje s nadogradnjom drivera https://launchpad.net/%7Eoibaf/+archive ... cs-drivers

Pokušat ću s tim.
rudar

Post Postao/la rudar »

Isprobao sam oba predložena rješenja.

Prvo sam pokušao nadograditi samo grafički driver, ali to me nije osobito usrećilo. Kad sam dan kasnije ponovo pokrenuo računalo, neprekidno je bilo na rubu smrzavanja, pokretanje prozorčića s dodatnim funkcijama pomoću Alt+F2 nije radilo, jedva se otvarao Menu (odnosno Application Launcher) pritiskom na Super tipku, a Firefox je slabašno tinjao i stalno se gasio.

Zatim sam pokrenuo nadogradnju cijelog sustava s Kubuntu 22.04.5 LTS na Kubuntu 24.04.1 LTS. Trajalo je relativno kratko, nepunih pola sata (pri čemu mi veza nije idealna, još uvijek preko "parice", pa doseže do 2.5 Mb/s pri učitavanju), ali nikakvih teškoća pritom. Kad sam prije približno dvije godine nadograđivao 20.04 LTS na 22.04 LTS bilo je veselja i potrebe za više naknadnih intervencija, dok je sad sve prošlo glatko, automatski, nemam prigovora.

Nakon resetiranja ustanovio sam da računalo radi normalno. Dva-tri puta u zadnjih nekoliko sati sam ga namjerno resetirao, ili čak gasio i opet uključivao u razmaku od jednog sata i sve je u najboljem radu, kao novi. Ne znam što je ranije zapelo.

Možda je neka nadogradnja u starijoj verziji LTS bila odviše zahtjevna i smetala ostalima, ili je pak problem bio s čišćenjem diska. Vidim to i sad, kad u terminalu pokrenem

sudo fstrim --all
dočeka me

fstrim: /home: the discard operation is not supported
Prijavu ove greške vidio sam na nekoliko foruma na webu, ali nisam shvatio o čemu se radi, niti ponuđene korake kojima se navodno mogla ispraviti. Zato nisam dalje intervenirao i uz umjereni optimizam čekam nastavak priče.
rudar

Post Postao/la rudar »

Zadnja dva-tri dana moj Fujitsu radi gotovo besprijekorno, nije bilo ranijih teškoća pri dizanju (odnosno, ne pada u beskrajnu petlju i blokadu) niti se smrzavao tijekom rada (prosječno 5-6 sati dnevno).

Međutim, spazio sam drugi problem: iako PC ima dvojno dizanje, MS Windows 10 Professional i Kubuntu 24.04, podiže se isključivo Kubuntu. Uopće ne vidim Grub.

Nije ta promjena nastupila preko noći, nego sam vidio da se nešto događa približno u zadnja dva tjedna, a sad je sve eskaliralo. Grub je prvo odbrojavao deset sekundi da podigne izabrani OS (tako je bilo sve otkako sam instalirao Kubuntu 20.04, još prije nepune tri godine). Otprije desetak dana vidio sam da odbrojava trideset sekundi, a sad ga naprosto ne vidim. Uključim ili resetiram računalo, pojavi se logo Fujitsu, možda pola minute potom na monitoru sve je crno i onda se pojavi logo Kubuntu i podiže Kubuntu. Nema traga od Gruba ni od Windowsa.

Nisam apsolutno ništa dirao u Grubu od instalacije i meni je Kubuntu neusporedivo važniji nego Windows, ali ipak ovo nije normalno. Znate li možda rješenje?
rudar

Post Postao/la rudar »

U međuvremenu sam naletio na prijedlog popravljanja i reinstalacije Gruba:

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair
To sam izvršio i resetirao računalo. Čini se da je koristilo, jer sam vidio normalan Grub, na njemu oba OS-a, Kubuntu (navodi ga kao Ubuntu, što nije bitno) i Windows 10. Odbrojavao je deset sekundi, sve normalno kao prije. Možda sam pogodio rješenje, a neka nadogradnja Kubuntua ili Windowsa poremetila Grub.
Odgovori