Cent OS instalacija

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

TheDado
Spol: M

Cent OS instalacija

Post Postao/la TheDado »

Bok svima, ja sam novi. Igram se s Linuxom pa sam zapeo na problemu. Pokušavam instalirati Cent OS 9 stream, međutim nedugo nakon početka instalacije javi mi se unknown error. I to je to. Što se događa? Probao sam net međutim ne nalazim rješenje. Zna li netko?
rudar

Re: Cent OS instalacija

Post Postao/la rudar »

Mogao si pružiti više informacija o problemu koji se pojavio. Recimo, kojim si medijem pokušao instalirati, preko DVD-a ili USB sticka?

Pogledao sam ima li što općenito korisno na webu i naletio sam na ovo: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=2058439

Tamošnja mala rasprava završava sljedećim zaključkom:
I noticed the same errors in the logs and decided to download CentOS-Stream-9-20220224.0-x86_64-boot.iso. Copied to USB device using dd and checked using sha256sum to verify the download was accurate. Started install again and it completed successfully.
Drugim riječima, skini opet instalacijsku sliku, premjesti je u Home folder. Jednostavnosti radi, preimenuj sliku (desni klik miša, pa Rename) do oblika, predlažem, CentOS-Stream-9.iso. Potom uzmi USB-stick odgovarajuće veličine i pripremi ga za instalaciju naredbom dd u terminalu, odnosno:

Kod: Označi sve

dd bs=4M if=/home/TVOJEIME/CentOS-Stream-9.iso of=/dev/sdc
Pritom umjesto
TVOJEIME
navedi svoje ime koje si izabrao u računalu (ja sam rudar), a prije cijele operacije provjeri gdje se nalazi USB-stick. U gornjem primjeru je na sdc, a doznat ćeš gdje se nalazi upisavši prethodno u terminal
lsblk
ili
sudo fdisk -l
Ukratko, postupak je sljedeći:

1) preuzmi instalacijsku sliku; ne znam odakle si je već preuzeo, ja sam vidio ovaj link https://mirror.stream.centos.org/9-stre ... 86_64/iso/

2) premjesti sliku iz Downloads u Home, pomoću običnog Copy+Paste

3) preimenuj sliku (desni klik miša, pa Rename) do oblika, predlažem, CentOS-Stream-9.iso.

4) umetni u računalo USB stick odgovarajuće veličine

5) provjeri u terminalu (ili pomoću aplikacije GParted) gdje se taj USB stick točno nalazi

6) pretpostavljajući da je u sdc, u terminalu upiši i pokreni gore spomenutu naredbu koja počinje s
dd
, pri čemu moraš prethodno prilagoditi
TVOJEIME
i zamijeniti ga onako kako si se nazvao u PC-u.

Ukoliko si početnik u GNU/Linux sustavu, preporučujem ti da zasad ostaneš uz Linux Mint, koji si ranije već instalirao. Savjetujem ti da ne ulaziš sad u CentOS. Dakle, sve što sam gore napisao može ostati kao prijedlog za rješenje problema, što bi zbilja trebalo funkcionirati na temelju zaključka iz rasprave s drugog sitea, ali preporučujem ti da zasad izbjegneš ovu pustolovinu i ostaneš uz Mint.
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Ma našao sam na YouTube neki tutorial od freecode Camp i on traži da se instalira Cent OS međutim taj đavo se neda instalirati.
rudar

Post Postao/la rudar »

Sve se da instalirati, ali činjenica je da CentOS definitivno nije među najpopularnijim distrama na osobnim računalima. Svatko bira svoj put, ti ne moraš slijediti savjete korisnika ovog foruma nego tutorijale s Youtubea, no ja bez sumnje podupirem ranije preporuke @Cooleecha i @bertonea da se zasad držiš Linux Minta (pogotovo zato jer si ga već instalirao). Ako ne kaniš u bliskoj budućnosti održavati neki složeni server, ostavi zasad CentOS po strani.
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Ne znam za CentOS, ali za UEFI instalaciju nema potrebe koristiti dd i uništiti podatke na USB sticku. Dovoljno je samo raspakovati sadržaj ISO arhive kao zip direktno na USB stick. Još bolja opcija napraviti Ventoy i onda možeš imati više ISO slika i šta god još želiš na USB sticku.
rudar

Post Postao/la rudar »

Meni USB stick služi isključivo za kratkotrajnu pohranu i odavno sam navikao sve brisati i snimati ponovo, po potrebi. A priprema butabilnog sticka naredbom dd pokazalo mi se kao puno pouzdanije rješenje, nego koristiti posebne programe u tu svrhu. Vlastito iskustvo, eto.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Kako već skoro godinu dana koristim LMDE 6 u njemu nativno postoji alat za formatiranje USB-a i drugi za kreiranje bootabilnih USB-a i do sada me ni jednom nije zeznuo, a kako već ima Linux Mint čemu komplicirati kad ima gotova GUI rješenja udaljena dva klika mišem.

PS: Jbg, što sam stariji, to sam ljeniji :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Ja sam se gore raspisao pokušavajući objasniti gdje se što nalazi i kako to provjeriti. Ako je jednom sve na svojem mjestu, onda je dd jednostavniji: kopira i zalijepi u terminal jedan jedini redak, doda sudo i pritisne Enter. A prije ili kasnije treba naučiti neke osnove terminala, to je ipak korisnije od grafike.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ti si još mlad :hihi ... šalu na stranu, slažem se da je u masu stvari terminal brži i bolji, a i da treba učiti.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Da, mlađi sam gotovo dva mjeseca, što se forumskoga staža tiče.

U cijeloj ovoj priči zapravo me zanima zašto @Dado želi baš CentOS. Znam da je ta distra zakon među serverima, pa čovjek ima možda profesionalni interes, ali u njegovim prvim postovima nisam prepoznao baš IT eksperta (ništa zlo ne mislim).

A radoznalost i nepromišljenost s moje strane i jesu značajke neke (davne) mladosti :hihi
Odgovori