U svjetlu trenutno aktualnog bojkota trgovina i uslužnih djelatnosti pitam se zaslužuju li isti postupak specijalizirane trgovine računalima i informatičke opreme općenito.
Konkretno, jedna popularna hrvatska trgovačka tvrtka specijalizirana za prodaju računala i srodne opreme, koja je već godinama na našem tržištu (ne bih o detaljima), u roku od 24 sata primjetno je poskupjela jednu konfiguraciju koja mi je baš "zapela za oko". Znam da su uvoznici i da domaća proizvodnja hardvera gotovo i ne postoji, ali uvoznici su svi, a ipak nisam zapazio takve skokove kod konkurencije (samo što konkurencija, nažalost, nema baš tu konfiguraciju koja se meni svidjela).
Ne želim sad podići nekakav stijeg pobune, ali prosvjedujem, izražavam svoje nezadovoljstvo i zanima me što mislite.
Nameće mi se još jedno pitanje, iako nikakve veze s bojkotom i prethodno iznesenim problemom nema, pa neka ga administratori premjeste na drugo mjesto ako izazove interes (lako ću parafrazirati početak teksta). Dakle, među popularnim brendiranim računalima zapazio sam da samo Dell često dolazi s instaliranim GNU/Linux distrom, i to s Ubuntuom. To nisam vidio ni kod HP-a ni kod Lenova, a smatram ih najčešće zastupljenim proizvođačima na našem tržištu. Nisam ranije imao teškoća kupujući računala bez OS-a (uglavnom desktop računala, rjeđe laptope) i instalirajući potom Linux distre na njih, bez obzira o kome se radilo od ove trojke, ali eto, samo Dell koliko vidim u startu nudi Ubuntu. Je li u pitanju neki partnerski odnos između Della i Canonicala?
prodavači i proizvođači
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Re: prodavači i proizvođači
Bojkot svima, ne samo njima!
Vlasnik sam svog starog službenog laptopa Dell Latitude 5500, na njemu imam Arch (naravno, što ste očekivali) i radi savršeno.
Ne znam za ikakve dogovore Della s Canonicalom, ali mogu jamčiti za Dell laptope po pitanju kompatibilnosti. Za kvalitet.. izbjegavati seriju 3xxx.
Vlasnik sam svog starog službenog laptopa Dell Latitude 5500, na njemu imam Arch (naravno, što ste očekivali) i radi savršeno.
Ne znam za ikakve dogovore Della s Canonicalom, ali mogu jamčiti za Dell laptope po pitanju kompatibilnosti. Za kvalitet.. izbjegavati seriju 3xxx.

Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Prodavače/preprodavače novih računala (i komponenti) u HR bojkotiram već desetljeće (vjerojatno i više).
Uglavnom kupujem rabljena iz Engleske ili Njemačke prek poznanika. Ako mi treba nešto novo onda opet idem prek poznanika koji doduše ima firmu za prodaju i servis računala, ali komponente ne nabavlja preko Hrvatskih uvoznika već preko Njemačkih ili Talijanskih tako da em su cijene niže, em su komponente kvalitetnije (da, još uvijek ima razlike u kvaliteti komponenti koje idu za recimo Njemačko tržište spram Hrvatskog.
Što se tiče Dell-a, susreo sam se s par komada s predinstaliranim Ubuntuom, ali sreo sam se i s par Lenovo ThinkPada T serije s predinstaliranim Ubuntuaom tak da nije eto Dell jedini.
Ako te pak zanimaju Dell laptopi, baci oko na nedavno otvorenu temu na PCE forumu gdje se okupljaju prebjezi s ThinkPada na Dell
... što se mene tiče ja za sad ostajem na Lenovu (trenutno koristim ThinkPad T14s AMD) jer sam uvijek imamo manje problema s Lenovom nego s Dellom 
Uglavnom kupujem rabljena iz Engleske ili Njemačke prek poznanika. Ako mi treba nešto novo onda opet idem prek poznanika koji doduše ima firmu za prodaju i servis računala, ali komponente ne nabavlja preko Hrvatskih uvoznika već preko Njemačkih ili Talijanskih tako da em su cijene niže, em su komponente kvalitetnije (da, još uvijek ima razlike u kvaliteti komponenti koje idu za recimo Njemačko tržište spram Hrvatskog.
Što se tiče Dell-a, susreo sam se s par komada s predinstaliranim Ubuntuom, ali sreo sam se i s par Lenovo ThinkPada T serije s predinstaliranim Ubuntuaom tak da nije eto Dell jedini.
Ako te pak zanimaju Dell laptopi, baci oko na nedavno otvorenu temu na PCE forumu gdje se okupljaju prebjezi s ThinkPada na Dell

Čini se da poslovno partnerstvo između Della i Canonicala postoji još od 2009, sudeći barem po https://ubuntu.com/dell
To bi trebao biti odgovor na moje ranije pitanje zašto baš Dell desktopi ponuđeni na prodaju u našim specijaliziranim trgovinama imaju relativno često instaliran Ubuntu kao OS, dok se isto ne može reći za HP i Lenovo, kao glavne konkurente Dell desktop računalima kod nas.
Laptopi mi nisu toliko "napeti", ne privlače me koliko klasična desktop računala. Istina, ne mogu se požaliti: stari Lenovo G500 služi mi valjda još od 2013, bez teškoća i bez servisa čak.
No, ostaje ranija tvrdnja: standardna računala (ne rabljena) u ovom trenutku izgledaju preskupo. To je bilo još razumljivo dok su posvuda sanjali o Bit-coinu i grabili jake grafičke kartice, ali grafičke nisu više toliko tražena roba, koliko znam, pa ne vidim baš opravdanja za visoke cijene.
To bi trebao biti odgovor na moje ranije pitanje zašto baš Dell desktopi ponuđeni na prodaju u našim specijaliziranim trgovinama imaju relativno često instaliran Ubuntu kao OS, dok se isto ne može reći za HP i Lenovo, kao glavne konkurente Dell desktop računalima kod nas.
Laptopi mi nisu toliko "napeti", ne privlače me koliko klasična desktop računala. Istina, ne mogu se požaliti: stari Lenovo G500 služi mi valjda još od 2013, bez teškoća i bez servisa čak.
No, ostaje ranija tvrdnja: standardna računala (ne rabljena) u ovom trenutku izgledaju preskupo. To je bilo još razumljivo dok su posvuda sanjali o Bit-coinu i grabili jake grafičke kartice, ali grafičke nisu više toliko tražena roba, koliko znam, pa ne vidim baš opravdanja za visoke cijene.
Mislim da je to partnerstvo započelo negdje kad i pojava Windows Viste. Izgledalo je da Ubuntu u suradnji sa Dellom ima odličnu šansu. Međutim, skuplja su bila Dell računala sa instaliranim Ubuntuom nego sa instaliranim Windowsima. Taj paradoks im je dobro naštetio. Ovo je sve napisano po sjećanju, pa ....
Nema veće religije od istine!
Sad sam na brzinu provjerio i tvrdi se da je Microsoft službeno ponudio Vistu krajem siječnja 2007, dakle približno dvije godine prije nego što je datiran službeni početak partnerstva između Della i Canonicala. No, da, može se načelno reći da se ta dva događaja podudaraju.
Možda ih je "ubila" reklama. Valjda svatko zna što je MS Win, dok većina korisnika vidi Linux kao nešto egzotično i čak problematično, pa je zbog slabe distribucije cijena postala veća, što je doista apsurdno. U svakom slučaju, meni je drago što Dell desktopi i danas znaju nuditi već instalirani Linux (neka je i Ubuntu!) i šteta je što drugi nisu pošli njihovim tragom.
Ubio ih je problem s kompatibilnošću hardvera u to vrijeme i guranjem broadcom wifi-a koji je koliko toliko ispravno radio samo na Ubuntuu koji je došao predinstaliran na baš tom laptopu i sa trom verzijom Ubuntua jer dizanjem sa recimo 12.04 na 14.04, natjerati wifi da radi kao prije je bilo gotovo nemoguće.
U redu, imao sam i ja velikih teškoća s wi-fi karticom na Lenovo laptopu, koristeći Debian Testing čija je svaka novija verzija uredno gasila moj internet. O tome sam ovdje puno pisao, prije puno godina.
Međutim, danas ne govorim o laptopima, nego o desktop računalima Dell, koja se kod nas nude na prodaju često s Ubuntuom i time se razlikuju od drugih brendiranih desktop računala. To nisam baš vidio kod Acera, Asusa, HP, Lenova, pa pretpostavljam da je razlog poslovna suradnja između Della i Canonicala. Možda su u međuvremenu zajedničkim snagama svladali hardverske i softverske teškoće; osobno me njihova suradnja veseli, iako ne bih u ovom trenutku kupio takvo računalo.
Međutim, danas ne govorim o laptopima, nego o desktop računalima Dell, koja se kod nas nude na prodaju često s Ubuntuom i time se razlikuju od drugih brendiranih desktop računala. To nisam baš vidio kod Acera, Asusa, HP, Lenova, pa pretpostavljam da je razlog poslovna suradnja između Della i Canonicala. Možda su u međuvremenu zajedničkim snagama svladali hardverske i softverske teškoće; osobno me njihova suradnja veseli, iako ne bih u ovom trenutku kupio takvo računalo.