Pozdrav svima!
Baš mi je drago što ste mi se javili a i što ste se zainteresirali za temu

70 pregleda u dva dana wow!

Nastavni plan i program za informatiku izrađen je u skladu s HNOS-om i u njemu se baš nigdje ne spominje koji se programi moraju koristiti u nastavi.
Znanja koja učenici moraju steći su opisana npr. na sljedeći način:
20. Oblikovanje teksta
Ključni pojmovi: označivanje nabrajanja u tekstu, umetanje objekata (slika, simbola, broja stranica).
Obrazovna postignuća: oblikovati tekst umetanjem simbola, slike, obruba i ostalih efekata.
Bitno je da učenici nauče kako nešto učiniti neovisno o programskoj opremi koju koriste. No, nažalost ministarstvo je kupilo licence za Microsoftove proizvode, a i nakladnici izdaju knjige bazirane na Microsoftu jer misle da nitko ne koristi linux, pa im se neće isplatiti tiskati takve udžbenike.
osim toga u državnom vrhu postoji sklonost Microsoftu, pa je tako komisija odobrila udžbenike školske knjige za 6. razred gdje se jedno poglavlje naziva MS Word, a drugo MS PowerPoint.
Što se tiče poučavanja na PMF- Matematičkom odjelu, tamo se jasno i glasno kaže da udžbenik nije sveto pismo nego samo primarni izvor znanja. Nažalost učitelji udžbenike koriste kao jedini izvor znanja, a pogotovo od kad su izdavači uz udžbenike počeli učiteljima davati i pripreme za sat i popratne materijale.
ja sam odlučila napraviti vlastite materijale i udžbenik baziran na linuxu. Voljela bih da mi se pridruže i ostali učitelji koji misle isto.
Pozdrav svima!