Molim za pomoć,
kompajlirajući nešto uništio sam GUI. Komp se dizao u terminal modu.
Kako imam dvije particije Root i Home odlčio sam instalirati nanovo OS na Root računajući kako će to riješiti moj problem. Međutim nakon instalacije više se ne diže ni u terminal modu. Nakon gruba se smrzne.
Ubacim live CD i vidim oba dvije particije sa svim file-ovima. Njih bi mogao iskopirati pa nanovo instalirati sve, ali problem je u .evolution-u. Njega mi neda kopirati (nemam dozvole) a mailovi su mi najvažniji.
Pitanje:
kako nanovo instalirati Ubuntu na root particiju a da on koristi postojeći home ( sa live cd-om vidim da je na root particiji napravivo svoj home Documents, Videos...)
Hvala
Root-Home
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Root-Home
Ovako,
jedan dio je riješen. Ponovo sam napravio instalaciju na root particiju i sve je prošlo ok.
Vjerovatno sam umjesto ext2 izabrao ext4 a zašto, bo?
Ostao je problem što home particiju ne koristi kao home. Kako dalje?
jedan dio je riješen. Ponovo sam napravio instalaciju na root particiju i sve je prošlo ok.
Vjerovatno sam umjesto ext2 izabrao ext4 a zašto, bo?
Ostao je problem što home particiju ne koristi kao home. Kako dalje?
Trebao si prilikom instalacije odabrati da koristi postojeću particiju kao /home a naknadno možeš i ovako https://help.ubuntu.com/community/Parti ... ome/Moving
Hvala
Baš to i čitam.
Neznam u kojem koraku to pita osim kod particioniranja. Da sam postojeću particiju izabrao za /home nebi li je formatirao?
Idem sada probati ovako na duži način. Možda usput još nešto naučim.
Pozdrav
Baš to i čitam.
Neznam u kojem koraku to pita osim kod particioniranja. Da sam postojeću particiju izabrao za /home nebi li je formatirao?
Pozdrav
Imas posebno za oznaciti da formatira particiju kada je oznacis kao /home cini mi se...dalmos je napisao/la:Hvala
Baš to i čitam.
Pozdrav
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Tako je, ako ne odabereš formatiranje on će koristiti već postojeću/staru particiju za /home , ne budeš ostao bez podatakazole052 je napisao/la:Imas posebno za oznaciti da formatira particiju kada je oznacis kao /home cini mi se...dalmos je napisao/la:Hvala
Baš to i čitam.
Pozdrav
Nije mi dao vrag mira pa sam išao probati još jednom.
U pravu ste, za ext4 ima kućica format ili ne
... a sve je tako jednostavno
hvala
U pravu ste, za ext4 ima kućica format ili ne
... a sve je tako jednostavno
hvala