Jedna relativno nova distribucija. Velike stabilnosti bez verzioniranja. Postoje samo veliki updatejti koji bi se mogli nazvati nova verzija, ali nisu. Dolazi bez grafickog sucelja i instalacijski CD je velik svega 150 mb. Nije radjena za pocetnike. Trazi veliko znanje GNU/Linux sustava, a veliki je naglasak na izvrsnom poznavanju *.conf fileova jer ih prilikom instalacije morate sami podesiti. Koristi svoj package manager pod imenom pacman - radjen samo za konzolu. Izrada vlastitog paketa je veoma lagana i trazi znanje prepisivanja(:') istina). *.deb odnosno *.rpm paketi su(moram reci) teski za izraditi naspram izrade pacman paketa. KDE je medju najbrzim na svijetu. Naravno file-system je ext3 ili KillerFS(ReiserFS :')).
Preporucam svima koji misle da znaju Linux sistem da se uhvate posla i instaliraju ovaj predivan sustav. Naravno tu su i preporuke svima koji zele dublje uci u sam GNU/Linux sustav.
Pisem ovo da bih "natjerao" korisnike koji su vec neko vrijeme u Linux sustavu da se nauce kako sam GNU/Linux sustav funkcionira, kako se radi s konzolom, kompajliranje kernela(univerzalan nacin(make, make modules_install, make install)) - naravno kompajliranje nije potrebno, ali daje veliki uvid kako sam kernel radi(preporucam da se nekoristi stari config file od kernela - znam biti ce jedno desetak puta kernel panic, ali ljudi, tako sam ja radio). Zatim postavljanje GUI-ja daje veliki uvid kako sam X server radi, podesavanje xorg.conf rucno bez automatizacije. npr, nakon sto sam rucno instalirao KDE onda sam skuzio kako KDEovi moduli rade i na koji princip "razgovaraju" jedan s drugim.
Eeee, nadam se da ce ovo imati utjecaja za intermediate korisnike te da ce netko ipak poslje ovoga htjeti nauciti kako im sustav radi.