Nedavno sam kupio novi Toshibin laptop (http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziT ... ra=5530153) sa instaliranom Vistom. Nakon par sati prčkanja po Visti fino sam se odlučio vratiti na XP (mislim da ovo sve govori o mom dojmu o Visti). Bilo je problema tokom instalacije oko prepoznavanja SATA diska, no driveri i nLite su to lako riješili (budući da u nove laptope ne stavljaju floppy baš
I tako surfajući, nabasao sam na neki članak o Linuxu, pročitao ga i jako se zainteresirao za taj OS. Instalirao sam Ubuntu distribuciju (budući da je on najčešće spominjana). Instalacija je prošla glatko, većina važnijih drivera prepoznata, pa sam krenuo u istraživanje Ubuntu-a. Nakon toga odlučio sam malo eksperimentirati i isprobati druge distribucije (jer ako je Ubuntu ovako dobar kakve li su druge distribucije).
Isprobao sam PCLinuxOS - katastrofa, verzija je iz 2007, sučelje KDE (ili kako se to kaže, puno raznoraznih boja, kao da sam instalirao lošiju verziju Windowsa), budući da je verzija iz 2007 nije mi prepoznata niti instalirana kako spada LAN kartica, kao ni zvuk a o grafici da ni ne pričam, ukratko katastrofa. Bez previše filozofiranja i mučenja oko instaliranja drivera lijepo sam rekao zbogom toj distribuciji
Nakon toga probao sam Fedoru - opet KDE (razlike KDE/GNOME sam tek kasnije surfanjem rastumačio i shvatio da mi se puno više sviđa GNOME). Prepoznao mi je nešto, nešto ne a kad sam ubacio cd sa mp3 glazbom, player me lijepo preusmjerio na mjesto gdje mogu kupiti codece za toliko i toliko dolara a nakon toga ja sam rekao doviđenja Fedora.
Onda sam probao Mandrivu (da ne duljim, moj drugi izbor, odmah nakon Ubuntua) a na kraju isprobah i OpenSUSE. Dobra distribucija, između ostalog, pomogla mi da shvatim da je dosta testiranja
E sad. Imam par pitanja za vas koji ste duže u svemu ovome.
Grafika - s obzirom da mi je sustav sam ponudio "restricted drivere" za grafičku karticu (ATI RADEON Mobillity 2600HD) zanima me dali je to to ili mi preporučujete da instaliram drajvere sa ATI službene stranice koji su u .run ekstenziji.
Zvuk - prepoznat je bez problema no čini se da je slabiji nego u Windowsima pa me zanima dali nekako mogu "pojačati" zvuk (driveri ili slično) jer dosta je slab, pogotovo kad se gleda video (DVD) iako ga pojačam do kraja.
Bluetooth - prepoznat, no budući da koristim bluetooth miš moram ga spojiti svaki put kad se logiram (hidd --search). Zanima me dali netko zna kako konfigurirati da ga sustav prepoznaje automatski pri podizanju (još to nisam uspio riješiti).
Kamera - nakon traženja i surfanja konačno sam ju uspio dovesti u funkciju uz instaliranje codeca (kamera je Chicony, USB)
Mreža - sustav se automatski pobrinuo za konekciju, budući da mi je ruter namješten u routing mode oko toga nije bilo problema. Zanima me na koji način manualno postaviti konekciju ili ostaviti ovako ali otvoriti port za Transmission. Pa ako netko zna, molim pomoć. Bežična mreža je isto prepoznata, no budući da to ne mislim koristiti u dogledno vrijeme, nisam se upuštao u istraživanje.
USB portovi mi rade bez problema.
Mogu li i kako instalirati fontove koji su slični Windowsima (ili koje koristi Firefox u Windowsima) jer mi je rezolucija velika (1440x900) pa mi slova na nekim stranicama dosta nespretno i nečitko izgledaju?
Za kraj, zanima me kako postaviti Hibernate opciju jer izgleda da ne radi (javlja mi neku grešku a sistem se resetira - možda je to do n ekih programa u pozadini koji onemogućuju Hibernate opciju). Dali mi za ovaj hibernate trebaju oni gore spomenuti ATI driveri ili postoji neki drugi način za konfiguriranje?
Ispričavam se na podužem postu:) ali eto, tu sam spojio pozdrav sa stvarima koje me zanimaju kao početnika u Ubuntu-u.
Pišem ovo sa Ubuntua i prčkajući po njemu sve više mi se sviđa. Pretpostavljam da ću se totalno prebaciti na ovaj sustav ali za sada sam još uvijek na dual-boot dok se malo ne upoznam sa Linuxom.
Još jednom, pozdrav svim Linuxašima a onima koji još nisu isprobali Linux svakako savjetujem da probaju (po mom amaterskom mišljenju i s obzirom na gore spomenuta testiranja, preporučujem da počnu sa Ubuntu-om).