Google Summer of Code 2011

Google Summer of Code je globalni program koji nudi studentske stipendije programerima za pisanje koda za razne open source programske projekte. Ove godine će GSoC podržati GIMP sa pet novih projekata, a to su:

  • Adaptivno kloniranje
  • GtkEntry-Widget umjesto GimpSizeEntry
  • iWarp kao alat
  • GIMP filteri kao GEGL operacije
  • OpenCL u GEGL

Adaptivno kloniranje

Adaptivnim kloniranje Barak Itkin uz pomoć mentora Michaela Natterera pokušava poboljšati alate za kloniranje u GIMP-u korištenjem novog algoritma. Drugi cilj je korištenje hardverskog ubrzanja da bi se adaptivno kloniranje dobro obavljalo.

GtkEntry-Widget umjesto GimpSizeEntry

Enrico Schröder i mentor Martin Nordholts rade na zamjeni GimpSizeEntry Widgeta sa GtkEntry-Widgetom.

iWarp kao alat

Michael Mure je već uspješno razvijao GIMP, a ovog puta radi na GIMP iWarp filteru. Taj filter bi trebao biti pretvoren u alat kojim će biti moguće raditi izravno na platnu (poput Liquify filtera u Adobe Photoshopu). Mentor za ovaj projekt je Alexia Death.

GIMP filteri kao GEGL operacije

Vrlo važna stvar za GIMP filtere je portanje starih filtera u nove, temeljene na GEGL-u, za što je zadužen Robert Sasu, pod mentorstvom Murkund Sivaraman.

OpenCL u GEGL

Victor Oliveira brine se o još jednom vrlo važnom projektu za GIMP, a to je ubrzanje GIMP-a preko OpenCL-a putem GEGL-a. Cilj je koristiti GPU shader preko OpenCL-a (ako je prisutan ili dostupan od strane grafičke kartice), što bi rezultiralo velikim ubrzavanjem performansi s obzirom na paralelno izvođenje više procesa za jedan zadatak. João SO Bueno je Victorov mentor na ovom projektu.

Početak rada na projektima je 23. svibanj 2011. godine, a završetak se očekuje krajem kolovoza. Ako projekti budu uspješni mogli bi biti implementirani već u GIMP 2.8.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.