LMDE – djeda Debian u ruhu mlađahnog Minta

Linux Mint u svijetu Linuxa nesumnjivo dobiva sve više poklonika i polako dolazi u prvi plan. S razlogom. Jednostavan je za instalaciju i korištenje, stabilan i prijateljski nastrojen prema početnicima, a uz to ga razvijaju ljudi koji očito slušaju što njihova zajednica govori i ravnaju se po tome. Svaki novi projekt koji izađe iz radionice Clementove ekipe dočekujemo s odobravanjem, a komentari na naslovnici i forumu uvijek imaju pozitivnu notu. Mint je, mogli bi reći, postao ljubimac cjelokupne Linux zajednice.

Uz glavnu verziju Minta koja je, kao što znamo, vezana uz Ubuntu, već skoro dvije godine razvija se svojevrsni eksperiment i projekt unutar kuće – LMDE. Linux Mint Debian Edition u početku je bio malkice prilagođeni Debian s dodatkom multimedijskih paketa. Kao i svaki Debian zahtijevao je malo više truda i znanja o Linuxu da ga se upogoni. Ako ste imali sreće da je vaš hardver bio dobro podržan, LMDE je trebalo samo mrvicu ušminkati i sve bi bilo dobro. No, ako ste bili vlasnici egzotičnijeg hardvera koji se dobro slaže samo s vlasničkim driverima, morali ste pročitati na internetu i pokoju stranicu s uputstvima i pomučiti se da bi sve štimalo.

No, kako se radilo o Debianu, nitko se nije previše bunio. To se i očekivalo.

U posljednje vrijeme sve manje čujemo o problemima s instalacijom dodatnih drivera i općenito srećemo sve više zadovoljnih korisnika koji ovu “eksperimentalnu” distru koriste kao glavnu na svom računalu. I sve radi kako treba uz tek sitne i povremene nezgode koje se brzo riješe.

Budući da je postalo očito da je LMDE postao ozbiljna distribucija Linuxa, vrijeme je bilo da ga instaliram na svoje računalo i vidim kako će se taj djedica Debian u ruhu mlađahnog Minta nositi s originalnim Mintom. Iskreno, očekivao sam da korištenje LMDE-a i neće biti tako glatko iskustvo.

Prije same recenzije napominjem da sam ovaj LMDE instalirao negdje u sedmom mjesecu ove godine u planu kratkotrajnog korištenja i brzinske recenzije. Ljetni godišnji odmor je, naravno, produžio “deadline” za predaju ove recenzije, a jesenske obveze su taj rok još malkice pomakle. Rezultat je to da sada mogu pisati recenziju nakon gotovo četiri mjeseca korištenja LMDE-a. Prije nekoliko dana LMDE sam instalirao na još jedno računalo, pa sam u tekstu naveo kako se ta novija verzija LMDE-a razlikuje od one koju sam instalirao prije tri mjeseca.

Pa krenimo:

Testno računalo

Testno računalo bio je Acer 5750ZG koji već dvije i pol godine smjelo brodi vodama Linuxa i svojeg vlasnika još uvijek lijepo dočeka i obavi sve što se od njega traži. U konfiguraciji se nalazi dvojezgreni Intelov Core B950 procesor na 2,1 GHz-a, 6 GB RAM-a, hibridna Nvidia GeForce GT 540M, te Atherosova Wi-Fi kartica. Nvidia je isključena u BIOS-u računala jer ju slabo koristim pa time značajno produžim trajanje baterije.

Live DVD

Live DVD se podiže bez problema. Sav hardver je uredno prepoznat i prijašnji strah, da ću se s LMDE-om morati posebno pomučiti, polako nestaje. Bežična kartica se uredno spaja na kućnu mrežu.
Programi se uredno otvaraju i rad u Live verziji LMDE-a protiče bez problema.

Linux Mint Debian Edition Live DVD - Izgled radne površine
Linux Mint Debian Edition Live DVD – izgled radne površine

 

LMDE Live - Pokrenut Firefox
LMDE Live – pokrenut Firefox

 

Instalacija

Klik na ikonu za instalaciju i pokreće se ugodan grafički instaler. Sam instaler se razlikuje od onog u originalnom Mintu, ali to vas ne treba zabrinjavati. Koraci su jednostavni i sve je pregledno i ne zbunjuje. Istaknuo bih dvije stvari. Prva je standardno dobra podrška za jezike svojstvena Debianu, tako da će instalacija proteći ugodno i onima koji baš i ne vladaju stranim jezicima. Druga stvar je jedina zamjerka koju sam uspio pronaći tijekom instalacije, a radi se o nezgrapno izvedenom prozoru za odabir vremenske zone. Teško je “nabosti” Zagreb.
Podešavanje particija nije zbunjujuće i svako tko je bar jednom instalirao neku od distribucija Linuxa će se u ovom koraku bez problema snaći. Naravno, kao i uvijek savjetujemo da particije na koje namjeravate instalirati LMDE priredite prije same instalacije nekim od alata koji su primjereni za to. Gparted je primjerice dobar alat za particioniranje, a imaju ga gotovo sve distribucije Linuxa.

Iznenađujuće je da se tijekom instalacije nigdje ne može postaviti autologin. Njega ćete morati podesiti nakon instalacije u postavkama instaliranog sustava. Nije prevelik problem, ali ne bi bilo loše da je to uključeno u samu instalaciju.
Nakon podešavanja i unosa potrebnih podataka, kreće instalacija. Kako je to postalo uobičajeno i LMDE tijekom instalacije prikazuje slajdove kako vam tih par minuta dok instalacija prođe ne bi bilo previše dosadno.

LMDE - Izvrsna podrška za jezike svojstvena Debianu
LMDE – izvrsna podrška za jezike svojstvena Debianu

 

LMDE - jednostavno podešavanje particija za instalaciju
LMDE – jednostavno podešavanje particija za instalaciju

 

Teško je mišem pogoditi željeni grad
Teško je mišem pogoditi željeni grad

 

Obvezna prezentacija uz instalaciju
Obvezna prezentacija uz instalaciju

 

Da, zajednica je važna i to u Mintu posebno ističu
Da, zajednica je važna i to u Mintu posebno ističu

 

Na leđima divova
Na leđima velikana

 

Korištenje

Podizanje računala traje desetak sekundi duže od podizanja standardnog Minta. Autologin kod prvog podizanja nisam imao, no to sam riješio naknadnim podešavanjem u postavkama LMDE-a. (Postavke se nalaze pod:”Login Window” )
Nakon podizanja sustava dočekuje me gotovo standardni Mintov desktop u Cinnamon verziji. Da koristim LMDE znam samo po Debianovoj ikoni na slici radne površine. Da, i po sitnim i “grbavim” fontovima koji su takvi zato što Debian ne može koristiti licenciranu tehnologiju za izglađivanje fontova, tako da sam “grbave” fontove naravno i očekivao. Brza instalacija željenog fonta i njegovo postavljanje kao sistemski font i ovaj “problem” je riješen. Slova su nakon toga lijepa, zaglađena i primjerene veličine (mala napomena: prije par dana sam LMDE instalirao na drugom računalu i tu su fontovi izgledali nešto bolje. Moguće je da su u LMDE-u ipak pronašli način da se fontovi uljepšaju).

LMDE - Cinnamon
LMDE – Cinnamon

 

LMDE - Cinnamon meni
LMDE – Cinnamon meni

 

Verzija LMDE-a koju sam imao prije tri mjeseca nije imala niti jedan predistaliran wallpaper! Moram priznati da me je to razočaralo jer sam očekivao bar još nekoliko slika s LMDE temom. No, danas je to drugačije i LMDE sad dolazi s dobrim izborom wallpapera.
Sustav je brz, no ne baš i primjetno brži od klasičnog Minta. S obzirom na to da sam već ranije opisao rad na Cinnamon sučelju, eventualne znatiželjnike upućujem na raniju recenziju Minta s ovim sučeljem. Sve što je tamo navedeno vrijedi i za LMDE. Cinnamon više nije eksperimentalno sučelje, već se radi o punokrvnom takmacu KDE-u, Gnomeu i XFCE-u.
Budući da se ipak radi o Mintu, kreće isprobavanje onog po čemu je Mint poznat – podrška za multimediju. Videodatoteke se uredno otvaraju kao i videosadržaji na internetu. Youtube filmići rade bez problema. Moja skromna glazbena kolekcija također fino surađuje s LMDE-om.

Standardna plejada predinstaliranih programa brine se da odmah nakon instalacije dobijete sve što vam treba za rad na računalu. Nabrojat ću samo: LibreOffice, Firefox, Pidgin, Thunderbird, Banshee, gThumb, Gimp i Totem. I naravno, posebna pohvala za Synaptic koji se također nalazi u standardnoj postavi LMDE-a.

Možda jedina stvar koja se značajnije razlikuje od standardnog Minta je puno skromniji prozor za podešavanje sustava. Broj opcija za podešavanje sustava ovdje je daleko manji nego na standardnom Mintu.

Prozor za podešavanje sustava nudi skroman izbor programa
Prozor za podešavanje sustava nudi skroman izbor opcija

 

Toliko o tome. Rad na LMDE-u, kada sam uhvatio vremena da se s njim bavim, se po ničemu nije razlikovao od rada na standardnom Mintu. Sve radi kako treba i sustav se ponaša izvrsno. Nadogradnje sustava su uredno dolazile, a unatoč glasinama o navodnoj nestabilnosti, kod mene su nadogradnje svaki put prošle bez problema.

Naravno, kako sam koristio Debian, grehota bi bila ne isprobati MATE. Ipak je Debian Gnome 2 distra. Očekivano, MATE mi je priredio ugodan flashback u prošlost. Stari dobri Gnome 2 je i u ovom kloniranom izdanju izvrstan. Čak bi se usudio preporučiti ga svima koji nisu koristili Linux u doba dok je Gnome 2 harao.
MATE i LMDE su po meni idealna kombinacija. Izvrsna distra i izvrsno sučelje. Uz malo truda MATE se može vrhunski ušminkati i podesiti, a s Debianom u pozadini znate da koristite pravu stvar.

LMDE - Mate radno sučelje
LMDE – MATE radno sučelje

 

Na kraju ću dodati, kao kontru svima koji smatraju da je LMDE nestabilan i nije za ozbiljno korištenje; nakon gotovo mjesec dana nekorištenja, prije neki dan sam pokrenuo update koje je skinuo nekih 500 MB nadogradnji. I sve je prošlo uredno. Toliko o nestabilnosti. 😉

 

Zaključak

Da, naravno, zaključak je isti kao i mišljenje većine korisnika LMDE-a. Radi se o izvrsnoj distribuciji Linuxa. Svakako preporučujem da ju isprobate na svom računalu. Cinnamon i MATE su izvrsna okruženja pa odluku o njima prepuštam vašim sklonostima.

Ne mogu jamčiti da će i na vašem računalu LMDE raditi bez problema, jer znam da su na našem forumu pojedini korisnici imali problema kod pojedinih većih nadogradnji sustava, ali ako imate računalo koje se poput mojeg dobro slaže s Linuxom, najvjerojatnije nećete imati nikakvih problema i bit ćete jako zadovoljni.

Onima koji nisu baš sigurni u svoje poznavanje Linuxa, ipak preporučujem klasični Mint. Za rad s LMDE-om potrebni “Linux skill” iznosi negdje oko 3/10. Kod Minta je to ipak 1/10.

Moram priznati da sam kod LMDE-a očekivao probleme i nestabilnost, a dočekala me stabilna i 100% upotrebljiva distra. Svakako preporuka svima koji su još u potrazi za svojom omiljenom distribucijom.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (21 votes cast)
LMDE - djeda Debian u ruhu mlađahnog Minta, 4.4 out of 5 based on 21 ratings

18 Komentara

Dodaj svoj

Izvrsna recenzija, kao i inace. Gdje god na internetu da procitam neku recenziju o Linux Mintu, vidim samo pozitivnu pricu. LMDE sam probao jednom prilikom negdje prosle godine. Bio je stabilan ali su mi nedostajale neke stvari kao kod klasicnog LM(lagano dodavanje ppa kao kod Ubuntua i sl.). Vozim Linux Mint već dvije godine i ne namjeravam promjeniti distru.

Čestitam! Prvi put je netko “službeno” napisao u čak par rečenica da MATE postoji, i da je jednako vrijedan… a ne, to je ipak napisano za Cinnamon.
Ja još uvijek nisam vidio niti jedan fićr koji bi me uvjerio da sa Matea prijeđem na Cimet. S druge strane, uz 20-tak nevjerojatno presličnih recenzija svega i svačega, JOŠ UVIJEK se nitko nije usudio napisati da je KONSTANTNO (makar minimalno) zauzeće memorije, response itd na strani – Matea. Čovjek bi rekao, neka zavjera, što li?
Cimet ima onu glupu alt+tab promjenu radnog desktopa, odn. iskopirano sa Win Metroa kad se približiš kutovima / stranicama. Što još? Popravljen je login screen (koji je ionako glatko radio na Mateu)… i to je to. Osim defaultno tamnosivog taskbara (umj. svj sivog) nema nikakve razlike između Cimeta i Matea, ali ipak… “There Can Be Only One”. Pa ne održava ga Clement zato da bi ga ignorirali, zar ne? Politics, politics…

Pozdravljam LMDE, i nadam se da mu predstoji svijetla budućnost, odn. neovisnost o Ubuntuu.

P.S.
Što je sa 3D prozorima i sl, featurima, Compiz itd i dalje nitko ne prilagođava? Koliko znam to ne radi pod Gnome 3 / Cimetu, ni riječi o tome???

Mate nisam koristio dovoljno dugo da mogu napisati recenziju. U biti, ovo mi je tek drugi susret s njim, a na LMDE sam ga instalirao jer mi se nekako cinilo kao bolji izbor za LMDE.
Sto se tice Compiza i ostalih bling bling stvari, ne koristim ih pa ne mogu nista reci o tome. Vise mi smetaju, tako da ih i ima bi ih iskljucio.
U ovoj recenziji sam se vise koncentrirao na stabilnost i mogucnost da se LMDE koristi kao glavna distra na desktopu kroz duze vremena.

Ti mora da se šališ???
“Prvi put” je bila ironija. Zadnji put je MATE bio spomenut prije 9 mjeseci??? A prije tog??? Za razliku od 20-tak Cimeta.

Stalno se forsa Cimet, s time da već 2. godine očekujem Gnome3-nešto-mrak-rakete-vatromet-šampanjac-kavijar.
Umjesto toga, 2. godine bijela-bikova-bubrezi.
Primjerice, Mint izlazi u čak u 6×2 verzije (+ LMDE 2×2), od toga 4 verzije sučelja: Cinnamon, MATE, KDE, Xfce.
A ja stalno moram čitati o sve boljem i popravljenijem Cimetu, tu i tamo malo usporedbe sa KDE, i onda onima koji vole performanse (da ima još i takvih) i Xfce. MATE kao da je kužan, “to ono fuj GNome 2”.

MATE standardno dolazi od “Lise” (LM12), stabilan. Cinnamon tek od Maye (LM13), još se “razvija” (mušice).

Mate je “rock solid” Gnome 2, i naspram Cinnamona je analogno identičan odnos kao Win XP : Win 8.

Sve ok da se nešto razvija, ali čemu odbacivati nešto što je 100% provjereno, pouzdano i stabilno?

Znamo zašto je forsan Unity, znamo zašto je forsan HUD; znamo zašto je forsan MIR; ali sad kad Mark Shuttleworth više ne diktira tempo – čemu na silu forsati Cimet???
Nek stvari idu svojim tokom. Početnicima i nezahtjevnima gurajte MATE, stabilniji je i manje zahtjevan.

Nemam ništa protiv MATE-a, čak ga povremeno i koristim, ali šta da se piše o MATE-u kada ništa novo skoro i da ne uvode od verzije od verzije osim postepenog odvajanja paketa od GOME-a i neki par neprimetnih sitnica. Kada dodaju nešto novo što se primeti, verujem da će se i više spominjati.

&darkbom – Nitko te ne tjera da predjes sa Mate-a na Cinnamon. Cinnamon je baziran na novijoj softverskoj tehnologiji, dok je Mate baziran na sada već starom Gnomeu 2. Logicno je da trosi vise memorije, al’ to danas i nije vise problem vecini racunara. Compiz ne radi na Gnomeu 3(na kojem je izvorno baziran Cinnamon) od kada je izasao(davne 2011 god.) Cinnamon ima zato svoje specijalne efekte. Ili se prilagodis jednom ili drugom, nema puno mjesta za kompromis.

>Cinnamon je baziran na novijoj softverskoj tehnologiji… Logicno je da trosi vise memorije … Compiz ne radi na Gnomeu 3 (na kojem je izvorno baziran Cinnamon.)
Lijepo. “Novija” tehnologija već 1,5 godinu nije donijela ništa novog, osim što konačno radi login screen, troši više memorije i ne radi Compiz. Od “davne” 2011… iste one od koje očekujem vatromet na Gnometu3.

Valjda je zato 20 recenzija Cimeta naprama 1,5 Matea. (ironija)

Isprobaću ga 🙂 I gdje da uradim taj test “Linux skill”? 🙂
btw. Ne razumijem zašto nebi smio koristiti “licenciranu tehnologiju za izglađivanje fontova”, zašto takav slučaj nije sa ostalim distrama? Adobe Flashplayer je licenciran, također, ali ga Mint koristi.

Bok. Pitao bih autora članka, a i ostale sudionike teme zašto preporuča izradu particija prije instalacije ? Pitam to cisto iz straha da mozda ja ne grijesim jer sam dosad uvjek to odradjivao tijekom same instalacije i nisam imao problema.

Pa izrada particija je osjetljiv posao ako na disku imas podatke koje zelis sacuvati. Zato mislim da je bolje particije izraditi prije instalacije neke distre nekim od alata koji su za to namijenjeni.
Alati koji su ukljuceni u samu distru su vjerojatno solidni jer nisam vec dugo cuo da se nekom tijekom instalacije nesto poremetilo i da je izgubio podatke na disku. Ali opet, nikad se ne zna. Jednom izgubljeni podatci se dugo i naporno vracaju. Bolje to ipak obaviti pravim alatom. 😉

Sve je to lijepo i dobro (i poučno), svaka čast za Gparted, ali moja preporuka je: čuvajte podatke na nekom vanjskom disku. Taj se može samo fizički uništiti, a to je ipak malo teže.

Zahvaljujem na odgovorima. Uvjek dosad sam sa live distre pokretao gparted kojim sam cjeli disk obrisao tj proglasio unalocated spaceom, pa sam onda kroz samu instalaciju kreirao i formatirao particije i dosad je uvjek dobro prošlo. Nadam se da je i to moje ispravno. Kako su periodi podrške sve kraći biće češće instaliranja. Nisam gledao jel ovaj lmde rr ali uvjek me bilo strah tih rr distri. Zakaj opce sve vise skracuju taj period podrske…
Inače, nakon godinu dana mint mate mi se poceo blesirati: uporno u onom softweru nadzor pod karticom file pokazuje nekakvi disk od 100 gb kojeg nema u pc-u a gparted se odbija pokrenuti, u nedogled ona plava trakica dolje šeće i tak stalno, a onaj alat usb startup disk creator ne može formatirati usb i uvjek tu samo prekine i nestane sa desktopa. Mint 14 mate koristim.

LMDE odavno koristim povremeno, uvjek mi je instaliran na jednoj particiji i koristim ga paralelno sam “normalnim” mintom, sve bolji je i bolji, mislim da će kroz dogledno vrijeme sadašnji “ubuntu Mint” postati bespotreban

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.