Mozilla Thunderbird dobiva mogućnost trenutnog dopisivanja

Prije par dana objavljena je zadnja bitna nadogradnja Mozilla Thunderbird e-mail klijenta, o kojoj smo pisali na našim stranicama i osvrnuli se na prilično spor razvoj, ne znajući što nas čeka iza ćoška.

Mozilla planira uvesti mogućnost trenutnog dopisivanja unutar e-mail klijenta, što je vidljivo u razvojnoj verziji Thunderbirda 13, prenosi OMGUbuntu. Google ovu opciju ima već duže vremena, ali limitiranu isključivo na vlastiti servis. Mozilla ide korak dalje i omogućuje spajanje na Facebook chat, Google Chat, IRC i Twitter. Vrlo je moguće da se kasnije pojavi još neki protokol.

Thunderbird-IM

Naravno, ovdje nije namjera zamijeniti e-mail trenutnim dopisivanjem, ali svakako će dobro doći u slučaju e-maila na koji moramo hitno odgovoriti. Umjesto da natipkamo odgovor, pošaljemo i čekamo da ga naš kontakt pročita, jednostavno mu se javimo preko, recimo Facebook chata ako je online.

Za sada su tu osnovne funkcije poput pregleda povijesti razgovora, objavljivanja statusa dostupnosti, dodavanje kontakata, a kako razvoj bude napredovao možemo očekivati i integraciju adresara s vašim IM kontaktima.

Čini se da desktop e-mail klijenti imaju još kojeg asa u rukavu. Mi ćemo pratiti razvoj i informirati vas na vrijeme.

Autor: Ivan G.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

18 Komentara

Dodaj svoj

Koliko ljudi zaista koristi desktop mail klijente? Ja znam da više preferiram online, pogotovo kod gmail-a, i sječam se da sam na Windowsima ponekad koristio Windows Live Mail, ali Thunderbird nikad, tj jesam ga isprobao al nije mi se svidio, i jednostavno sam ga odbacio…

Zgodna stvar za ljude koji koriste desktop mail klijente.
Ja sam par puta pokušavao stvoriti naviku korištenja, ali sam uvijek završio na web pregledniku i čitanju maila u njemu. Jednostavno su mi web sučelja sasvim dovoljna.

hehe isto tako je i kod mene, baš sam se pokušao prisiliti da koristim desktop aplikaciju, ali jednostavno neide… doduše usudio bih se reči da neke desktop mail aplikacije imaju jednostavnije sučelje od onih web baziranih, barem tako meni izgleda, vjerojatno je to do navike korištenja programa ovako na desktopu, al svejedno mail koristim preko preglednika… 🙂

Dugo sam bio protiv desktop programa jer se nisam mogao naviknuti na sučelje i princip rada (čitanje), ali sam shvatio da je to genijalno rješenje za više mail accounta, pogotovo ako su na istom servisu. Rad je izuzetno jednostavan i praktičan, a kad se u to uključi rss feed dobije se all-in-one! Thunderbird mi se pokazao izuzetno jednostavnim, stabilnim, brzim i laganim za sustav, gotovo pa svemoćna platforma! Proširiv je dodacima kao i Firefox, ali uvijek ima prostora za poboljšanja. Jedina je veća mana što ne podržava flash.
Ukratko, izuzetno praktično i stabilno rješenje za više mail accounta i rss, stvarno iznenađujuće! Još ako implementira i više chat protokola….

Koristim Thunderbird (isto Icedove) za tri e-mail naloga, dok mi je osnovni ipak na GMailu. Sviđa mi se jednostavna migracija svega, od mailova do postavki – samo se kopira direktorij sa svime, i u novom sustavu zaljepi na isto mjesto.

Koristio sam ga i na poslu u kombinaciji s kalendarom, također se pokazao sasvim dobar.

Thunderbird ima mogućnost sličnu push mailu, što znači ukoliko dođe poruka, pojavi se notifikacija o novoj poruci.
Ne znam koji još e-mail desktop klijent ili neka browser ekstenzija nudi istu mogućnost.

Ne znam kako je sada, ali kada sam isprobavao Evolution nisam vidio mogućnost instant notifikacije kod dolaska pošte dok kod Thunderbirda to radi standardno.

Možda ovisi o distribuciji, ima li integrirano tako šta. Možda sam i u krivu, ima li netko saznanja radi li Evolution sa sustavom globalnih notifikacija u Ubuntu i sl. dist.?

Ma najbolja mi je “Blinking Alert” koju namjestim da ne blinka, nego da se gasi kad kliknem na nju…savršena stvar 😉

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.