10.580 pregleda

Mozilla Thunderbird dobiva mogućnost trenutnog dopisivanja

18

Prije par dana objavljena je zadnja bitna nadogradnja Mozilla Thunderbird e-mail klijenta, o kojoj smo pisali na našim stranicama i osvrnuli se na prilično spor razvoj, ne znajući što nas čeka iza ćoška.

Mozilla planira uvesti mogućnost trenutnog dopisivanja unutar e-mail klijenta, što je vidljivo u razvojnoj verziji Thunderbirda 13, prenosi OMGUbuntu. Google ovu opciju ima već duže vremena, ali limitiranu isključivo na vlastiti servis. Mozilla ide korak dalje i omogućuje spajanje na Facebook chat, Google Chat, IRC i Twitter. Vrlo je moguće da se kasnije pojavi još neki protokol.

Thunderbird-IM

Naravno, ovdje nije namjera zamijeniti e-mail trenutnim dopisivanjem, ali svakako će dobro doći u slučaju e-maila na koji moramo hitno odgovoriti. Umjesto da natipkamo odgovor, pošaljemo i čekamo da ga naš kontakt pročita, jednostavno mu se javimo preko, recimo Facebook chata ako je online.

Za sada su tu osnovne funkcije poput pregleda povijesti razgovora, objavljivanja statusa dostupnosti, dodavanje kontakata, a kako razvoj bude napredovao možemo očekivati i integraciju adresara s vašim IM kontaktima.

Čini se da desktop e-mail klijenti imaju još kojeg asa u rukavu. Mi ćemo pratiti razvoj i informirati vas na vrijeme.

Autor: Ivan G.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

18 komentara

 1. Ivan napisao:

  Koliko ljudi zaista koristi desktop mail klijente? Ja znam da više preferiram online, pogotovo kod gmail-a, i sječam se da sam na Windowsima ponekad koristio Windows Live Mail, ali Thunderbird nikad, tj jesam ga isprobao al nije mi se svidio, i jednostavno sam ga odbacio…

 2. Alukard napisao:

  Ja nikako ne mogu da namestim da mi čita mail-ove sa Yahoo mail-a…. :S

 3. Branko napisao:

  Zgodna stvar za ljude koji koriste desktop mail klijente.
  Ja sam par puta pokušavao stvoriti naviku korištenja, ali sam uvijek završio na web pregledniku i čitanju maila u njemu. Jednostavno su mi web sučelja sasvim dovoljna.

  • Ivan napisao:

   hehe isto tako je i kod mene, baš sam se pokušao prisiliti da koristim desktop aplikaciju, ali jednostavno neide… doduše usudio bih se reči da neke desktop mail aplikacije imaju jednostavnije sučelje od onih web baziranih, barem tako meni izgleda, vjerojatno je to do navike korištenja programa ovako na desktopu, al svejedno mail koristim preko preglednika… 🙂

 4. Shicy napisao:

  Otkako koristim Thunderbird (Icedove), nisam preko browsera niti pogledao mail. jednostavnije mi je 😉

 5. calisto napisao:

  Dugo sam bio protiv desktop programa jer se nisam mogao naviknuti na sučelje i princip rada (čitanje), ali sam shvatio da je to genijalno rješenje za više mail accounta, pogotovo ako su na istom servisu. Rad je izuzetno jednostavan i praktičan, a kad se u to uključi rss feed dobije se all-in-one! Thunderbird mi se pokazao izuzetno jednostavnim, stabilnim, brzim i laganim za sustav, gotovo pa svemoćna platforma! Proširiv je dodacima kao i Firefox, ali uvijek ima prostora za poboljšanja. Jedina je veća mana što ne podržava flash.
  Ukratko, izuzetno praktično i stabilno rješenje za više mail accounta i rss, stvarno iznenađujuće! Još ako implementira i više chat protokola….

 6. Ivan Galgoci napisao:

  Koristim Thunderbird (isto Icedove) za tri e-mail naloga, dok mi je osnovni ipak na GMailu. Sviđa mi se jednostavna migracija svega, od mailova do postavki – samo se kopira direktorij sa svime, i u novom sustavu zaljepi na isto mjesto.

  Koristio sam ga i na poslu u kombinaciji s kalendarom, također se pokazao sasvim dobar.

 7. b4sh napisao:

  Thunderbird je stvarno ok ali ostajem pri Evolution 😉

 8. Steve napisao:

  Thunderbird ima mogućnost sličnu push mailu, što znači ukoliko dođe poruka, pojavi se notifikacija o novoj poruci.
  Ne znam koji još e-mail desktop klijent ili neka browser ekstenzija nudi istu mogućnost.

 9. Shicy napisao:

  Ma najbolja mi je “Blinking Alert” koju namjestim da ne blinka, nego da se gasi kad kliknem na nju…savršena stvar 😉

 10. lutherus napisao:

  neš to mutt klienta

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.