Najsporije Linux računalo na svijetu pogoni Ubuntu Jaunty na 8-bitnom RISC mikrokontroleru

Danas živimo u razdoblju kada je moguće kupiti solidno računalo za malu svotu novaca. Dobar dio nas koristi i pametne telefone koji su sposobni obaviti većinu zadaća koje bismo obavili na računalu. Nedavno smo svjedočili izlasku Raspberry Pi računala koje koristi 700 MHz procesor i 256 MB RAM memorije, a košta tek 35 američkih dolara. Uz tako niske cijene računala ne bi nam ni na kraj pameti palo da bi netko, čak i u testne svrhe, koristio računala kakva su se koristila prije dvadeset i više godina.

Rus Dmitry Grinberg je učinio nemoguće i pokrenuo Ubuntu 9.04 na 8-bitnom RISC mikrokontroleru ATmega1284p takta 24 MHz u kombinaciji sa 16 KB RAM (SRAM) i 128 KB flash memorije. 16 KB RAM memorije ipak nije bilo dovoljno pa je Dmitry morao dodati 30-pinski SIMM modul od 16MB u kombinaciju. Uz to je priključena i SD kartica od 1 GB na kojoj se nalazi Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

Dmitry Grinberg 8 bit RISC

Inače, podrazumijeva se da je za pokretanje Linuxa potreban najmanje 32-bitni procesor s jedinicom za upravljanje memorijom (MMU), no Dmitry je napisao ARMv5 emulator koji je uvjerio Ubuntu da se pokreće na normalnom 32-bitnom procesoru s MMU-om. Zajedno s emulacijom, efektivna brzina procesora je ukupno 6.5 KHz. Usporedimo li to s modernim procesorom od 2 GHz, Dmitryjeva mašina je 300,000 puta sporija.

Potrebno je oko 2 sata da se sustav pokrene do bash komandne linije i dodatnih 4 sata za podizanje cijeloga Ubuntua (“exec init” i prijava), dok je za pokretanje Xorg-a potrebno mnogo više vremena. Međutim, kada je sustav napokon pokrenut, Grinberg navodi da je donekle upotrebljiv. Na upisanu naredbu sustav odgovara u roku od minute, a potreban mu je jedan dan da formatira SD karticu. Kako to sve izgleda možete pogledati na sljedećem videozapisu:

Grinber na kraju kaže: “Ovo zasigurno nije najbrže, no mislim da je najjeftinije i najsporije Linux računalo koje je najjednostavnije za sastaviti, uz najmanje dijelova.” Vjerujemo da nitko neće ni pokušati koristiti ovakvo računalo, no sigurno je zanimljivo vidjeti da Linux zaista može raditi na bilo kojem uređaju. Ukoliko želite jeftino, a ipak daleko brže računalo koje se pokreće ispod minute, preporučamo Raspberry Pi.

Više detalja o cijelom projektu možete pronaći na službenim stranicama, a izvorni kod Grinbergovog emulatora možete skinuti ovdje, uz napomenu Grinberga:

For non-commercial use, as long as you keep the licence file with the source and publish all your changes, we’re cool. For commercial use, talk to me, and we’ll agree on something.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

10 komentara

 1. Shicy napisao:

  Lik je kralj! 😀

 2. Shicy napisao:

  A kako drukčije? 😀 😀

 3. Marko napisao:

  Ludi rus + vodka + linux – awesome 🙂

  Svaka čast

 4. Branko napisao:

  Pa kad pogledas kakve su “kompjutere” imali u Apolo programu na svojim letjelicama ovo je zvjer nad zvjerima.

 5. KoCif napisao:

  damn lol! 🙂

 6. Filip napisao:

  Ako netko za takvo racunalo napravi upotrebljivi Operativni sustav , vrlo tesko da ce itko napraviti, da ima pristup internetu, programe za gledanje filmova i slusanje muzike,
  itd.., i da mu je brzina prihvatljiva, to ce biti ultra jeftino racunalo za malo novaca za mozda 20 do 30 kuna. I bilo bi svima dostupno (krizna vremena).

 7. adam napisao:

  “For commercial use, talk to me, and we’ll agree on something.” hahahahahah. kralj!

 8. gurk napisao:

  Još se linux ne izvršava direktno već jadni 8-bitni AVR emulira instrukcije 32-bitnog ARM-a za kojega je napisan taj linux – znači još puno sporije. Vidio sam na youtubeu 8051 (isto 8-bit) kontroler koji tjera windowse 3.0 tako da emulira i80186 i to upotrebljivom brzinom (ali nije obični 8051, već brza verzija). Evo ga: http://www.youtube.com/watch?v=5RF45uEaFlU

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.