Nitko ne može patentirati jednostavnu matematiku ili kako je RedHat dobio rat protiv patent trolova

Patent-trol Uniloc tužio je Rackspace zbog kršenja patenta, tj. prodaje servera s predinstaliranim Linuxom, dok su RedHat tužili kao najvećega razvijatelja Linuxa zbog povrede njihova patenta – jednostavne matematike – u kernelu.

Ova kompanija ima dugu povijest tužba ovog tipa. Tužili su Microsoft, Apple, Motorolu, Yahoo i tako zaradili više od 388 milijuna dolara. No, izgleda da njihova sreća popušta te su samo prošli tjedan izgubili nekoliko desetaka parnica od kojih je možda najznačajnija ona protiv RedHata i Rackspacea. U srpnju 2012. Uniloc je podnio tužbu protiv Rackspacea zbog povrede njihova patenta na prodaju, održavanje, najam, uvoz, izvoz i uporabu servera s operacijskim sustavima temeljenim na Linux kernelu 2.6 ili novijim te njihovu upotrebu za izvođenje operacija s decimalnim zarezom. Predsjedavajući suda, Leonard Davis, izjavio je kako ovo ne može biti podložno patentu, točnije kako to ni nije izum, nego je dogovorna stvar oko zaokruživanja decimalnih brojeva.

Patent-Troll-web

 

Poražavajuće za Uniloc, kao i ostale patent-trolove, jest to što je ovakva presuda izrečena na sudu naklonjenom upravo njima od suca čija se povijest povezuje s patentnim ratovima. Naime, sudac Davis podržava američki i europski zakon o patentiranju, a njegov je sin odvjetnik patent-trolova u nekoliko slučajeva u Texasu i Londonu s najvećim trofejem od 368,2 milijuna dolara isplaćenih od Appla zbog kršenja patenata.

Ovaj je sporan patent Uniloc prijavio 1995, a odobren je četiri godine kasnije, dok patent vezan uz prodaju, uporabu, najam i održavanje Linux servera otkupljuju u siječnju 2012. od investitora James Brakefielda koji radi kao profesionalni svjedok za patent-trolove. Nažalost, ovo nije jedini i glavni patent kojim se Uniloc služi prilikom svojih tužba pa u daljnjim suđenjima ova presuda neće biti relevantna.

Tužena tvrtka, Rackspace, dugogodišnji je RedHatov partner te joj je RedHat financijski i pravno priskočio u pomoć. Tvrtka Rackspace poznata je po protivljenju softverskim patentima te podržavanju Richard Stallmana u njegovu stavu i borbi protiv američkoga i europskoga patentnog zakona. Ovakvo zaštitničko ponašanje nije neuobičajeno za RedHat koji uvijek nastoji maksimalno iskazati svoju ljubav i naklonost prema klijentima i zajednici s kojom i sami znaju imati nesuglasice.

Više možete pročitati u službenom RedHatovom priopćenju https://www.redhat.com/about/news/press … nt-victory

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (14 votes cast)
Nitko ne može patentirati jednostavnu matematiku ili kako je RedHat dobio rat protiv patent trolova, 5.0 out of 5 based on 14 ratings

10 Komentara

Dodaj svoj

Na žalost, Red Hat je tu izgubio financijska sredstva uložena u ovaj proces kao i vrijeme u kojem je taj proces trajao. Sasvim sigurno su se ta sredstva mogla i bolje iskoristiti.
Takvi procesi mogu trajati godinama i koštati stotine milijuna dolara tako da su mnoge tvrtke bankrotirale i propale prije završetka procesa. Patent trolovi računaju upravo na to da će se tvrtke izmoriti i odustati te pristati na nagodbu. Manje tvrtke niti nemaju izbora jer nemaju niti približno sredstava za takve maratonske procese.
U svakom slučaju, odvratne kreacije koje iskorištavaju ionako loš patentni sustav.

Istina, no nažalost takvo ponašanje ima dopušta američki i europski patentni zakon koj se nije previše izmjenjal od prvog velikog patentnog trola, Edisona.

“…radi kao profesionalni svjedok za patent-trolove…”

Gdje se i kako prijavljuje? Jel imaju natjecaje, jesu li EOE? Ja bi! I zivio na Bahamima.

Ako ovako nastave, možemo očekivati patent na sabiranje i oduzimanje. Onda za dijete u osnovnoj školi moraš posebno platiti licencu za učenje navedenog.

Ne smatraju se pronalascima, u smislu ovog zakona, naročito:

1) otkrića, naučne teorije i matematičke metode;

2) estetske kreacije;

3) planovi, pravila i postupci za obavljanje intelektualnih delatnosti, za igranje igara ili za obavljanje poslova;

4) programi računara;

5) prikazivanje informacija.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.