Objavljen Community Fedora Remix 13.1 “Lucky 13”

Nakon mnogo mukotrpnog rada, štrikanja kickstart skripti, pravljenja novih rpm paketa i testiranja Community Fedora Remix 13.1 “Lucky 13” je spreman za download. Dvije su osnovne ideja koje stoje iza Community Fedora Remixa, prva je “više od upstreama” a druga je “multimedija odmah”. Službenu najavu pronađite na sljedećoj poveznici.

Što znači “više od upstreama”?

Fedora je vrlo usko vezana za upstream projekte (GNOME, KDE i sve ostale) te s njima ima jako usku suradnju, takav način suradnje donosi i puno prednosti pri razvoju novih mogućnosti. No bliska suradnja s upstream projektima ima i nedostatak ako netko želi bilo što eksperimentirati s nekim promjena na desktopu to ne može napraviti u Fedori već sve treba prvo dogovoriti s upstream projektima, što ubije sve ideje u početku.

Zbog toga je izgled Fedora desktopa malo “zaostao” u odnosu na druge Linux distribucije koje grabe hrabro naprijed poput Linux Mint-a. Ovdje ne mislim na dizajn jer Fedora dizajn tim radi odličan posao, već na ukupan izgled i funkcionalnost desktopa.

Kao je Fedora projekt omogućio pravljenje Remix-a iskoristili smo tu mogućnost kako bi napravili najbolji mogući Fedora Remix za desktop korisnike.

Što znači “multimedija odmah”?

Druga ideja “multimedija odmah” znači da su multimedia codeci i flash podrška odmah instalirani, nema potrebe za instaliranjem bilo kakvih dodatnih paketa.

Ovaj Fedora Remix možete zamisliti kako Pimy My Ride verziju Fedore

Jedna od najvećih promjena u odnosu na sve mainstream distribucije je korištenje mintMenu-a i DoxkbarX-a na GNOME sučelju umjesto standardnih GNOME panel komponenti.

Ovim putem vas pozivam da se i uključite u ovaj projekt. Ako imate ideju i znanje kako ju implementirati više ste nego dobrodošli. Ako imate samo ideju kako poboljšati ovaj Remix svakako javite, bilo bi nam drago da čujemo vašu ideju, a još draže da se priključite i sami ju ostvarite. Ako nešto i ne znate pomoći ćemo vam oko tehničkih detalja.

Za suradnju se prijavite na mailing listu ovog projekta. Kako pomoći?

Ako imate ideje i znanje:

  • kako poboljšati Linux Destop
  • koje programe instalirati kao standardne
  • koje programe izbaciti s popisa standardnih
  • koje GNOME teme instalirati

Ako ste grafički dizajner:

  • pomognite nam u dizajnu web stranica
  • dizajn logotipa i zaštitnog znaka distribucije

Ako ste web programer:

  • pomognite nam podići novi web site, forum i sve ostalo što treba

Ako ste Linux ninja:

  • uključite se u direktan razvoj ove distribucije

Za detalje pogledajte i službene stranice.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...