Recenzija: Geubuntu 7.10 Luna Nouva

Testno računalo bilo je AMD Athlon 2500XP, 1GB RAM, HDD 40GB, HDD 80GB, GeForce6600GT. Učitao nam se LiveCD za kojeg smo primijetili da radi prilično brzo, gotovo kao da je instaliran na HDD. Bacili smo kratak pogled i pokrenuli ikonu za instalaciju.

Kako je Geubuntu baziran na Ubuntu 7.10, dočekala nas je standardna Ubuntu instalacija. Odabrali smo particiju na koju smo odlučili instalirati Geubuntu, raspored tipkovnice, vremensku zonu, dali par osnovnih podataka i instalacija je za dvadesetak minuta bila gotova. Restart računala i ubrzo nam se prikazao Splash Screen Enlightenment-a, a nekoliko sekundi nakon toga i desktop.

GeUbuntu desktop
GeUbuntu desktop

Dojmovi su bili podijeljeni. Kompletna tema, pozadina i izgled općenito neke će oduševiti dok će drugima pak djelovati pomalo kičasto. Geubuntu dolazi sa dvije glavne teme: Sunshine i Moonlight, koje možete mijenjati u “letu”. Sama imena tema dovoljno govore o njima. Cijeli izgled doima se previše šareno/tamno, ovisno o temi, pa čak i pomalo nepregledno.

No ovo je ipak stvar osobnog ukusa, pa vam preporučujemo da pogledate screenshotove i sami odlučite. Obje teme imaju animirane pozadine, tako da će vas svako malo obasjati zrake sunca ili Geubuntu logo, ovisno o odabranoj temi. Zanimljivo, lijepo, ali ipak običan eye-candy i bez ikakve funkcionalnosti. Nama je cijela stvar izgledala više kao sučelje neke fantasy RPG igre nego kao operativni sistem.

Na dnu ekrana nalazi se tzv. “Shelf” sa start menu tipkom, launcherom aplikacija, taskbarom, satom i appletima koje dodavamo i brišemo po volji (CPU temperatura, stanje baterije itd…). Animira prilično lijepo i bez trzanja, iako ne koristi Compiz ili neki drugi windows manager. Na vrhu ekrana nalazi se autohide xfce panel sa system trayom, satom, sistemskim alatima i alatima za podešavanje.

Geubuntu koristi Enlightenment kao glavno desktop okruženje, kombinirajući ga sa dijelovima GNOME-a. Iz ovakvog udruživanja dobili smo izvrsne performanse i zanimljive 2D efekte zahvaljujući Enlightenmentu, dok ujedno možemo raditi sa svim aplikacijama napisanima za GTK+ zahvaljujući GNOME-u. Slobodno možemo reći da je ova kombinacija pravi pogodak, jer da se ekipa Geubuntu-a odlučila samo za Enlightenment, dobili bi zanimljivu, ali ipak neiskoristivu distribuciju.

Prvo što ćete zamijetiti u Geubuntu su izvrsne performanse. Sistem se učitava nevjerovatno brzo, prozori se iscrtavaju trenutno, aplikacije se pokreću i rade znatno brže nego u Ubuntu. Ako imate stariji hardver ili jednostavno želite vrhunske performanse, možda bi Geubuntu bio pravi izbor za vas.

Izbor aplikacija je zanimljiv, no neke od njih sigurno vam se neće svidjeti pa ćete ih poželjeti zamijeniti vašim favoritima. Na sreću tu je Synaptic. Za internet koristi se FireFox, ThunderBird, Pidgin IM, za ured AbiWord, Gnumeric Spreadsheet, za rad sa grafikom tu je popularni GIMP i preglednici slika gThumb i Exhibit. Što se multimedije tiče, dobivate VLC Media Player, Eclair i Sound Juicer CD Extractor. Za snimanje optičkih medija tu je Brasero. Ukoliko ste tajnica na poslu gdje i nema previše posla, slobodno se zabavite sa standardnim GNOME igricama. Datotekama ćemo upravljati preko Thunara.

Par pokrenutih aplikacija
Par pokrenutih aplikacija

Kao što je to slučaj i u Ubuntu, ne dobivate nikakav “zatvoreni” softver. Drugim riječima, ništa od mp3-ca, flasha, jave i ostalih blagodati modernog svijeta dok ne preuzmete Ubuntu Restricted Extras. Ista stvar je i sa driverima proizvođača za grafičke kartice. Naravno tu je i Restricted Drivers Manager, tako da nemate nikakvih razloga za zabrinutost, čak i ako ste totalni početnik.

Ako želite isprobati izvrsni (ali nažalost još uvijek nedovršeni) Enlightenment, ili želite iznimnu brzinu izvođenja, imate starije računalo a ipak želite malo eye-candy-a, ako ste umjetnički nastrojeni Geubuntu bi mogao biti pravo rješenje za vas. U suprotnom, preporučujemo vam da si nabavite LiveCD, sami pogledate kako cijela stvar djeluje/izgleda, a odluku donesete sami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.