Skeltrack – Upravljajte računalom pokretima ruku

Igalia je kompanija specijalizirana za razvoj inovativnih web rješenja kao i projekata za desktop računala i mobilne uređaje. Najpoznatiji su po svojem doprinosu Gnome projektu, Maemo i Meego mobilnim platformama te WebKit projektu, no osim toga oni su razvili službeni Gnome browser Epiphany, Vagalume klijent za LastFM, OCRFeeder, GStreamer te pomogli razvoju brojnim drugim projektima koje možete naći na njihovim službenim stranicama.

Nedavno su objavili framework zvan Skeltrack koji prepoznaje ljudske kosti i zglobove i prati njihove pokrete, te na taj način omogućava upravljanje računalom bez dodirivanja miša ili tipkovnice.

Skeltrack

Igalia je već prije razvila GFreenect, GObject wrapper u okviru OpenKinect projekta, koji developerima omogućava primanje videostreama s Kinect uređaja. Skeltrack koristi GFreenect, i zasad ga je moguće koristiti samo s Kinect uređajem. Skeltrack je nastao na temelju rada kojeg je napisao Andreas Baak međutim, osim unutrašnjih razlika, ne koristi bazu podataka kostura, što znači da se određivanje zglobova i kostiju obavlja na temelju matematičkih i heurističkih algoritama. Podržava praćenje jednog korisnika, te ukupno 7 zglobova – glavu, ramena, laktove i dlanove. Kako Skeltrack funkcionira možete vidjeti na sljedećim videozapisima:

Sve to ne bi bilo toliko zanimljivo da Skeltrack nije otvorenog koda. Objavljen je pod LGPL licencom, a izvorni kod možete skinuti na Githubu.

Reference: http://www.joaquimrocha.com/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

6 Komentara

Dodaj svoj

odlična stvar za određene situacije … zamislite (u budućnosti) gluhonijemu osobu koja može preko videocall aplikacije komunicirati sa svima jer je aplikacija u stanju “prevesti” gestovni jezik u pisanu riječ … odličan projekat, ako se razvoj osmisli u pravom smjeru

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.